1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. SAK vaaransi ammattiyhdistysliikkeen maineen
Pääkirjoitus 35/2015 vsk 70 s. 2131

SAK vaaransi ammattiyhdistysliikkeen maineen

Ammattiyhdistys on näyttänyt tällä vuosikymmenellä kykynsä kantaa vastuuta tekemällä kaksi hyvin maltillista työehtosopimusta ja vastuullisen eläkeuudistuksen. Ammattiyhdistyksiä tarvitaan, kun haluamme jakaa kasvavan kansantulon kakun oikeudenmukaisesti, mutta myös kun haluamme jakaa kutistuvan kakun oikeudenmukaisesti.

Yhteiskuntasopimus kuitenkin kaatui. Miten tässä näin kävi? Katkerasti on todettava ainakin, että Suomen työssäkäyvällä luokalla ei vielä mene tarpeeksi huonosti ja jatkuva velanotto estää meitä huomaamasta, millaista pommia olemme rakentamassa nuorillemme. Ilmeistä on myös, että puoluepolitiikka sotkee asioita. Kun SDP on oppositiossa, sen tulee vastustaa hallituksen tekemisiä, ja kun linkki SDP:n ja SAK:n välillä on niinkin kiinteä, SDP vaikuttaa SAK:n päätöksentekoon. SAK on tehnyt virhearvion niin jäsentensä kuin Suomen, mutta myös kolmikannan tulevaisuuden osalta. Me todella tarvitsemme maahan uutta puolueisiin sitoutumatonta ammattijärjestöä.

Hallitus tuli ammattiyhdistystä vastaan antamalla harkinta-aikaa ja pyytämällä toimenpidelistaa eikä kevään tapaan tuputtanut omaansa hyväksyttäväksi. Hallitus vain edellytti työssäkäyviä sitoutumaan 5 %:n mitattavaan tuottavuushyppyyn ja tarjosi porkkanana kunnon verohelpotuksia ja muun muassa muutosturvaa. Työssäkäyvien ostovoima olisi verohelpotusten takia heikentynyt pahimmillaankin vain prosentin kymmenesosia. Prosessi oli analoginen edellisen hallituksen eläkeratkaisun kanssa, ja silloin prosessi kelpasi SAK:lle. Nyt ei.

Yhteiskunnan hyväosaisia ovat juuri työssäkäyvät. Kyse ei ole pelkästään toimeentulosta, vaan kaikesta siitä henkisestä ja sosiaalisesta hyvästä, jonka työpaikka ihmiselle antaa. Nyt työttömyys lisääntyy ja sosiaali- ja terveysmenot kasvavat. Samalla heikkenevät verotulot ja yhteiskunnan kyky vastata kysyntään. Ratkaisu ei ole kenenkään edun mukainen.

Suomen tuottavuuden nostaminen ei ole työaikakysymys lainkaan, joten siihen ei pidä hirttäytyä. Totta silti on sekin, että suomalaisen työntekijän keskimääräinen työaika on oleellisesti vähentynyt ja työssä jaksaisi päivittäin 15 minuuttia kauemminkin. Tilanteemme ei nyt ole sellainen, että neuvotteluihin voisi mennä jyrkin reunaehdoin. Kun SAK sanoi jo prosessin alussa selkeästi EI sekä työajalle että sitoutumiselle 5 %:n tuottavuushyppyyn, peli oli pelattu. Kuitenkin myös EK:n toiminta on ollut vastuutonta, kun se lähti prosessiin mukaan ilman mitään halua aitoon vuoropuheluun työntekijäjärjestöjen kanssa työelämän uudistamistarpeesta. Me tarvitsemme mm. muutosturvaa.

Lue myös

Hallitus ei ymmärrettävästi voi odottaa vuoden 2017 alkuun, josko jotain tapahtuisi. Päätösten aika on nyt - joko ay-liikkeen kanssa tai ilman sitä. On ilmeistä, että työ Suomen pelastamiseksi jatkuu, mutta edellytykset hyvään ovat heikentyneet ja ammattiyhdistys on enemmän sivuraiteella. Missään toimintamallissa vaihtoehtona ei ole ollut etujen säilyminen.

Myös ay-liikkeen maine on saanut vakavan kolauksen. On tärkeä ymmärtää, että ay-liike ei ole yksikkö ja että SAK:n näkemykset poikkeavat Akavan näkemyksistä usein - niin tässäkin. Ammattiyhdistysliikkeen tulee kyetä vastuulliseen toimintaan myös silloin, kun jäsenten etujen vähentäminen on tie niiden parantamiseen. Maailmalta on paljon esimerkkejä, kuinka vastuullinen edunvalvonta ja perustellut säästötoimet ovat pystyneet nopeasti kääntämään kelkan. Tämän sopimuksen kaataminen on osoitus johtajuuden puutteesta.

Kirjoittajat
Heikki Pälve
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja
Akavan työvaliokunnan jäsen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.