1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kansainvälistä terveyspolitiikkaa
Pääkirjoitus 47/2019 vsk 74 s. 2701

Kansainvälistä terveyspolitiikkaa

Kuvituskuva 1

Kati Myllymäki

toiminnanjohtaja

Suomen Lääkäriliitto

Klisee on, että maapallo kutistuu. Mutta myös niin totta.

Lääkärikunnalle kansainvälisyys on aina ollut itsestäänselvyys. Uudet lääkkeet, hoidot ja teknologiat kulkevat rajojen yli – kuten myös taudit ja ympäristöongelmat. Minkään maan terveydenhuolto ei voi elää rajojensa sisällä kuplassa. Tarvitsemme kanssakäymistä, tietojen ja taitojen vaihtoa sekä kauppaa yli rajojen. Historian kuluessa niin rutto kuin influenssaepidemiatkin ovat kulkeneet ja kulkevat edelleen ihmisten sekä eläimien mukana yli rajojen. Samoin vesien ja ilman mukana kulkevat saasteet ja tuhkapilvet. Eivät auta muurit eikä viisumipakko.

Miten hienoa onkaan kokea kollegiaalisuutta yli rajojen!

Äsken Helsingissä pidetyssä Euroopan lääkärijärjestön CPME:n kokouksessa virallisella agendalla ja käytäväkeskusteluissa nousivat esiin tutut ongelmat.

Keskusteltiin sosiaalisen median valeuutisista, rokotevastaisuudesta, mikrobilääkeresistenssistä ja sähkötupakasta. Vertailtiin terveydenhuollon resursseja, lääkärikoulutusta sekä terveydenhuollon työvoiman saatavuutta ja liikkuvuutta yli rajojen.

Brittien kanssa tietenkin käytiin läpi brexitin vaikutusta tutkijayhteistyöhön sekä lääkkeiden ja tarvikkeiden saatavuuteen.

Eutanasiasta keskustellaan aktiivisesti monessa Euroopan maassa. Hollannissa on ensimmäinen dementiapotilaan eutanasiaa koskeva tapaus korkeimman oikeuden käsittelyssä.

Lääkärien täydennyskoulutuksen rahoitus on huoli useimmissa maissa. Ikääntyvä Eurooppaa ja yhä kalliimpi hoitoteknologia haastavat terveyspalveluiden rahoituksen. Siitä huolimatta lääkäritutkinnon parasta ennen päiväystä ei saa päästää vanhenemaan. Lääkäriliitto edellyttää ja vaatii, että työnantaja huolehtii täydennyskoulutuksesta asianmukaisesti ja osoittaa siihen resurssit.

Itävallassa ja Irlannissa on suuri huoli yleislääkärien saatavuudesta. Eläköityvien kollegoiden tilalle ei ole nuoria tulossa, kun työtaakka koetaan liian raskaaksi ja perusterveydenhuollon resurssit eivät ole kasvaneet väestön tarpeiden mukaisesti. Kuulostaa kovin tutulta.

Kreikan terveydenhuolto on suurissa vaikeuksissa maan kymmenen vuotta kestäneen talouskurjuuden myötä. Tuhannet lääkärit ovat lähteneet ulkomaille töihin.

Lue myös

Toisaalta Kreikan saarille on tullut kymmeniä tuhansia pakolaisia, joiden olot ovat epäinhimilliset ja paikalliset lääkärit sekä vapaaehtoiset yrittävät jotenkin heitä auttaa ja hoitaa.

On välttämätöntä seurata kansainvälistä mediaa, tieteellisiä julkaisuja ja someakin. Lentämisen ja matkustamisen synnillisyydestä huolimatta on edelleen hyvä tavata kollegoita yli rajojen kongresseissa ja kokouksissa. Skypellä ja virtuaalisuudella ei voi täysin korvata tapaamisia ja avoimia keskusteluita. Opimme ja viisastumme toinen toisiltamme.

Ja miten hienoa onkaan kokea kollegiaalisuutta yli rajojen! Aiomme pitää britit mukana eurooppalaisessa yhteistyössä brexitistä huolimatta. Ja tuemme Turkin lääkäriliittoa, vaikkei maa ole Euroopan unionin jäsen.

Lääketiede ON kansainvälistä.

P.S. Kannattaa seurata Twitterissä:

The Standing Committee of European Doctors @cpme_europa

World Medical Association. @medwma

@WHO

@EU_Health

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Alle puolet pääsi terveyskeskuslääkärin kiireettömälle vastaanotolle viikossa

Kaksi prosenttia asiakkaista odotti hoitoonpääsyä yli kolme kuukautta, selviää THL:n tilastosta.

Ajassa
HUS haluaa perustaa lasten ja nuorten kipukeskuksen

Uuden lastensairaalan tukisäätiö rahoittaa alussa keskuksen henkilöstökulut.

Kommentti
Valinnanvapaus on harha

– Moni kollegoista toimii tietämättään sisäänheittäjänä, kirjoittaa Heikki Laine.

Ajassa
Influenssaepidemia on käynnistymässä

Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisiltä.

Ajassa
Tuula Rajaniemestä uusi puheenjohtaja

Varapuheenjohtajina jatkavat Jaana Puhakka (vas. ) ja Noora Ritamäki (oik).

Ajassa
Eläkeläisten jäsenmaksut uudistuvat – uudessa maksuluokassa alennus 75 prosenttia

Tänä vuonna tai aiemmin 70 vuotta täyttäneet yhä vapautettuja maksusta.