1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vastasyntyneiden tehohoito kehittyy tutkimalla
Tiede­pääkirjoitus 40/2017 vsk 72 s. 2217

Vastasyntyneiden tehohoito kehittyy tutkimalla

Kuvituskuva 1

Outi Aikio

LT, lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri, erikoislääkäri

OYS, Lapset ja nuoret

Neonatologia on kohtalaisen nuori erikoisala, mutta se on kehittynyt nopeasti. Ennen vanhaan ajateltiin, että vastasyntyneiden teho-osastot tuottavat vain uusia potilaita kuntoutusosastoille. Nyt visio on muuttunut täysin (11 Shah PS. Neonatal intensive care - the only constant is change. N Engl J Med 2017;376:694–6.), ja muutokset perustuvat lääketieteelliseen tutkimukseen. Tiedon lisääntyessä on muutettu hoidon strategioita.

Syntyessään erittäin epäkypsät ja pienipainoiset lapset kuuluvat nykyään aktiivihoidon piiriin. Keskosten nykyhoito alkaa ennen syntymää. Ennenaikaisen synnytyksen uhatessa perinatologikollegat antavat äideille steroideja ja magnesiuminfuusioita, jotka kohentavat vastasyntyneen vointia (22 American College of Obstetricians and Gynecologists’ Committee on Obstetric Practice, Society for Maternal- Fetal Medicine. Committee Opinion No.677: Antenatal Corticosteroid Therapy for Fetal Maturation. Obstet Gynecol 2016;128:e187–94.,33 Costantine MM, Weiner SJ, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. Effects of antenatal exposure to magnesium sulfate on neuroprotection and mortality in preterm infants: a meta-analysis. Obstet Gynecol 2009;114:354–64.).

Pieni maamme on oiva kotipesä neonatologian kliiniselle tutkimukselle.

Syntymän jälkeinen, varhainen sopeutumisvaihe on hyvin tärkeä, ja siihen panostetaan erikoislääkäriresursseja. Vitaalitoimintojen vakautta tuetaan hellävaraisesti. Enää ei tyydytä rutiini-intubaatioon ja surfaktantin ruiskuttamiseen tuubiin. Uudet lääkitsemistekniikat korostavat fysiologisuutta (44 Owen LS, Manley BJ, Davis PG, Doyle LW. The evolution of modern respiratory care for preterm infants. Lancet 2017;389:1649–59.). Toistuvia pistoksia vältetään asentamalla pikkuruisia keskuslaskimokatetreja.

Modernit hengityskoneet toimivat jopa potilaan itse ohjaamina minisäädöin, mutta tarvittaessa niistä saadaan myös tehoja korkeataajuusventilaatiolla. Suppuun jääneet keuhkoverisuonet avautuvat sisäänhengitysilman lääkekaasulla (55 Barrington KJ, Finer N, Pennaforte T, Altit G. Nitric oxide for respiratory failure in infants born at or near term. Cochrane Database Syst Rev 2017;1:CD000399.). Kajoamattomia hengityksen tukimuotoja on useita, ja niihin siirrytään mahdollisimman varhain.

Kofeiinilääkitys kuuluu kaikille nykykeskosille, koska se aktivoi hengityskeskusta ja sen on myös osoitettu vähentävän neurologisia jälkitiloja (66 Schmidt B, Roberts RS, Davis P ym. Long-term effects of caffeine therapy for apnea of prematurity. N Engl J Med 2007;357:1893–902.). Viilennyshoito parantaa neurologista ennustetta hapenpuutteen aiheuttamassa aivotapahtumassa (77 Azzopardi D, Strohm B, Marlow N ym. Effects of hypothermia for perinatal asphyxia on childhood outcomes. N Engl J Med 2014;371:140–9.). Sen sijaan antibioottien suosio tehopotilaiden entisinä yleisvitamiineina on laskussa, ja vain selvä infektioepäily on aihe niiden käyttöön. Probioottiset bakteerit ovat nykyään hoidossa liittolaisia.

