1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. 20.1.1992 Ksylitolin käyttöä tärkeää edistää
Pääkirjoitus 3/1992 vsk 47 s. 142

20.1.1992 Ksylitolin käyttöä tärkeää edistää

Ksylitolin kariesta ehkäisevät ominaisuudet havaittiin parikymmentä vuotta sitten Turun yliopiston uraauurtavissa tutkimuksissa. Sen jälkeen kliiniset tutkimukset niin Suomessa kuin muuallakin ovat kiistatta todistaneet ksylitolin tehon karieksen ehkäisyssä: nauttimalla ksylitolia kaikkien aterioiden ja välipalojen jälkeen karies saadaan häviämään lähes kokonaan. Ksylitolista on tehty kaikkiaan noin tuhat lääketieteellistä, mikrobiologista, ravitsemustieteellistä ym. tutkimusta; hammaslääketieteellisiä tukimuksia on monta sataa ja pitkäaikaisia kliinisiä tutkimuksia ksylitolin käytön vaikutuksista ihmisiin kymmenkunta.

Ksylitolin terapeuttiset ominaisuudet ja vaikutusmekanismit tunnetaan nykyään riittävän hyvin, joten on aika ryhtyä käytännön toimiin karieksen vähentämiseksi ksylitolin avulla. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön asiantuntijatyöryhmä on laatinut suosituksen ksylitolin käytöstä opiskelijoiden hammaskarieksen vähentämiseksi. Työryhmä suosittelee ksylitolipurukumia aterioiden ja välipalojen jälkeen. Käytön säännöllisyys pitäisi turvata jakamalla kahden annoksen ksylitolipurukumipakkaus maksutta opiskelijaruokalan aterian yhteydessä.

Ksylitolipurukumi on tuote, jota lääkärit ja hoitajat voivat perustellusti suositella. Se täydentää muita suun terveyden hoitotapoja: hampaiston fluorausta, puhdistusta, ravintovalistusta ja hammaslääkärintutkimusta säännöllisin välein. Nuorille aikaansaatu kariesreduktio on osoittautunut pitkäaikaiseksi ja pysyväksi. Purukumista saatava ksylitoliannos on niin pieni ja sen imeytyminen niin täydellistä, ettei se aiheuta haittoja; suurina annoksina ksylitolin ja muiden sokerialkoholien haittavaikutuksina voi ilmetä vatsavaivoja ja pahimmillaan osmoottista ripulia.

Jos suomalaiset opiskelijat pureskelisivat ksylitolipurukumia kahdesti päivässä aterian ja välipalan jälkeen, karieksen insidenssi heillä vähenee kolmanneksella. Tästä koituisi YTHS:n hammashuollossa säästöjä 20 000 hampaan paikkauksen kustannusten verran vuodessa. Pitkäaikaisvaikutuksena säästöt ovat vielä suuremmat, sillä jokaisen kertaalleen paikatun hampaan voidaan olettaa vaativan keskimäärin kolme uusintapaikkausta.

YTHS:n asiantuntijatyöryhmän suositus on konkreettinen terveydenedistämistoimenpide yleisen kansansairauden, karieksen, vähentämiseksi. Ksylitolipurukumin jakelu ja käyttö eivät vaadi terveydenhuollon työpanosta. Ksylitolipurukumia tulisi olla saatavilla ruokaloissa ja kahviloissa, ts. siellä, missä sitä tulisi oikeaan aikaan käyttääkin.

Lue myös

Ksylitolin raaka-aineen valmistus koivuhakkeesta, purukumin tuotekehittely ja teollinen valmistus ovat kaikki pitkälti suomalaista työtä ja osaamista. Menetelmän kehittäminen tutkijoiden alkuoivalluksesta valmiiksi käytäntöön soveltuvaksi tuotteeksi on harvinainen suomalaisessa terveydenhuollossa.

Laajoihin väestöjoukkoihin kohdistuvan terveydenedistämismenetelmän tulee aina olla yleisesti hyväksytty. Ksylitolipurukumin hyväksyy valtaosa opiskelijoista; kuuluuhan purukumi nuorisokulttuuriin yleensäkin. Ksylitolipurukumin pureskeluun aterian ja välipalojen jälkeen ei liity rajoituksia tai kieltoja, vaan se on pikemminkin mieluisa tapa - ja luonnollisesti vapaaehtoinen. Muutaman minuutin pureskelu pari kolme kertaa päivässä ei myöskään ole rumaa jauhamista. Ksylitolipurukumin pureskelu on, ainakin hammashoidossa harvinainen, yhdistelmä huvia ja hyötyä.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Räväkkä mainoskampanja tuotti tulosta

Eksote sai lisää lääkäreitä.

Tieteessä
Verestä löydetyt merkkiaineet ensiaskel räätälöityyn terveydenhuoltoon

Veren aineenvaihdunnan merkkiaineet liittyvät riskiin menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Kommentti
Yhteisöllistä pöhinää etsimässä

– Parista scifikirjailijasta ei olisi uuden suunnittelussa haittaa, kirjoittaa Jari Turunen.

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.