1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yhtenäistä lääkärikuntaa 110 vuotta
Pääkirjoitus 1-2/2020 vsk 75 s. 9

Yhtenäistä lääkärikuntaa 110 vuotta

Sitaattikuva

Suomen Lääkäriliitto täyttää tänä vuonna 110 vuotta keskellä yhteiskunnallisia ja ammatillisia muutoksia.

Puhutaan yhteiskunnan, politiikan ja median polarisoitumisesta. Jakolinjoja on runsaasti, on ilmiöitä ja identiteettipolitiikkaa. Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan – kuulostaa 60-luvulta. Ilmastonmuutos, maahanmuutto, lihansyönti ja joululaulut. Kaikesta saadaan kiistaa ja riitaa. Sosiaalisessa mediassa on helppo huudella nimimerkin suojasta.

Lääkäriliiton tarkoituson olla ammattikunnansydän ja omatunto.

Erityisen ikävää on se, että eri mieltä oleva ihminen leimataan idiootiksi ja milloin miksikin. Ei tyydytä argumentoimaan asiasta, vaan siirrytään ihmisen ja hänen ominaisuuksiensa arvosteluun. Natsit, suvakit, kukkahattutädit ja setämiehet vilisevät puheissa ja some-päivityksissä. Leimakirves heiluu.

Entä miten maa makasi vuonna 1910, kun liitto perustettiin?

Olimme osa suurta Venäjää ja tsaarinhallinnon sortotoimien kohteena. Oli suomenmielisiä ja myöntyväisyysporukkaa, kieliriidat repivät, maanomistus oli epäoikeudenmukaista ja maaseudun köyhä maaton väki lisääntyi.

Finska Läkaresällskapet oli perustettu vuonna 1835 ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim vuonna 1881.

Kun Duodecimin jäsenet erosivat kielitaistelun tuoksinassa Läkaresällskapetista, lääkärikunnalla ei enää ollut yhteistä seuraa.

Finska Läkaresällskapetin kokouksessa 23.9.1909 professori Christian Sibelius luki haminalaisen piirilääkärin Alfred TheodorEhrströmin ehdotuksen:

Vore icke tiden inne för Finlands läkare att sammansluta sig till ett allmänt förbund med uppgift att upprätthålla ock förkofra läkarenes ekonomiska och sociala ställning?

Vuosisadan alussa lääkärien määrä oli voimakkaassa kasvussa ja keskinäinen kilpailu kovenemassa. Vapaan ammatinharjoittajuuden tilalle tulivat uudenlaiset työsuhteet kuntien, tehtaiden ja sairauskassojen palveluksessa ja kansallisia sosiaalivakuutuksia alettiin valmistella.

Lääkärikunnan katsottiin tarvitsevan edustajakseen järjestön, joka voisi toimia suhteessa valtioon, kuntiin, vakuutusyhtiöihin ja sairauskassoihin. Samalla nähtiin tarpeelliseksi huolehtia profession sisäisestä järjestyksestä, kollegiaalisuudesta ja tarvittaessa puuttua epäterveeseen kilpailuun.

Tilannekuva kuulostaa tutulta. Edellä mainitut tarpeet eivät ole 110 vuodessa kadonneet.

91 prosenttia lääkäreistä kuuluu Lääkäriliittoon. Lääkärimäärä kasvaa edelleen voimakkaasti.

Lue myös

Jakolinjoja on helppo rakentaa; yksityinen ja julkinen sektori, sairaala ja terveyskeskus, päivystävät ja ei-päivystävät erikoisalat, juniorit ja seniorit.

Myös työaikalaki, kilpailukykysopimus, työttömyyskassa ja potilasvahinkovakuutus ovat asioita, joista saa keskinäisen kinan aikaiseksi. Uusimmaksi jakolinjaksi näyttäisi nousevan osallistuminen pride-tapahtumaan. Ammattikuntaan mahtuu erilaisia mielipiteitä, niin uskonnosta, politiikasta kuin edunvalvonnastakin.

Rakentava keskustelu sallittakoon ja eri mieltä saa olla.

Lääkäriliitto perustettiin 110 vuotta sitten yhdistämään kollegakuntaa. Meillä on paljon yhdistäviä asioita: edunvalvonta, kansanterveys, etiikka, lääkärin autonomia ja kollegiaalisuus. Ensimmäinen puheenjohtajamme Max Oker-Blom tiivisti asian kauniisti: lääkäriliiton tarkoitus on olla ammattikunnan sydän ja omatunto.

Iloitsen 110-vuotiaasta Lääkäriliitosta ja olen ylpeä tästä hienosta ammattikunnasta.

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto
Kirjallisuutta
1
Vapaus, terveys, toveruus. Lääkärit Suomessa 1910–2010, toim.Samu Nyström

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.