1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Varhainen laihdutus voi kääntää tyypin 2 diabeteksen remissioon
Tiede­pääkirjoitus 14/2018 vsk 73 s. 825

Varhainen laihdutus voi kääntää tyypin 2 diabeteksen remissioon

Kuvituskuva 1

Matti Uusitupa

LKT, emeritusprofessori

Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö

Tyypin 2 diabetesta pidetään vahvasti periytyvänä sairautena. Tunnetut riskitekijät ovat ylipaino ja lihavuus, vähäinen liikunta ja epäterveellinen ruokavalio. Taudille tunnusomaista ovat insuliinin erityksen häiriöt ja insuliinin tehottomuus elimistössä, niin lihaskudoksessa, maksassa kuin rasvakudoksessakin. Tunnetut geneettiset vaihtelut selittävät vain pienen osan taudista, eikä periytyvä riski selitä taudin nopeaa yleistymistä (1). Suomessa lääkehoidossa olevien tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä ylittää 300 000 ja kokonaismäärä lienee puolen miljoonan paikkeilla. Maailmanlaajuisesti diabeetikoita on runsaat 420 miljoonaa ja 600 miljoonan raja saavutettaneen 20 vuoden päästä (2).

Tyypin 2 diabeteksen ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan laihdutusta, liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Silti lääkehoito aloitetaan entistä useammin varhain. Lääkehoidossa on nykyään valinnanvaraa erilaisten algoritmien perusteella (2). Uudetkaan lääkkeet eivät kuitenkaan kumoa elämäntapamuutosten ensisijaisuutta. Potilaan motivaatio elämänmuutokseen on usein parhaimmillaan juuri silloin, kun tauti todetaan.

Painonlaskun tavoitteen tulee olla vähintään 10 % lähtöpainosta.

Joulukuussa 2017 julkaistu Englannin ja Skotlannin perusterveydenhuollossa tehty vuoden kestänyt DiRECT-tutkimus selvitti laihdutushoidon merkitystä tyypin 2 diabeteksessa, kun sairaus on kestänyt 0–6 vuotta (3). Alkuvaiheen hoitona oli nestemäinen vähäenergiainen ruokavalio 3–5 kuukauden ajan, sen jälkeen oli muutaman viikon palauttava jakso, jota seurasi ylläpitovaihe. Verrokkeja hoidettiin hoitosuosituksien mukaan (1,3). Molemmissa ryhmissä oli 149 potilasta. Tavoitteina olivat painon putoaminen vähintään 15 kg ja diabeteksen remissio (HbA1c< 48 mmol/mol eli 6,5 %).

Vuoden kohdalla painonlaskun ero ryhmien välillä oli 8,8 kg. Hoitoryhmässä 46 %:lla potilaista diabetes oli remissiossa, verrokeista vain 4 %:lla. Remissio oli vahvasti sidoksissa painonlaskuun: hoitoryhmässä niistä, joiden paino putosi vähintään 15 kg, peräti 86 % (31/36) saavutti remission. Myös elämänlaatu oli parempi, verenpainelääkitys vähäisempää ja triglyseriditaso merkitsevästi matalampi hoitoryhmässä.

Lue myös

Tulokset ovat hätkähdyttävän hyviä vuoden kohdalla, mutta ne ovat linjassa sen kanssa, mitä olemme oppineet pitkäkestoisista tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksista (4,5) ja aiemmista satunnaistetuista hoitotutkimuksista. Taudin remissio on vahvasti sidoksissa painonlaskuun (6). Laihdutus, jonka vaikutuksia tukevat liikunta ja runsaskuituinen terveellinen ruokavalio, parantaa insuliinin tehoa, ja tyypin 2 diabeteksen alkuvaiheessa myös insuliinin eritys voi korjaantua (6,7). Toisin sanoen nämä keinot pureutuvat taudin juurisyihin.

DiRECT-tutkimuksen viesti terveydenhuollolle on selvä. Ylipainoisille tyypin 2 diabeetikoille tulee tarjota tehokasta painonhallinnan ohjausta mukaan lukien vähäenergiaiset hoitovaihtoehdot. Painonlaskun tavoitteen tulee olla vähintään 10 % lähtöpainosta. Tätä tukee Look AHEAD -tutkimus, jossa elämäntapamuutoksin saavutettu 10 %:n painonlasku pienensi tyypin 2 diabeetikoiden sydän- ja verisuonitautisairastuvuutta (8).

Käytännössä hoidon voivat toteuttaa ravitsemusterapeutit tai koulutetut sairaanhoitajat. Sen tueksi Suomessa tarvitaan yhtenäinen lihavuuden ehkäisyn ja hoidon ohjelma, joka on toteutettavissa uudistuvassa perusterveydenhuollossa.

Kirjoittajat
Matti Uusitupa
LKT, emeritusprofessori
Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
Pertti Mustajoki
LKT, professori
Sidonnaisuudet

Matti Uusitupa: Osakkeet (Orion).

Pertti Mustajoki: Luentopalkkio (Cambridge-laihdutusohjelma).

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työterveyslaitoksen koronaohje: Tilanteet voivat muuttua nopeasti

Työpaikkojen kannattaa miettiä valmiiksi toimintatavat erilaisiin tilanteisiin, Työterveyslaitos muistuttaa.

Ajassa
Hakijamäärät lääkiksiin kasvoivat

Helsingin yliopistoon pääsi pienin osuus ensisijaisista hakijoista.

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.