1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uusien rokoteteknologioiden läpimurto
Tiede­pääkirjoitus 4/2021 vsk 76 s. 167

Uusien rokoteteknologioiden läpimurto

Kuvituskuva 1

Mika Rämet

Kaksi vuorokautta ja ensimmäinen COVID-19-rokote oli suunniteltu. Ensimmäinen kliinisen käytön kriteerit täyttävä rokoteannos valmistui alle kuukaudessa, ja kliiniset kokeet alkoivat 63 päivää uuden viruksen tunnistamisen jälkeen.

Näin suoraviivaisesti Modernan RNA-rokotteen kehitys eteni SARS-CoV-2-viruksen perimän selvittyä. Rekrytointi laajaan tehotutkimukseen aloitettiin heinäkuussa (11 Baden LR, El Sahly HM, Essink B ym. Efficacy and safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. N Engl J Med, verkossa ensin 30.12.2020. doi: 10.1056/NEJMoa2035389). Nyt Modernan rokotteen saaneita on jo miljoonia. Miten tällainen kehitysnopeus on ollut mahdollista? Onko turvallisuudesta tingitty?

Nopeutta ei ole saavutettu turvallisuuden kustannuksella.

Nopean kehityksen taustalla on kaksi keskeistä syytä. Aiemman SARS-epidemian pohjalta tiedettiin koronavirusten patogeneesin keskeiset tekijät ja rokotekehityskin ehti edetä kliiniseen vaiheeseen asti. Vaikka SARS-epidemian laantuminen rauhoitti rokotekehitystä, tietoa oli jo ehtinyt kertyä. Piikkiproteiinin osattiin olettaa olevan otollinen rokotevasteen kohde. Rokote-kehitys ei siis lähtenyt liikkeelle tyhjästä.

Toinen nopeutta selittävä tekijä oli uuden rokoteteknologian, RNA-rokotteiden, hyödyntäminen. Rokotteen suunnitteluun riitti päätös siitä, mitä viruksen osaa RNA:n ohjeen perusteella elimistön omat solut ohjataan tuottamaan. Rokotteen suunnittelemiseksi riitti piikkiproteiinin ohjeen sisältävän RNA:n sekvenssi pakattavaksi lipidikalvon sisään.

Modernan rokotteen kehitys ja tutkimusvauhti oli huimaa, mutta silti Pfizer ja BioNTech kirivät vielä loppuvaiheessa ohitse. Ne julkaisivat ensimmäisen välianalyysin tulokset viikkoa ennen Modernan tulosten julkaisua. Kuten Modernan rokote, myös Pfizerin ja BioNTechin tuote pohjaa RNA-rokoteteknologiaan, ja myös tässä rokotteessa immuunivaste suunnataan koronaviruksen piikkiproteiinia kohtaan. Enää ei tarvitse olla huolissaan RNA-rokotteiden tehosta. Sekä Modernan että Pfizerin rokotteiden suojateho oireista koronatautia vastaan on 95 % (11 Baden LR, El Sahly HM, Essink B ym. Efficacy and safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. N Engl J Med, verkossa ensin 30.12.2020. doi: 10.1056/NEJMoa2035389,22 Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N ym. Safety and efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. N Engl J Med 2020;383:2603–15.,33 Rämet M. Mitä tarkoittaa koronarokotteen 95 % suoja? https://rokotetutkimus.fi/blogi-mita-tarkoittaa-koronarokotteen-95-suoja/).

Vaikka tutkimuksissa on edetty historiallista vauhtia, nopeutta ei ole saavutettu turvallisuuden kustannuksella. Molemmat Euroopan lääkeviranomaisen EMA:n myyntiluvan saaneet rokotteet ovat käyneet läpi samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet eikä mutkia ole oikaistu. Nähdäkseni ainoa realistinen tapa nopeuttaa prosessia turvallisuutta vaarantamatta on nopeampi viranomaiskäsittely. EMA:n käyttöönottama arviointitapa, jossa tutkimustietoja arvioidaan sitä mukaa kun niitä valmistuu, on nopeuttanut viranomaisten toimintaa, vaikka Euroopassa ei yhdysvaltalaisen FDA:n vauhdissa pysyttykään.

