1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tieto – toivo – rakkaus
Pääkirjoitus 44/2021 vsk 76 s. 2533

Tieto – toivo – rakkaus

Kuvituskuva 1

Sanna Marinin hallitusohjelma lupaa selvittää vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuudet (11 https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161931).

Aihe on ollut esillä vuosia. Sosiaali- ja terveysministeriön asiaa pohtinut – joskin hyvin erimielinen – työryhmä luovutti raporttinsa ministeri Paula Risikolle jo vuonna 2009, mutta lain valmistelu ei ole edennyt. Väittelyä käydään yhä terminologiasta ja vaikuttavuudesta.

Lasten ja vakavasti sairaiden suojaksi tarvitaan lainsäädäntöä rajoittamaan uskomushoitoja.

Lääkäriliitto on siksi päättänyt käynnistää some-kampanjan haavoittuvien potilasryhmien suojelemiseksi. Kampanjan nimi on Tieto Toivo Rakkaus.

Arkisten kremppojen hoitaminen kotikonstein, yrteillä, kosketushoidoilla ja wellness-hoidoilla on yleistä ja ymmärrettävää. Vakavia sairauksia tulee kuitenkin hoitaa tieteellisesti vaikuttaviksi ja turvallisiksi todistetuilla hoidoilla.

Erityisesti syöpäsairauksissa, diabeteksessa ja vaikeissa infektioissa lääketieteelliselle hoidolle ei ole vaihtoehtoja. Niin sanotut täydentävät hoidot pitää niissä sopia hoitavan lääkärin kanssa.

Ruotsissa haavoittuvassa asemassa olevia potilaita suojelee potilasturvallisuuslaki (22 Patientsäkerhetslag 2010:659). Se rajoittaa muiden kuin terveydenhuollon ammattilaisten oikeutta hoitaa vakavia tartuntatauteja, pahanlaatuisia sairauksia, diabetesta, epilepsiaa sekä raskausajan ja synnytyksen ongelmia. Myös alle kahdeksan vuoden ikäisten lasten tutkiminen ja hoitaminen on rajattu ammattihenkilöille. Lisäksi on rajoitettu oikeutta tutkia tai hoitaa potilaita paikallispuudutuksessa, nukutuksessa tai hypnoosissa.

Lääkäriliitto ja Nuorten Lääkärien Yhdistys teettivät tänä vuonna Taloustutkimuksella kyselyn, joka selvitti väestön ja lääkärien suhtautumista uskomushoitoihin.

Enemmistö lääkäreistä oli valmis kieltämään joitain niin sanottuja vaihtoehtohoitoja lailla. Kriittisintä suhtautuminen oli henkiparannukseen, homeopatiaan ja reikihoitoon (33 https://www.laakarilehti.fi/liitossa/liitto-toimii/tutkimus-osoittaa-laakarit-valmiita-kieltamaan-joitain-vaihtoehtohoitoja-lailla-4438/).

Ylivoimainen enemmistö kansalaisista piti terveysasioissa luotettavimpina alan tutkijoita ja koulutettuja ammattilaisia. Väitteen kanssa täysin samaa mieltä oli 60 prosenttia ja jonkin verran samaa mieltä 22 prosenttia vastaajista.

Uskomushoidot, vaihtoehtoiset hoidot ja täydentävät hoitomuodot eivät ole osa terveydenhuoltoa, koska niiden vaikuttavuudesta ja turvallisuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

Hoitomuodoilla voi kuitenkin olla positiivisia tai negatiivisia terveysvaikutuksia. Potilaan oma kokemus on tärkeä.

Miksi siis kampanja?

Lue myös

Kuluva vuosi on tutkitun tiedon teemavuosi (44 https://tutkittutieto.fi/). Korostamme kampanjassa tutkitun tiedon merkitystä sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Pyrimme myös vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päättäjiin, jotta saamme lainsäädäntöön muutoksia. Lasten ja vakavasti sairaiden suojaksi tarvitaan lainsäädäntöä rajoittamaan uskomushoitoja. Samalla on syytä laatia säädökset uskomushoitojen mainonnan periaatteista ja potilasinformaatiosta.

Laajempi tavoite on lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksen turvaaminen. Tutkitun tiedon asemaa ei saa horjuttaa. Väärän tiedon ja humpuukin leviäminen on näkynyt ikävällä tavalla korona- ja rokotuskeskustelussa.

Haluamme kampanjalla vauhdittaa hallitusohjelmaan kirjattua vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelymahdollisuuksia koskevaa selvitystä. Jokainen lääkäri voi vahvistaa viestiä omissa verkostoissaan jakamalla sitä some-kanavissaan.

Kampanjassa ovat mukana myös Väestöliitto, Terveydenhoitajaliitto, Syöpäjärjestöt ja Apteekkariliitto, Hammaslääkäriliitto ja Lääketeollisuus ry.

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Lääkäriliitto
Kirjallisuutta
1
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161931
2
Patientsäkerhetslag 2010:659
3
https://www.laakarilehti.fi/liitossa/liitto-toimii/tutkimus-osoittaa-laakarit-valmiita-kieltamaan-joitain-vaihtoehtohoitoja-lailla-4438/
4
https://tutkittutieto.fi/

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.