1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Apotin mysteeri
Pääkirjoitus 23/2021 vsk 76 s. 1445

Apotin mysteeri

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

Potilastietojärjestelmä vaikuttaa lääkärin työhön. Kun yhteistyö sujuu, aikaa riittää potilaalle ja hermoja säästyy.

Lääkäriliiton viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan lääkärien kokemat erot tietojärjestelmissä ovat valtavia. Kouluarvosanat hajosivat välille 5,2–8,7 (11 https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/tutkimus-laakarien-kokemuksista-potilastietojarjestelmissa-on-edelleen-kehitettavaa/).

Tulos on käsittämättömän huono.

Huonoin sai siis melkein nelosen – se oli ensimmäistä kertaa mukana ollut Apotti. Tulos on käsittämättömän huono.

Apotin on valinnut potilastietojärjestelmäkseen suuri joukko Uudenmaan kuntia ja sairaanhoitopiiri HUS. Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Epic valittiin Apotti-projektin ohjelmistotoimittajaksi syksyllä 2015. Lopullinen hankintapäätös tehtiin keväällä 2016.

Päätös perustui pisteytykseen, jossa laatua mittasivat käytettävyys, toiminnallisuus sekä laajuus. Myös ylläpidettävyys ja käyttöönotto-osaaminen olivat listalla (22 https://www.apotti.fi/apotti/apotti-yrityksena/apotti-hankkeen-vaiheet/).

Laatu painoi 60 prosenttia, hinta 40.

Valinta saattoi tuona ajankohtana olla perusteltu. Mysteeri on se, miksei projekti ole matkan varrella ottanut oppia muualta.

Britanniassa Epic tuli käyttöön vuonna 2014 Cambridgen sairaalassa. Vuotta myöhemmin sairaalan johto erosi, kun järjestelmän puutteet olivat ajaneet laitoksen kaaokseen (33 https://www.beckershospitalreview.com/healthcare-information-technology/u-k-hospital-chief-executives-resign-amidst-300m-epic-rollout.html).

Heti kohta kantautui uutisia Tanskasta.

Kaaos oli sana, joka sielläkin käytettiin. Vuonna 2016 maan lääkäriliitto vaati käyttöönoton pysäyttämistä Kööpenhaminassa, kunnes kahden muun sairaalaan ongelmat oli ratkottu (44 https://www.healthcareittoday.com/2017/02/21/denmarks-health-system-suffering-familiar-emr-woes/).

Ongelmat olivat tuttuja: Käyttö kömpelöä ja epäloogista. Ongelmia lääkelistoissa. Valtavasti kliksuttelua. Näkymät sekavia. Jos tuli tenkkapoo, Epic ei neuvonut.

Epicin strategiaa kuvattiin Tanskassa näin: Heitä tulille, korjaa myöhemmin, rakenna tie sitä mukaa kuin etenet (55 https://www.politico.com/story/2019/06/06/epic-denmark-health-1510223).

Kuusi vuotta myöhemmin strategia näyttää samalta.

Apotin ajautuminen aiemmin tunnettuihin ansoihin on anteeksiantamatonta. Joko projektia ei ole osattu johtaa. Tai Epic ei parempaan taivu, jolloin olisi pitänyt valita muuta.

Lue myös

Apotti on toki muutakin kuin lääkärin käyttökokemus. Se on muutosprojekti. Rakenteinen kirjaaminen, uudet toimintatavat, parempi tiedonkulku ja data tiedolla johtamiseen kääntyvät onnistuessaan lääkärinkin eduksi.

Lisäksi potilastietojärjestelmien laajuus vaihtelee. Monet lääkärikunnalle näkymättömät osat voivat hyödyillään kuitata haitat.

Olennaista on, edistääkö Apotti terveys- ja sosiaalihuollon toimintaa. Tuleeko säästöjä? Hyötyykö potilas? Paranevatko työnkulut?

Vanhasta pois oppiminen vie väistämättä aikaa ja muutosvastarinta on luonnollista. Apotti on kuitenkin onnistunut tuhrimaan ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin maalipaikkansa. Sillä on kova työ saada terveysalan ammattilaiset vakuuttuneiksi siitä, että jotain tästä saattaa tulla.

Kuvaavaa on, että reaktiona viime viikon tutkimukseen Apotti kertoi parantavansa käytettävyyttä (66 https://www.apotti.fi/apotti-jarjestelman-kehittaminen-jatkuu/). Miksei sitä tehty vuosia sitten ja selvitetty organisaatiokohtaiset vaatimukset ajoissa?

Apottia on ajettu sisään lääkärien työnteon kustannuksella. Erityisen ikävää on, että samalla haittatapahtumien riski on kasvanut.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
https://www.laakariliitto.fi/uutiset/ajankohtaista/tutkimus-laakarien-kokemuksista-potilastietojarjestelmissa-on-edelleen-kehitettavaa/
2
https://www.apotti.fi/apotti/apotti-yrityksena/apotti-hankkeen-vaiheet/
3
https://www.beckershospitalreview.com/healthcare-information-technology/u-k-hospital-chief-executives-resign-amidst-300m-epic-rollout.html
4
https://www.healthcareittoday.com/2017/02/21/denmarks-health-system-suffering-familiar-emr-woes/
5
https://www.politico.com/story/2019/06/06/epic-denmark-health-1510223
6
https://www.apotti.fi/apotti-jarjestelman-kehittaminen-jatkuu/

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-uudistus muuttaa TAYS Sydänsairaalan toimintaa

Myöskään Länsi-Pohjan sairaala ei voi jatkaa nykyisessä muodossa.

Ajassa
Injektiomuotoisten korvaushoitolääkkeiden kansainväliset hoitosuositukset julkaistaan suomeksi

Uudet korvaushoitolääkkeet voidaan antaa pistoksena kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Ajassa
Anne Remes Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi

Neurologian professori Anne Remes valittiin Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudeksi dekaaniksi.

Ajassa
Hannu Halilalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti myönsi lääkintöneuvoksen arvonimen varatoiminnanjohtaja, dosentti, LKT Hannu Halilalle.

Ajassa
Automatisoituva teknologia auttaa diabeteksen hoidossa

Elämä on täysin ­vapautunut hybridipumpun käyttöönoton jälkeen, kertoo Anna-Kaisa Tuomaala.

Kolumni
Toisaalla, toiste

Aikuiseksi kasvaa niin varkain, kirjoittaa Janna Rantala.