1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi
Pääkirjoitus 48/2020 vsk 75 s. 2569

Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Kuvituskuva 1

Tuula Rajaniemi

Lääkäripäivät järjestetään tällä kertaa koronapandemian vuoksi verkossa 13.–15.1.2021. Virtuaalisilla Lääkäripäivillä voit kätevästi valikoida kurssien luennoista kiinnostavimmat. Luennot ovat interaktiivisia. Puheenjohtajat ovat paikalla studiossa ja luennoitsijat vastaavat etäyhteydellä live-osallistujien kysymyksiin. Virtuaalisilla Lääkäripäivillä nähdään myös perinteiset pääluennot ja debatit.

Lääkäripäivien 2021 osallistujat saavat myös katseluoikeuden tammikuun loppuun saakka. Voit katsoa päällekkäin osuneet sessiot jälkikäteen tai osallistua osan ajasta reaaliaikaisesti ja katsoa loput jälkikäteen.

Voit osallistua osan ajasta reaaliaikaisesti ja katsoa loput jälkikäteen.

Ohjelma on entiseen tapaan monipuolinen. Sessioita on 30 viidellä kanavalla. Keskiviikkona saat ajankohtaista tietoa koronasta ja pääluennossa Pasi Penttinen valottaa Euroopan tuonhetkistä koronavirustilannetta. Torstaina pohditaan saattohoitoa ja eutanasiaa sekä eettiseltä että oikeudelliselta kannalta. Torstain pääluennossa Anna Keski-Rahkonen puhuu jaksamisesta poikkeusoloissa. Perjantaina kuullaan lääkärien työnohjauksesta, suomalaisen terveydenhuollon resurssien riittävyydestä sekä sote-uudistuksen akuutista vaiheesta. Perjantain pääluennon pitää Pohjola-palkinnon saaja.

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas? Lääkäreinä joudumme usein pohtimaan poikkeavan kuvantamis- ja laboratoriolöydöksen nähdessämme, onko kyseessä sairaus vai normaali variaatio. Diagnoosin asettaminen on vastuullinen tehtävä. Silloin kun sairauteen on parantava hoito tai toimintakyvyn ylläpitävä lääkitys, sen ei pitäisi vaikuttaa suuresti potilaan elämään. Mutta me tiedämme, että ihmiset reagoivat tällaisissa tilanteissa eri tavoin. Osa potilaista tarvitsee lääkärinsä tukea siihen, että hän uskoo voivansa elää täysipainoista elämää sairautensa kanssa.

Terveys ja sairaus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, vaan ne muodostavat jatkumon. Terve vai sairas -dilemma on keskeinen myös järjestelmän ja yhteiskunnan kannalta. Meidän tulisi löytää tavat tehdä terveydenhuollosta entistä kestävämpää. Mitä tulisi hoitaa perusterveydenhuollossa, mitä erikoissairaanhoidossa? Millaisia asioita voidaan hoitaa etäpalveluina? Voidaanko hoitojonoja lyhentää parantamalla moniammatillisia hoitoketjuja?

Lue myös

Lääketieteen kehittyessä diagnostiikka- ja hoitomahdollisuudet lisääntyvät jatkuvasti. Väestön ikääntyessä terveydenhuollon palvelujen tarve kasvaa. Meidän tehtävänämme on miettiä, miten voimme käyttää terveydenhuoltoon panostetut rahat mahdollisimman tehokkaasti. Kestävän terveydenhuollon tavoite on tuottaa mahdollisimman paljon terveyshyötyä ja lisätä kansalaisten selviytymistä. Terveydenhuollon resurssien riittävyyden kannalta on tärkeää välttää ylitutkimista, ylihoitoa ja ylidiagnostiikkaa.

Virtuaaliset Lääkäripäivät mahdollistavat osallistumisen edullisesti ilman matka- ja majoituskuluja työhuoneesta käsin tai vaikkapa kotoa omalta sohvalta. Tämä tarjoaa oivan tilaisuuden myös sairaalassa toimiville erikoislääkäreille päivittää tietojaan oman erikoisalan ulkopuolelta.

Ennakko-ohjelma julkaistaan tänään (https://laakaripaivat.fi/2021/kurssit/), ja saat sen tämän lehden välissä. Kurkista, mitä tarpeellista ja ajankohtaista kuultavaa sieltä löytyy. Ilmoittautuminen alkaa 2.12.2020. Käytä tilaisuus hyväksi ja tule uudenlaisille Lääkäripäiville!

Kirjoittajat
Tuula Rajaniemi
puheenjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.