Ruokatarjoilu alkaa keskosillekin ensimmäisenä päivänä rintamaitopisaroin. Maidon lisääminen pienin portain saa suoliston heräämään, ja tämä vahvistaa vauvaa monella tavalla. Vastasyntyneiden vanhempia ei jätetä sivuun, vaan heidät otetaan mukaan tehotiimiin ja opetetaan järjestelmällisesti vauvansa päivittäisiin hoitotoimiin.

Lue myös

Kansainvälisesti suomalaiset hoitotulokset ovat hienoja, vaikkei tuloksia suurina yhteisaineistoina ole juurikaan julkaistu (88 Heino A, Gissler M, Hindori-Mohangoo AD ym. Variations in multiple birth rates and impact on perinatal outcomes in Europe. PLoS One 2016;11:e0149252.). Moni keskus on osallisena monikansallisissa verkostoissa, joista saadaan tarpeellista vertailutietoa tuloksista tai komplikaatioiden määristä. Onpa viime aikoina ollut vuosia, jolloin julkaistut kuolleisuusluvut ovat olleet suomalaisissa keskuksissa maailman pienimmät. Vastasyntyneiden kuolleisuus tosin ei ole enää aikoihin edustanut järkevää neonatologisen hoidon tason mittaria. Pikkukeskosetkin toipuvat hyvin, mutta kaikista jälkitiloista ei ole vielä täysin päästy eroon. Alan kliininen tutkimus uurastaa herkeämättä niiden poistamiseksi.

Suomen lääketieteen taso on maailmanluokkaa monella erikoisalalla, ja myös suomalaisia neonatologeja tunnetaan alansa airuina. Pieni maamme on oiva kotipesä neonatologian kliiniselle tutkimukselle: tähän vaikuttavat koulutetut ja valistuneet vanhemmat, tutkimusmyönteisyys ja perinteinen talkoohenki. Koko maailman pikkupotilaat ja heidän perheensä voisivat hyötyä vieläkin enemmän, jos Suomen huippupätevät neonatologian yksiköt jonain päivänä yhdistäisivät terävät päänsä ja mainiot aineistonsa.

Kirjoittajat
Outi Aikio
LT, lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri, erikoislääkäri
OYS, Lapset ja nuoret
Kirjallisuutta
1
Shah PS. Neonatal intensive care - the only constant is change. N Engl J Med 2017;376:694–6.
2
American College of Obstetricians and Gynecologists’ Committee on Obstetric Practice, Society for Maternal- Fetal Medicine. Committee Opinion No.677: Antenatal Corticosteroid Therapy for Fetal Maturation. Obstet Gynecol 2016;128:e187–94.
3
Costantine MM, Weiner SJ, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. Effects of antenatal exposure to magnesium sulfate on neuroprotection and mortality in preterm infants: a meta-analysis. Obstet Gynecol 2009;114:354–64.
4
Owen LS, Manley BJ, Davis PG, Doyle LW. The evolution of modern respiratory care for preterm infants. Lancet 2017;389:1649–59.
5
Barrington KJ, Finer N, Pennaforte T, Altit G. Nitric oxide for respiratory failure in infants born at or near term. Cochrane Database Syst Rev 2017;1:CD000399.
6
Schmidt B, Roberts RS, Davis P ym. Long-term effects of caffeine therapy for apnea of prematurity. N Engl J Med 2007;357:1893–902.
7
Azzopardi D, Strohm B, Marlow N ym. Effects of hypothermia for perinatal asphyxia on childhood outcomes. N Engl J Med 2014;371:140–9.
8
Heino A, Gissler M, Hindori-Mohangoo AD ym. Variations in multiple birth rates and impact on perinatal outcomes in Europe. PLoS One 2016;11:e0149252.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fimea julkaisi arvion remdesiviiristä

Remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa sairaalan vuodeosastohoidossa olevilla, lisähappea tarvitsevilla potilailla.

Ajassa
Kesä ei tuonut lääkettä koronaan

Diagnostiikka ja jäljitys toimivat ripeämmin kuin epidemian alussa.

Ajassa
Huoltovarmuuskeskus hankkii lisää suojavarusteita

Koronavirustartuntojen määrän kasvuun valmistaudutaan nyt monin tavoin.

Ajassa
Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Ajassa
PALKO julkaisi suosituksia

Kesällä julkaistiin seitsemän uutta suositusta julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista palveluista.