1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Myrsky nousee
Pääkirjoitus 13/2020 vsk 75 s. 789

Myrsky nousee

Kuvituskuva 1

Pertti Saloheimo

vs. vastaava päätoimittaja

Elämme toista viikkoa, kun Suomessa on käytössä valmiuslaki. Rajat ovat kiinni, kotimaan matkailua on kehotettu välttämään, ja tätä kirjoitettaessa siihenkin pohditaan pakkokeinoja. Alaluokkia lukuun ottamatta koulut on suljettu, samoin kulttuurilaitokset, urheilutapahtumat on peruttu. Yli kymmenen ihmisen kokoontumiset on kielletty, ja yli 70-vuotiaat on määrätty koteihinsa, jotta emme tartuttaisi emmekä saisi COVID-19-koronavirusinfektiota.

Kukaan meistä suomalaisista ei elinaikanaan ole kokenut mitään tällaista. Lähinnä vastaavia ovat olleet sota-ajat, jolloin rintamalla taisteltiin ja kotona pelättiin huonoja uutisia.

Toimenpiteitä sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi ei ole koskaan testattu.

Sairastunko minä? Entä läheiseni? Miten meidän käy? Kuinka kauan tämä kestää? Onnistuuko "käyrän litistäminen"? Kestääkö terveydenhuoltomme? Mitä tämän jälkeen?

Ja me lääkärit ja muut terveydenhuollon työntekijät: Joudunko tekemään sellaisia töitä, joita en osaa? Olenko vaaraksi läheisilleni, kun teen työtä sairaiden parissa?

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa valmistaudutaan ottamaan nouseva myrsky vastaan. Kiireetöntä toimintaa ajetaan alas, henkilökohtaisten suojavälineiden riittävyyttä kartoitetaan, tehohoitopaikkoja lasketaan ja leikkaussaleja muutetaan tehostetun hoidon osastoiksi.

Ne, jotka työssään ottavat raskaimman taakan kantaakseen, ansaitsevat kaiken tukemme: infektiolääkärit, terveyskeskuslääkärit, tehohoitolääkärit, unohtamatta hoitajia, laitoshuoltajia, vahtimestareita, sairaankuljettajia… Terveydenhuollon työntekijät ovat jokaisen maan arvokkain resurssi, todettiin Lancetin tuoreessa pääkirjoituksessa (11 Lancet. COVID-19: protecting health-care workers. Lancet 2020;395:922.).

Nykyisen kaltaista valmiuslakia ei ole koskaan ennen käytetty. Toimenpiteitä sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi ei ole koskaan testattu, vaikka muiden maiden kokemukset ovatkin olleet käytettävissä päätöksenteon tukena. Viranomaiset ja hallitus ovat joutuneet toimimaan epätäydellisen ja koko ajan muuttuvan tiedon perusteella – niin kuin lääketieteessäkin usein on tehtävä. Voi olla, että jotakin olisi kannattanut tehdä toisin, mutta minkäänlaiseen sooloiluun ei ole varaa. Ellei nyt annettuja määräyksiä noudateta, ne eivät ainakaan toimi.

Sosiaalisessa mediassa terveydenhuollon ammattilaiset vetoavat: "Minä pysyn töissä sinua varten. Pysy sinä kotona." Me lääkärit saatamme joskus kärsiä omnipotentista sairastumattomuuden harhasta, mutta nyt sellaiselle ei ole sijaa. Meidän tulee olla esimerkkinä muille ja noudattaa kaikkia rajoituksia, mitä viranomaiset ovat ohjeistaneet, myös vapaa-ajallamme. Läheistemme ja muiden kansalaisten lisäksi meillä on velvollisuus suojella itseämme, jotta pystymme hoitamaan työmme, jonka paine kasvaa ennenkokemattomiin mittoihin.

Lue myös

Entä millaisena maailma, ihmiskunta nousee tästä? Virus koskettaa jo lähes kaikkia maita, toisia enemmän, toisia vähemmän – toistaiseksi. Olemme yhtä, yhteistä ihmiskuntaa, vaikka olemmekin sulkeneet maidemme väliset rajat. Tuottaako yhdessä kärsiminen kansojen välille yhteisyyttä, pohti Tasavallan presidentti YLEn haastattelussa 20.3. (22 YLE. Presidentti Niinistö vaatii koronarajoituksia uhmaavia ottamaan järjen käteen: ”Tällainen urheus päättyy viimeistään sairasvuoteella”. https://yle.fi/uutiset/3-11266284.). Oppisimmeko tästä uutta nöyryyttä luonnon ja luonnonvoimien edessä, planeettamme puolesta?

Ensimmäisen maailmansodan kokenut J. R. R. Tolkien kirjoitti vaarallisen mahtisormuksen haltuunsa saaneelle hobitti Frodolle ja viisaalle velholle Gandalfille seuraavan keskustelun (33 Tolkien JRR. Taru sormusten herrasta 1. Sormuksen ritarit, 7. painos. Suom. Kersti Juva ja Eila Pennanen. Juva: WSOY 1988.):

"Kunpa se ei olisi tapahtunut minun aikanani", Frodo sanoi.

"Niin toivon minäkin", Gandalf sanoi, "ja niin toivovat kaikki, joiden elinaikana tällaiset asiat tapahtuvat. Mutta se ei ole heidän päätettävissään. Voimme päättää vain siitä, mitä teemme sillä ajalla joka meille annetaan."

Kirjoittajat
Pertti Saloheimo
vs. vastaava päätoimittaja
Sidonnaisuudet

Pertti Saloheimo: Osakkeet (Orion), 
tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim).

Kirjallisuutta
1
Lancet. COVID-19: protecting health-care workers. Lancet 2020;395:922.
2
YLE. Presidentti Niinistö vaatii koronarajoituksia uhmaavia ottamaan järjen käteen: ”Tällainen urheus päättyy viimeistään sairasvuoteella”. https://yle.fi/uutiset/3-11266284.
3
Tolkien JRR. Taru sormusten herrasta 1. Sormuksen ritarit, 7. painos. Suom. Kersti Juva ja Eila Pennanen. Juva: WSOY 1988.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
”Terhokodin toiminnan lopetus olisi katastrofi”

– Eihän saattohoidon tarve ole ­vähentynyt, muistuttaa Terhokodin ­ylilääkäri Annika Riska.

Tieteessä
Klotsapiini altistaa koronainfektiolle

Brittiläinen tutkimusryhmä selvitti asiaa takautuvassa rekisteritutkimuksessa.

Ajassa
Koronaepidemia näyttää kiihtyvän

HUS:n alueella tartunnan lähde on tuntematon noin kahdessa kolmasosassa tapauksista.

Tieteessä
Gynekologisen syövän robottiavusteinen kirurgia

Robottiavusteisessa kirurgiassa korostuvat laparoskopian hyvät puolet, kuten nopeampi toipuminen.

Ajassa
Hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita

Itä-Suomen hovioikeus lievensi kahden lääkärin tuomioita keskiviikkona 30. syyskuuta.

Ajassa
Palliatiivinen keskus on aloittanut TYKS:ssa

Keskus konsultoi ja kehittää elämän loppuvaiheen hoitoa sairaalassa ja toimii yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa.