1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kaataako Uudenmaan erillisratkaisu soten?
Pääkirjoitus 37/2019 vsk 74 s. 1989

Kaataako Uudenmaan erillisratkaisu soten?

Kuvituskuva 1

Samuli Saarni

puheenjohtaja

Suomen Lääkäriliitto

Sote-uudistusten toistuvien epäonnistumisten juurisyy on kunnallis- ja yleispolitiikassa. Se on aina noussut sote-palveluita tärkeämmäksi.

Uusi hallitus on lähtenyt samalle tielle. Se kirjasi ohjelmaansa ristiriitaiset tavoitteet: toisaalta halutaan sote-uudistus 18 maakunnan pohjalta, toisaalta selvitetään Uudenmaan erillisratkaisu ja kuntien palvelutuotannon mahdollisuudet.

Kuntien aika terveyspalveluissa on ohi.

Erillisratkaisun aluepohjaksi oli kolme vaihtoehtoa: koko Uusimaa, pääkaupunkiseutu tai Helsinki yksin. Käytännössä työn alle tulee kuntien toiveista vain ensin mainittu ja sen perustuslaillisuus. Aikaa on vuoden loppuun. Selvitys jarruttaa kehitystä koko maassa.

Erillisratkaisu on väärä ratkaisu sote-uudistuksen ongelmiin, eivätkä perusteet kohdella Uuttamaata muusta maasta poiketen ole kestäviä. Lisäksi kaksi sote-järjestelmää pienessä maassa vaikeuttaisi jatkokehittämistä. Erillisratkaisu voi romuttaa uudistuksen tavoitteet myös Uudellamaalla.

Ensin soten tavoitteet: Riittävän suuret väestöpohjat osaamisen varmistamiseksi. Sosiaali- sekä terveyspalveluiden integraatio saumattomien palveluiden turvaamiseksi. Ja molemmat kestävyysvajeesta selviämiseksi sekä eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Väestöpohjissa erillisratkaisu tarkoittaisi, että noin 100 000 asukkaan Itä-Uudenmaan palvelut järjestäisi käytännössä Porvoo, mutta Turku ja Tampere eivät noin 500 000 asukkaan maakuntien keskuskaupunkeina saisi tehdä vastaavaa.

Kaikkein tärkein – perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio – jäisi Uudellamaalla toteutumatta. Ellei HUSia pilkota, missä ei ole järkeä. Toisaalta HUSin jättäminen perusterveydenhuolto-integraation ja sen mukanaan tuoman todellisen hoitoketju- ja väestövastuun ulkopuolelle asettaisi sen eri asemaan kuin muut yliopistosairaalat.

Käytännössä ainut hyöty erillisratkaisusta uusmaalaisille potilaille olisi, että alueen pienimmät kunnat – jotka ovat Suomen mittakaavassa isoja ja selviävät palvelutuotannostaan pääosin hyvin – saisivat "leveämmät hartiat".

Vaikka erillisratkaisu on väärä ratkaisu sote-uudistuksen ongelmiin, sen selvittämisestä voi olla muuta hyötyä.

Lue myös

Edellisen sote-mallin yhtenä ongelmana olivat liian laaja-alaiset maakunnat. Kunnista olisi tullut heikkoja ja maakunnan palveluista vaikeita johtaa. Kuntien tuottajarooli kannattaakin selvittää ennakkoluulottomasti uudestaan. Kunnat kykenevät tuottamaan luontevana kokonaisuutena sosiaali-, elinkeino- sekä työllisyys- ja sivistyspalveluita.

Sen sijaan terveyspalveluissa kuntien aika on ohi: kunnat ovat hoitaneet perusterveydenhuollon niin, että yli puolet suomalaisista on hylännyt julkisen perusterveydenhuollon – vakuutusten ja työterveyshuollon turvin. Tämä on uhka verorahoitteisen järjestelmän legitimiteetille.

Vain pieni osa ihmistä tarvitsee samaan aikaan sosiaali- ja terveyspalveluita. Mutta suuri osa tarvitsee joustavasti perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa.

Sote-integraatio tulisi aloittaa terveydenhuollosta, siihen liittyvistä sosiaalipalveluista ja pelastustoimesta. Loppu voi jäädä kunnille – myös Uudenmaan ulkopuolella.

Kirjoittajat
Samuli Saarni
puheenjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu

Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Ajassa
Aivohalvauspotilaiden hoito paremmaksi tekoälyn avulla

Tekoälyn avulla kehitetään hoitoprosessia, jotta potilaille voidaan tarjota yksilöllistä hoitoa.

Ajassa
Rintasyöpälääke letrotsolia saa taas

Alkusyksystä vaivannut saatavuushäiriö on ohi.

Blogi
Oi neuvola, miten sinua kaipaan!

On ihan turha vedota siihen, että lapsen vanhemmat ovat lääkäreitä, kirjoittaa Laura Seppälä Baltimoresta.

Tieteessä
Nuori nukkuu myrskyn silmässä

Nuoruus on dramaattinen ajanjakso aivojen kehityksessä, mikä näkyy myös unessa.

Kommentti
Priorisoidaankin ihan toisin

– Jatkuvien organisaatiomuutosten kustannusvaikuttavuutta ei koskaan selvitetä, ihmettelee Eija Kalso.