1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Totta ja tarua borrelioosista
Pääkirjoitus 42/2011 vsk 66 s. 3100

Totta ja tarua borrelioosista

Miksi Lymen borrelioosiin suhtautuminen on tunteenomaista? Kumpi pelkää enemmän, potilas vai lääkäri? Potilaat kysyvät, voiko borrelioosista parantua. Lääkärit miettivät, onko kroonista borrelioosia olemassa.

Borrelioosin moninainen oireisto on saanut jotkut potilaat uskomaan, että taudin diagnoosiin riittävät hyvinkin epäspesifit vaivat ilman minkäänlaisia kliinisesti relevantteja oireita tai löydöksiä. Kun joissakin lähteissä vieläpä väitetään borrelia-vasta-ainetutkimuksia yksiselitteisesti huonoiksi, joudutaan kestämättömään tilanteeseen. Potilas, jolla ei ole ollut puutiaisen pureman mahdollisuutta ja vasta-ainetestikin antaa negatiivisen tuloksen, voi olla vakuuttunut epämääräisten oireidensa johtuvan borrelioosista. Seurauksena voi olla, että lääkärikin alkaa vierastaa koko borrelioosiepäilyä eikä kliinisesti relevantissakaan tilanteessa uskalla epäillä borrelioosia.

Tällaisesta tilanteesta voi olla kysymys, kun potilasta ei lähetetä sairaalan päivystykseen, vaikka olisi aiheellista tutkia esimerkiksi selkäydinneste meningiittiin tai meningoradikuliittiin sopivan taudinkuvan vuoksi. Borreliameningiitti on vähäoireinen eikä aiheuta varsinaista meningismusta. Hermojuuritulehdus "onneksi" usein helpottaa taudin tunnistamista.

Borrelioosin kulku on hoitamattomana krooninen ja vaatii antibioottihoidon taudin vaiheesta riippumatta. Tosin se voi tulla vahingossa hoidetuksi muun syyn vuoksi annetulla antibioottikuurilla. Erythema migrans (vaeltava punoitus) paranee noin 98 %:n varmuudella asianmukaisella kahden viikon antibioottikuurilla, ja bakteerista päästään pysyvästi eroon.

Levinneen borrelioosin hoito vaatii useimmiten suonensisäisen antibioottihoidon. Lähes 90 % suonensisäisen hoidon saaneista potilaista raportoi vuoden kuluttua hoitotuloksen hyväksi tai erinomaiseksi. Vain muutamissa potilastapauksissa nukleiinihappotestillä tai viljelyllä on pystytty varmistamaan, ettei tavanomainen hoito ole hävittänyt bakteeria täydellisesti.

Lue myös

Internetistä voi saada hyvin toisenlaisen kuvan. Sieltä voi löytää erilaisia kauhutarinoita tai loputtomia luetteloita erilaisista epäspesifisistä "borrelioosioireistoista", jotka vaatisivat esittäjien mukaan toistuvia antibioottihoitoja. Asioiden pseudotieteellinen esittäminen saa potilaan ja lääkärinkin hyvin epätietoiseksi. Jopa usko tieteelliseen tutkimukseen saattaa horjua, kun tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen näkemys näyttää olevan räikeässä ristiriidassa pseudotieteellisen informaation kanssa. Ainakin nykytiedon valossa borrelioosipotilaan hoidon jälkeisistä pitkittyneistä tai kroonisista oireista voidaan useimmiten käyttää nimitystä "post-Lyme syndrooma", jolla tarkoitetaan reaktiivisilla mekanismeilla syntyneitä epäspesifejä oireita.

Suomessa diagnosoidaan vuosittain 4 000-5 000 borreliainfektiota. Borrelioosin ilmaantuvuus on ollut kasvussa pitkään, eikä kasvu enää viime vuosina selity tehostuneella diagnostiikalla. Myös TBE-viruksen aiheuttaman puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuus on suurentunut riskiryhmien rokottamisesta huolimatta. Tautien suurentuneen ilmaantuvuuden taustalla voi olla Ixodes ricinus -punkkien yleistyminen.

Suurimmat ongelmat levinneen borrelioosin diagnosoinnissa ovat pitkä latenssi puutiaispiston ja sairastumisen välillä, oireiston ja löydösten laaja kirjo sekä vasta-ainetutkimustulosten vaikeahko tulkinta. Erilaiset varmistustutkimukset ovat parantaneet ratkaisevasti vasta-ainetutkimusten spesifisyyttä. Silti on hyvä muistaa, että vasta-ainemääritystä ei kannata pyytää, jos potilaan oireisto on kovin epämääräinen eikä objektiivisia löydöksiä ole.

Kirjoittajat
Jarmo Oksi
vs. professori, infektiolääkäri
TYKS

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa todettu omikron-variantin aiheuttama koronatartunta

Samassa seurueessa on useita koronatartuntoja.

Liitossa
Kutsumusammatti

Työtuntien määrälle on olemassa katto ja työsuojelu koskettaa meitäkin, kirjoittaa Jaana Puhakka.

Tieteessä
Ihovaskuliitin monimuotoinen taudinkuva, hoito ja ennuste

Erityisesti vaskuliitin aiheuttamat haavat ovat usein hankalahoitoisia.

Ajassa
Valtion kaupallinen rokotetutkimusyhtiö etenee

Uuden yhtiön nimi on Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy.

Ajassa
Vuoden liikuntalääketieteellinen tutkimus osoitti, että liikunta voi kumota haitallisia solumuutoksia

Tunnustus meni väitöskirjatutkija Karthik Hemanthakumarille ja hänen tutkimusryhmälleen.

Podcast
Lääkärilehti Podcast: Kenen elämää elät?

Psykopodiaa-podcastissa pohditaan miten muiden ajatukset vaikuttavat elämääsi ja elätkö elämää roolissa.