1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kysy vielä jotakin
Pääkirjoitus 1-2/2020 vsk 75 s. 7

Kysy vielä jotakin

Faktakuva

Sote on kaatunut. Eläköön uusi sote. Kaatui, kun ei tehty oikeita kysymyksiä. Yksi tavoitteli valinnan vapautta, toinen valtaa maakunnissa ja kolmas joukossa mukana pysymistä. Talon rakentamista ei aloiteta savupiipusta eikä palvelujärjestelmän kokoamista ylhäältä alas vaan alhaalta ylös. Niin se vaan on.

Oikeat kysymykset heräävät perusterveydenhuollossa, siellä missä ammattiauttajat kohtaavat avun tarvitsijat omassa kulttuuripiirissään. Kentällä tehdyt havainnot ja niistä versova arkitieto ja alan asiantuntijoiden tutkittu syvätieto ovat poliittisen päätöksenteon vankka pohja.

Jos tiedät miksi, tiedät miten.

Siinä kaikki.

Filosofi John Rawlsin ajatuksia mukaillen oikeudenmukainen päätös tehdään verhojen takana siten, ettei päättäjä tiedä omaa paikkaansa uudessa asemassa.

Mitä enemmän lääkintätaito jakaantuu suppeille erikoisaloille, sitä tärkeämmäksi ja vaativammaksi käy yleislääkäri työ. Kapean alan spesialistin ja holistista näkemystä edustavan generalistin näkökulmat ovat erilaiset. Toisen katse kohdistuu tautiin ihmisessä, toisen kohteena on sairas ihminen.

Kaikki tiedämme, että enin osa terveydenhuoltoon allokoiduista yhteisistä voimavaroista on viime vuosina suunnattu erikoissairaanhoitoon. Tämä priorisointi koskee sekä kättentaitajia että euroja. On kuviteltu, että näin tuotetaan parhaiten terveyttä.

Todellisuus on toinen.

Molemmat hävisivät.

Ylätasolle kertyi työtä, joka ei sinne kuulu. Keskittämisen vimmassa generalisti jäi yksin, kun toimintaympäristö autioitui.

Suurimmat häviäjät ovat monisairas vanhus, joka jää yksikseen kotikuntaansa vailla omaa lääkäriä, moniongelmainen nuori ja kuka tahansa apua tarvitseva kansalainen.

Kalliiksi käy, jos monisairas joutuu erikoissairaanhoitojen kierteeseen – kun tuttu terveyskeskuslääkäri on lähtenyt muihin hommiin. Selvä se. Tärkeintä on pitkäaikainen luottamuksellinen suhde potilaan ja lääkärin välillä. Yhdeksän kuukauden pakollinen terveyskeskustyö voi olla opiksi, mutta siihen tarvitaan koulutusvirkoja. Pätkätyöllä ei edistetä kansalaisten terveyttä eikä hoideta sairaita.

Valtiovallan lupaama 70 miljoonan euron hätäapu on tuiki tarpeen, mutta se ei ratkaise ongelmaa.

Tarvitaan uusia luovia ajatuksia ja oikeita kysymyksiä. Mikä mättää? Mihin ovat kadonneet terveyskeskustyön ilo ja imu? Miksi yhdessä paikassa perusterveydenhuolto toimii kuten pitää ja toisessa ei?

Lue myös

Nuoren, yleislääketieteeseen erikoistuvan lääkärin Lara Juvosen hätähuuto Helsingin Sanomissa kiiri kauas: "Ai miksikö terveyskeskuksiin ei ole halukkuutta nuorilla lääkäreillä?" Nuoren lääkärin resepti on oivallinen ohjelmanjulistus. Jos tiedät miksi, tiedät miten. Siinä kaikki.

Tuumasta toimeksi.

Miten olisi, jos yleislääketieteeseen erikoistuvat nuoret lääkärit, terveyskeskuksissa lääkärin työtä tekevät ja koulutuksen ymmärtäjät valmistelisivat luonnoksen otsikolla "Perusterveydenhuolto uudessa maailmassa". Sen pohjalta järjestettäisiin valtakunnallinen terveyskeskuspäivä.

Kun yksilöllinen genomitieto lohkaistaan biopankkien äärettömistä tiedostoista, nuori lääkäri on todella uuden maailman edessä keskellä nopeasti etenevää ja vaikeasti hallittavaa teknologiaa. Siksi on kysytty, häviääkö lääkäriltä apua hakeva kansalainen tämän tietotulvan taakse.

Ei häviä. Niin pysyviä ovat nämä kolme suurta: tiedot, taidot ja lähimmäisen rakkaus.

Runoilija Lassi Nummen sanoin toivotan teille kaikille työn iloa ja onnistumisen riemua: "Paljon järkeä tarvitsemme ja pisaran hulluutta elääksemme huomiseen ja huomisen yli."

Kirjoittajat
Risto Pelkonen
arkkiatri

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tutkijat selvittävät altistaako perimä vakaville oireille

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijat keräävät koronaviruspotilaiden geenitietoa.

Ajassa
COVID-19-tautitapauksia on nyt 1 313

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 143, joista 49 on tehohoidossa.

Ajassa
"Toivon, että ei tehdä samoja virheitä kuin Italiassa"

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Elina Savola seuraa tarkasti COVID-19-tilannetta Italiassa, jossa 50 lääkäriä ja hammaslääkäriä on kuollut koronan vuoksi.

Ajassa
Työmääräys voidaan antaa kahdeksi viikoksi kerrallaan

Työvelvollisuuden käyttö on viimesijainen keino, sanoo Lääkäriliiton lakimies Hannele Pöyry.

Ajassa
HUS rekrytoi opiskelijoita, supistaa kiireetöntä hoitoa ja lisää etävastaanottoja

Näillä keinoilla varaudutaan koronaviruspotilaiden hoidon määrän kasvuun.

Ajassa
NLY: Työnantajien huolehdittava työntekijöiden terveydestä myös poikkeusoloissa

Oikeanlaisesta ja riittävästä suojauksesta on huolehdittava kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden osalta kaikissa toimipisteissä.