Kommentti

Aivopesty

Olisiko evoluutiolle käynyt niin iso virhe, että se olisi pannut ihmiset ja muut eliöt ”hukkaamaan” kolmasosan elämästään ”turhaan” nukkumiseen?

Aivopesty Kuva 1 / 1

Järisyttävä läpimurto! Tiedemiehet ovat löytäneet uuden vallankumouksellisen hoidon, jonka ansiosta elät pidempään, muistisi paranee ja luovuutesi lisääntyy. Se tekee sinusta viehättävämmän, pitää sinut hoikkana ja vähentää syömisen himoa. Se suojelee sinua syövältä ja dementialta sekä pitää flunssat loitolla. Se vähentää riskiäsi sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, diabeteksesta puhumattakaan. Lisäksi koet itsesi onnellisemmaksi, vähemmän masentuneeksi ja ahdistuneeksi. Oletko kiinnostunut?

Näin Matthew Walker markkinoi riittävän unen merkitystä kirjassaan Why we sleep, ja kysyy vielä, olisiko evoluutiolle käynyt niin iso virhe, että se olisi pannut ihmiset ja muut eliöt "hukkaamaan" kolmasosan elämästään "turhaan" nukkumiseen?

Koululaiset ovat niin väsyneitä, että päättäjät ovat ehdottaneet koulupäivän alun siirtämistä myöhemmäksi.

Mitä länsimaisille ihmisille on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana? He ovat lihoneet, sairastuvat diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja ovat masentuneita. Lapset ja nuoret ovat ahdistuneita, eivät pysty keskittymään ja alkavat sairastaa pitkäaikaisia kiputiloja aikuisten tapaan. Olisiko puutteellinen uni yksi yhteinen nimittäjä?

Olosuhteet ovat edelliseen vuosisataan asti pitäneet yllä riittävän unen saantia: päivät ovat olleet aktiivisia, illalla on rauhoituttu ja valoa sekä lämpöä on ollut öisin vähän. Viime vuosikymmen on ollut erityisen tuhoisa unelle: liikunta on vähentynyt ja digilaitteet pitävät hereillä aamuyön tunneille asti. Koululaiset ovat niin väsyneitä, että päättäjät ovat ehdottaneet koulupäivän alun siirtämistä myöhemmäksi.

Lue myös

Minut aivopesi unen merkitykseen glymfaattisen järjestelmän merkityksen selviäminen. Tämä "aivojen pesukone" puhdistaa aivoja unen aikana kuona-aineista ja neuroinflammaatiota edistävistä proteiineista. Mielenkiintoista on, että järjestelmän "glymfaattisia aaltoja" voidaan kuvantaa ihmiselläkin supernopean fMRI:n ja EEG:n yhdistelmällä. Kollega Vesa Kiviniemi on tehnyt uraa uurtavaa työtä tällä saralla Oulun yliopistosairaalassa.

Suomessa tehdään myös merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä unen monitoroinnissa. Näiden seurantalaitteiden avulla voidaan uni ottaa entistä tehokkaammin osaksi elämäntapasairauksien ehkäisyä ja hoitoa.

Ehdottaisin, että vuosi 2019 julistetaan hyvän unen vuodeksi!

Eija Kalso

LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kirjoittajat
Eija Kalso

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.

Tieteessä
Nielemisvaikeus on monen sairauden oire

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa erottamaan jatkoselvittelyjä vaativat tilat.

Tieteessä
Nuoruuden vakava mielenterveyden häiriö jättää jäljen työuraan

Mielenterveyden takia sairaalahoidossa alle 25-vuotiaana olleilla on muita heikommat näkymät työmarkkinoilla, osoittaa tutkimus.

Tieteessä
Yksinkertainen tietokonemalli voi ennustaa vamman jälkeisen nivelrikon

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa päätyykö potilas leikattavaksi.