1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäriliitto on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja
Pääkirjoitus 24-33/2020 vsk 75 s. 1481

Lääkäriliitto on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja

Kuvituskuva 1

Hannu Halila

Lääkäriliiton historian tärkeässä ensimmäisessä strategiassa vuonna 2010 nostettiin näkyvästi yhteiskunnallinen vaikuttaminen keskeiseen asemaan. Toimiston uudistamisen yhteydessä luotiin myös uusi toimiala Yhteiskuntasuhteet. Toki Lääkäriliitto oli tehnyt yhteiskunnallista vaikuttamista monin tavoin jo perustamisvuodestaan 1910 alkaen ilman strategiaakin.

Ammattijärjestön ensisijaisena tehtävänä on epäilemättä huolehtia jäsentensä ansioedunvalvonnasta. Edunvalvontaan sisältyy kuitenkin paljon muutakin: vaikuttamista terveyspolitiikkaan, koulutuspolitikkaan, työhyvinvointiin, etiikkaan, kollegiaalisuuteen, autonomiaan. Menestyminen ansioedunvalvonnassa ei myöskään onnistu ilman vaikuttavaa toimintaa kaikilla näillä muilla osa-alueilla. Laajasti ottaen koko Lääkäriliiton toiminta on jäsenten monipuolista edunvalvontaa.

Koko Lääkäriliiton toiminta on jäsenten monipuolista edunvalvontaa.

Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteissa vuodelle 2019 ei ollut yhtään sellaista tavoitetta, joka olisi voitu mitenkään liittää lääkärien ansioedunvalvontaan. Tavoitteet koskivat mm. saattohoitoa, paperittomien terveyspalveluja, lääketieteellistä tutkimustoimintaa, lääkärikoulutuksen laatua, uskomushoitoja, päihde- ja mielenterveyspotilaiden palvelujen turvaamista ja maksutonta raskaudenehkäisyä nuorille. Hyvin monet näistä päätyivät myös hallitusohjelmaan.

Lääkäriliiton vuoden 2019 toimintakertomuksessa strategian mittariston seurannan osana on lisäksi tuotu esille myös muita uusia avauksia: tiedepoliittinen ohjelma, medikalisaatioraportti, aloite ilotulitteiden käytön rajaamiseksi, perusterveydenhuollon pelastaminen, ympäristöterveys osana terveyspalveluja ja ilmastokannanotto. Liitto on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun myös mm. täydennyskoulutukseen osallistumisesta ja erikoistuvien lääkärien työoloista, eutanasiasta ja synnytysten turvallisuudesta.

Lue myös

Lääkäriliitto on pitkään ollut mukana Taloustutkimuksen kahden vuoden välein toteuttamassa kansalaisille suunnatussa tutkimuksessa, jossa kartoitetaan mielikuvia ammattijärjestöistä. Vuoden 2019 tutkimuksessa Lääkäriliitto oli jälleen kerran vastaajien mielestä Suomen vaikutusvaltaisin ammattijärjestö. Järjestöjä arvioitiin monella osa-alueella, ja useimmissa olimme ykkössijalla. Erityisen tärkeää on Lääkäriliiton parantunut sijoitus yhteiskuntavastuumittarilla: vuodesta 2015 liitto on noussut 7. sijalta 3. sijalle.

Lääkäriliiton yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei varmaankaan aina avaudu yhtä paljon kuin edunvalvonta. Onnistuminen kaikilla edunvalvonnan osa-alueilla samoin kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa antaa kokonaisuudessaan liitolle vaikuttavuutta. Lääkäreillä ja Lääkäriliitolla on myös eettinen velvollisuus olla aktiivinen yhteiskunnallisessa vastuunotossa.

Kirjoittajat
Hannu Halila
varatoiminnanjohtaja, Yhteiskuntasuhteet-toimialan johtaja, Lääkäriliitto
terveydenhuollon hallinnon dosentti, Helsingin yliopisto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?