Lue myös

RNA-rokotteiden lisäksi myös kantajaviruksiin pohjaavat rokotteet ovat näyttäneet toimivuutensa (44 Voysey M, Clemens SAC, Madhi SA ym. Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK. Lancet 2021;397:99–111.,55 Rämet M. Kantajaviruksiin pohjaavia rokotteita tarvitaan pandemian voittamiseen. https://rokotetutkimus.fi/blogi-kantajaviruksiin-pohjaavia-rokotteita-tarvitaan-pandemian-voittamiseen/). EMA ei ole antanut myyntilupaa vielä yhdellekään tällaiselle rokotteelle, mutta AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronavirusrokote ChAdOx1 nCoV-19 on hyväksytty käytettäväksi Britanniassa ja lisäksi Intiassa, Argentiinassa ja Meksikossa. Venäläisen Gamaleyan Instituutin Sputnik V -rokote on puolestaan hyväksytty Venäjällä, Valko-Venäjällä, Argentiinassa, Algeriassa ja Boliviassa. Lisäksi Johnson & Johnsonin adenovirukseen pohjaavan rokotteen tehotutkimuksen tuloksia odotetaan lähipäivinä.

Vaikka rokotukset ovat nyt päässeet hyvään vauhtiin, tutkimus jatkuu edelleen. Keskeisempiä kysymyksiä on rokotteiden sopivuus raskauden aikana sekä lapsille ja nuorille. Lapset ansaitsevat lapsilla tutkittuja rokotteita, ja pandemian katkaiseminen voi vaatia myös lasten rokottamisen. Rokotteiden annostelua ja uusien tehosteannosten mahdollista tarvetta tulee selvittää.

Tutkimustiedon avulla saamme täyden hyödyn nykyisistä ja tulevista rokotteista ja selviämme pienimmin mahdollisin vaurion läpi pandemian.

Kirjoittajat
Mika Rämet
lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori, Tampereen yliopisto
johtaja, Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus
Sidonnaisuudet

Mika Rämet: Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus tekee rokotteisiin liittyvää kliinistä rokotetutkimusta käytännössä kaikkien merkittävien rokotevalmistajien toimeksiannosta.

Kirjallisuutta
1
Baden LR, El Sahly HM, Essink B ym. Efficacy and safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. N Engl J Med, verkossa ensin 30.12.2020. doi: 10.1056/NEJMoa2035389
2
Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N ym. Safety and efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. N Engl J Med 2020;383:2603–15.
3
Rämet M. Mitä tarkoittaa koronarokotteen 95 % suoja? https://rokotetutkimus.fi/blogi-mita-tarkoittaa-koronarokotteen-95-suoja/
4
Voysey M, Clemens SAC, Madhi SA ym. Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK. Lancet 2021;397:99–111.
5
Rämet M. Kantajaviruksiin pohjaavia rokotteita tarvitaan pandemian voittamiseen. https://rokotetutkimus.fi/blogi-kantajaviruksiin-pohjaavia-rokotteita-tarvitaan-pandemian-voittamiseen/

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona on vienyt raskaana olevia sektion vaatineeseen tehohoitoon

Kaikki tehohoitoon joutuneet odottajat ovat olleet rokottamattomia.

Ajassa
Sote-uudistus purkaa paikalliset sopimukset

Muutoksia voi tulla myös esimerkiksi palkkaan, työnkuvaan ja työaikaan.

Tieteessä
Ruokavalion kontrollointi ja syömishäiriöt yhteydessä vammariskiin naisurheilijoilla

Rajoittunut syömiskäyttäytyminen, syömishäiriö ja kuukautiskierron häiriöt olivat yleisempiä lajeissa, joissa paino tai ulkonäkö on keskeisessä asemassa.

Ajassa
Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.