1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Jäsenkiertue on uusi tapa vaikuttaa
Pääkirjoitus 38/2021 vsk 76 s. 2029

Jäsenkiertue on uusi tapa vaikuttaa

Faktakuva

Timo Kaukonen

Jäsenkiertue on uusi tapa jäsenille osallistua ja vaikuttaa liiton toimintaan. Ensimmäisellä kiertueella teemat ovat suuria: meneillään olevat Lääkäriliiton vaalit, neuvottelukierrokseen valmistautuminen ja liiton muut käynnissä olevat hankkeet sekä keskusteluteemat.

Neuvottelukierroksen valmistelu on jo hyvässä vauhdissa. Liiton jaoksissa ja valiokunnissa arvioidaan kehityskohteita ja muutostarpeita. Jäsenkiertue on uusi tärkeä osa tätä valmistautumista. Haemme jäseniltä ja työpaikoilta laajasti tietoa siitä, mitä pitäisi kehittää tai muuttaa.

Haemme laajasti tietoa siitä, mitä pitäisi kehittää tai muuttaa.

Järjestämme jokaisella erva-alueella oman tilaisuutensa. Yliopistosairaalapaikkakunnan keskustelu striimataan keskussairaalapaikkakunnille, ja niillä on Lääkäriliiton henkilökuntaa paikalla ohjaamassa keskusteluun osallistumista. Voit tulla paikan päälle tai seurata tilaisuutta koneeltasi.

Kiertue lähtee liikkeelle lokakuun 4. päivä Tampereella. Seuraavina ovat Turku (6.10.), Kuopio (11.10.) ja Helsinki (13.10.). Päätös on 21. lokakuuta Oulussa.

Neuvottelukierroksen sisältöön vaikuttaa ehkä eniten sopimuksen pituus. Lyhyet, vuoden sopimukset ovat yleensä kustannusvaikuttavuudeltaan pienempiä kuin pidemmät.

Työmarkkinakielellä ilmaistuna pöydissä on silloin vähemmän rahaa.

Rakenteellisilla uudistuksilla on hintansa, joten niiden saaminen mukaan vuoden sopimuksiin on vaikeampaa. Vuoden sopimukset ovat yleensä lähes pelkkiä palkkaratkaisuja.

Sote-uudistuksen vuoksi keväällä on todennäköisesti edessä juuri tällainen vuoden sopimus. Tammikuussa 2022 käydään suurimmassa osassa maata aluevaalit, joissa valitaan poliittinen hallinto hyvinvointialueille. On epätodennäköistä, että KT suostuisi tekemään sopimuksen, joka sitoisi uusien päättäjien kädet.

Tämä on myös syy, miksi jäsenkiertueen painoarvo on niin suuri. Vuoden sopimus ei tarkoita automaattista tyytymistä pelkkiin palkankorotuksiin, vaan akuutteja rakenteellisia ongelmia on pystyttävä ratkaisemaan lyhyelläkin sopimuskaudella. Siksi on erityisen tärkeä ymmärtää, mitkä rakenteelliset asiat ovat juuri nyt akuuteimpia.

Lue myös

Viime aikoina on käyty runsasta keskustelua lääkärien koulutusmääristä. Joillain paikkakunnilla on vaikeuksia rekrytoida lääkäreitä, vaikka periaatteessa lääkäreitä olisi tarjolla.

Onko kyse lääkäripulasta, kohtaanto-ongelmasta vai huonoista työolosuhteista?

Tämä on koko jäsenistölle merkittävä asia, josta paras asiantuntemus on työpaikoilla. Sen toivomme jäsenkiertueella saavamme liiton käyttöön.

Olemme saaneet palautetta siitä, että kaikki sairaalapaikkakunnat eivät ole ohjelmaan mahtuneet.

Tästä olemme pahoillamme, resurssimme eivät siihen yksinkertaisesti riitä. Huomioimme tämän tulevia kiertueita suunnitellessamme. Nyt pyrimme lieventämään ongelmaa etäosallistumisella.

Toivomme, että tulet paikalle tai osallistut etänä. Jokaisen mielipide on tärkeä, jotta voimme yhdessä parantaa työolojamme.

Kirjoittajat
Timo Kaukonen
kehitysjohtaja
Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Vaaratilanteita on joka päivä"

Lääkärilehti pyysi kolmea lääkäriä ­arvioimaan käyttämäänsä potilastieto­järjestelmää.

Ajassa
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei jatka Aster-hanketta

Taustalla ovat Keski-Suomen kuntien päätökset, joiden mukaan ei ole edellytyksiä siirtyä hankkeen toimitusvaiheeseen.

Ajassa
Koronarokotereaktiot eivät kuormita erikoissairaanhoitoa

Yksittäisiä potilaita on ollut sairaalahoidossa.

Ajassa
Professori Juha Tuominen Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen

– On erittäin tärkeää, että suomalainen terveydenhoito, niin julkinen kuin yksityinenkin, kehittyy, sanoo Juha Tuominen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Hyvinvointialueiden pystyttävä kohentamaan rapautunutta perusterveydenhuoltoa

Hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Tieteessä
Oireettomat koronainfektiot tavallisia ympärivuorokautisessa hoidossa

COVID-19-tauti on vanhuksilla usein oireeton tai vähäoireinen.