1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Apotin mysteeri
Pääkirjoitus 23/2021 vsk 76 s. 1445

Apotin mysteeri

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

Potilastietojärjestelmä vaikuttaa lääkärin työhön. Kun yhteistyö sujuu, aikaa riittää potilaalle ja hermoja säästyy.

Lääkäriliiton viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan lääkärien kokemat erot tietojärjestelmissä ovat valtavia. Kouluarvosanat hajosivat välille 5,2–8,7 (11 https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/tutkimus-laakarien-kokemuksista-potilastietojarjestelmissa-on-edelleen-kehitettavaa/).

Tulos on käsittämättömän huono.

Huonoin sai siis melkein nelosen – se oli ensimmäistä kertaa mukana ollut Apotti. Tulos on käsittämättömän huono.

Apotin on valinnut potilastietojärjestelmäkseen suuri joukko Uudenmaan kuntia ja sairaanhoitopiiri HUS. Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Epic valittiin Apotti-projektin ohjelmistotoimittajaksi syksyllä 2015. Lopullinen hankintapäätös tehtiin keväällä 2016.

Päätös perustui pisteytykseen, jossa laatua mittasivat käytettävyys, toiminnallisuus sekä laajuus. Myös ylläpidettävyys ja käyttöönotto-osaaminen olivat listalla (22 https://www.apotti.fi/apotti/apotti-yrityksena/apotti-hankkeen-vaiheet/).

Laatu painoi 60 prosenttia, hinta 40.

Valinta saattoi tuona ajankohtana olla perusteltu. Mysteeri on se, miksei projekti ole matkan varrella ottanut oppia muualta.

Britanniassa Epic tuli käyttöön vuonna 2014 Cambridgen sairaalassa. Vuotta myöhemmin sairaalan johto erosi, kun järjestelmän puutteet olivat ajaneet laitoksen kaaokseen (33 https://www.beckershospitalreview.com/healthcare-information-technology/u-k-hospital-chief-executives-resign-amidst-300m-epic-rollout.html).

Heti kohta kantautui uutisia Tanskasta.

Kaaos oli sana, joka sielläkin käytettiin. Vuonna 2016 maan lääkäriliitto vaati käyttöönoton pysäyttämistä Kööpenhaminassa, kunnes kahden muun sairaalaan ongelmat oli ratkottu (44 https://www.healthcareittoday.com/2017/02/21/denmarks-health-system-suffering-familiar-emr-woes/).

Ongelmat olivat tuttuja: Käyttö kömpelöä ja epäloogista. Ongelmia lääkelistoissa. Valtavasti kliksuttelua. Näkymät sekavia. Jos tuli tenkkapoo, Epic ei neuvonut.

Epicin strategiaa kuvattiin Tanskassa näin: Heitä tulille, korjaa myöhemmin, rakenna tie sitä mukaa kuin etenet (55 https://www.politico.com/story/2019/06/06/epic-denmark-health-1510223).

Kuusi vuotta myöhemmin strategia näyttää samalta.

Apotin ajautuminen aiemmin tunnettuihin ansoihin on anteeksiantamatonta. Joko projektia ei ole osattu johtaa. Tai Epic ei parempaan taivu, jolloin olisi pitänyt valita muuta.

Lue myös

Apotti on toki muutakin kuin lääkärin käyttökokemus. Se on muutosprojekti. Rakenteinen kirjaaminen, uudet toimintatavat, parempi tiedonkulku ja data tiedolla johtamiseen kääntyvät onnistuessaan lääkärinkin eduksi.

Lisäksi potilastietojärjestelmien laajuus vaihtelee. Monet lääkärikunnalle näkymättömät osat voivat hyödyillään kuitata haitat.

Olennaista on, edistääkö Apotti terveys- ja sosiaalihuollon toimintaa. Tuleeko säästöjä? Hyötyykö potilas? Paranevatko työnkulut?

Vanhasta pois oppiminen vie väistämättä aikaa ja muutosvastarinta on luonnollista. Apotti on kuitenkin onnistunut tuhrimaan ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin maalipaikkansa. Sillä on kova työ saada terveysalan ammattilaiset vakuuttuneiksi siitä, että jotain tästä saattaa tulla.

Kuvaavaa on, että reaktiona viime viikon tutkimukseen Apotti kertoi parantavansa käytettävyyttä (66 https://www.apotti.fi/apotti-jarjestelman-kehittaminen-jatkuu/). Miksei sitä tehty vuosia sitten ja selvitetty organisaatiokohtaiset vaatimukset ajoissa?

Apottia on ajettu sisään lääkärien työnteon kustannuksella. Erityisen ikävää on, että samalla haittatapahtumien riski on kasvanut.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/tutkimus-laakarien-kokemuksista-potilastietojarjestelmissa-on-edelleen-kehitettavaa/
2
https://www.apotti.fi/apotti/apotti-yrityksena/apotti-hankkeen-vaiheet/
3
https://www.beckershospitalreview.com/healthcare-information-technology/u-k-hospital-chief-executives-resign-amidst-300m-epic-rollout.html
4
https://www.healthcareittoday.com/2017/02/21/denmarks-health-system-suffering-familiar-emr-woes/
5
https://www.politico.com/story/2019/06/06/epic-denmark-health-1510223
6
https://www.apotti.fi/apotti-jarjestelman-kehittaminen-jatkuu/

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Nollatoleranssi häirinnälle

Moni häirinnän uhri pohti, oliko antanut vääriä viestejä.

Pääkirjoitus
Pieni mutta tärkeä tuuppaus

Lääkärin näkökulmasta olennaista on pureutua rokottamattomiin, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Husiin tulevilta potilailta kysytään epidemiakaudella rokotuksista

Influenssa- ja koronarokotteista kysyminen ja tietojen kirjaaminen on osa Husin potilasturvallisuustyötä.

Kolumni
Toipiluuden tuolla puolen

Jokainen lukee taideteoksiin omia tarinoitaan, kirjoittaa Sirpa Kähkönen.

Ajassa
WMA: Rikkaat valtiot eivät auta riittävästi köyhiä maita koronarokotuksissa

Maailman lääkäriliiton mukaan vaurauden maiden täytyisi tehdä enemmän kansainvälisen yhteistyön hyväksi.

Tieteessä
Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät

Raskaudenaikainen alkoholialtistus on länsimaissa yksi yleisimmistä sikiövaurioiden syistä.