1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Paljon pelissä
Pääkirjoitus 21/2021 vsk 76 s. 1277

Paljon pelissä

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

Kesäkuussa järjestetään näillä näkymin viimeiset kuntavaalit, joissa äänestäjä vaikuttaa terveydenhuoltonsa järjestämiseen.

Seuraavan kerran äänestäjät pääsevät asian äärelle maakuntavaaleissa vuoden 2022 alkupuolella – olettaen, että sote etenee. Vuoden 2023 alussa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta on siirtymässä hyvinvointialueille ja niiden aluevaltuustoille.

Kesäkuun kuntavaalit ovat tärkeämmät kuin voisi ajatella.

Paitsi Helsingissä. Se äänestää eri asiasta kuin muu Suomi, koska kaupunki vastaa jatkossakin asukkaidensa terveydenhuollosta.

Aluevaltuustoissa nähdään suurella todennäköisyydellä samoja päättäjiä kuin kunnanvaltuustoissa. Kuntavaalit ovat siksi valmistautumista tulevaan.

Terveydenhuollon koulutetuimpia ammattilaisia ovat lääkärit. Tämän numeromme sivulta 1285 on ilo lukea, että noin 250 lääkäriä on asettunut kuntavaaleissa ehdolle.

Kansan voi olettaa äänestävän heitä. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan 93 prosenttia suomalaisista pitää terveyspalveluja erittäin tai melko tärkeänä vaaliteemana. Seuraavina tulevat vanhustenhuolto ja työllisyys (molemmat 89 prosenttia) (11 https://kaks.fi/uutiset/suomalaisten-kuntavaaliteemat-vanhusten-huolto-terveyspalvelut-ja-tyollisyys-kuntaliitokset-eivat-kiinnosta/).

Vaikka lääkäri tuntee terveydenhuollon, politiikassa hän on harvoin omalla kentällään. Lainalaisuudet saattavat olla vieraat ja poliittinen peli outoa.

Siksi lääkärin äänen on tärkeää kuulua muidenkin valtuutettujen kautta.

Lääkäriliiton ideoima Pelastetaan terveyskeskukset – kun vielä voimme -kampanja on tässä mielessä tärkeä avaus.

Mukaan ovat lähteneet Tehy ja Super sekä joukko muita kansallisia toimijoita. Kampanjaan on julkisesti sitoutunut 75 ehdokasta. Lääkäreitä on toki heistä suuri osa, mutta tietoisuus kampanjasta on levinnyt laajemmalle.

Tärkeimmät tavoitteet voi tiivistää näin: Viikossa hoitoon diginä tai ilman. Kaikille hoitoa tasapuolisesti. Mielenterveyspalveluja on vahvistettava.

Kaikki nämä ovat kannatettavia linjauksia mutta vaativat rahaa.

Kesäkuun kuntavaalit ovat tässä suhteessa tärkeämmät kuin voisi ajatella. Perusterveydenhuollon puutteet ovat akuutteja. Ratkaisut eivät voi jäädä odottamaan sote-uudistusta. Rahaa on ryhdyttävä ohjaamaan oikeisiin kohteisiin jo kunnissa.

Lue myös

Näyttämällä mallia kunnat myös helpottavat aluevaltuustojen aloitusta. Niiden aika kuluu aluksi joka tapauksessa tehtäväkentän ja vaikutusmahdollisuuksien hahmottamiseen.

Nyt valittavilla valtuutetuilla on vastuu siitä, etteivät kunnat ryhdy osaoptimointiin. Kunnilla on houkutus lisätä niille jäävien tehtävien painoa terveydenhuollon kustannuksella.

Sote-uudistuksen jälkeen kunnanvaltuutetuille jää terveydenhuoltoon tärkeä tehtävä: hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Vaaleissa on siis paljon pelissä.

Lääkäriehdokkaita on onneksi kaikissa suurissa puolueissa riittävin määrin. Eniten heitä on kokoomuksella, 71, ja toiseksi eniten keskustalla, 46. Vihreillä luku on 36. Päähallituspuolue SDP on saanut listoilleen 24 lääkäriehdokasta.

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä Pelastetaan terveyskeskukset -kampanjan tavoitteista. Erot ovat keinoissa.

Äänestäjä toivottavasti ymmärtää tämän. Lääkäriehdokas on puolueesta riippumatta hänen terveytensä asialla.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
https://kaks.fi/uutiset/suomalaisten-kuntavaaliteemat-vanhusten-huolto-terveyspalvelut-ja-tyollisyys-kuntaliitokset-eivat-kiinnosta/

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärilehti Forum: Lihavuus on yhteiskunnallinen ongelma, mutta vastaanotolla lääkäri kohtaa yksilön

Pertti Mustajoki (oikealla) oli yksi Lääkärilehti Forumin puhujista tiistaina.

Ajassa
Pitkien sairauspäiväkausien tarkistamista tehostetaan työterveyshuollossa

Työkyvyn tarkistuspisteitä tulee lisää työterveyshuoltoon.

Ajassa
Nyt on pakko kysyä: Mitä jos Suomeen iskee suuronnettomuus, kun teho-osastot ovat täynnä koronapotilaita?

Tiedossa olisi ongelmia, jos suur­onnettomuus vaatisi useampia teho­hoidon potilaspaikkoja.

Tieteessä
Vaikean atooppisen ekseeman nykyhoito

Hoidossa ei pidä tyytyä riittämättömään vasteeseen.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Lasten astma

KeuhkoPodcastin tämänkertainen jakso jatkaa astman parissa, mutta nyt pureudutaan lasten ja nuorten astmaan.

Kommentti
Sirkutusta ja lomakkeita - tieto vaikuttavaksi ja hyötykäyttöön

Mitä enemmän tietoa saamme potilaasta, sitä paremmin pystymme hänen tarpeisiinsa vastaamaan, kirjoittaa Eija Kalso.