Kommentti

Me vai joku muu?

Jos emme itse ota valtaa siitä, mihin meitä vastuutetaan, sen tekee joku muu.

Marika Kandell
Kuvituskuva 1
Laura Vesa

Keväällä kirjoitin tekstin terveyskeskuslääkärin arjesta. Se ei ollut ensimmäinen versio, olinhan miettinyt aihetta jo pitkään. Toukokuussa teksti oli valmis julkaistavaksi. Keksin aiheelle nykyaikaisena ihmisenä hashtaginkin.

En koskaan lähettänyt tekstiäni.

Olen vakuuttunut siitä, etten ole ainoa. Jokainen terveyskeskuksen pyörityksessä muotoa ottanut lääkäri on tehnyt samoin – jos nyt ei kirjoittaen, vähintään ajatuksen tasolla.

Perusterveydenhuollon laiva on uppoamassa ja äyskäröijät väsyvät. Avuksi on luvattu tuhat äyskäröijää lisää sekä lakimuutos, joka lupaa laivan saapuvan vuodoistaan huolimatta seitsemän päivän määräajassa satamaan hakemaan lisää matkustajia.

En tiedä laivoista paljon mitään, mutta uskoakseni se, mikä jatkuvasti vuotaa, ei loputtomasti pinnalla pysy eikä painolastin jatkuva lisäys tilannetta ainakaan helpota.

Kun kollega Lara Juvonen nousi lopulta kertomaan päivästään ja antamaan yhteiselle kokemukselle kasvonsa, totesimme hänen tuoneen julki juuri sen, mitä olemme loputtomien labrapiikkien ja soittolistojen välissä huokailleet.

Olisi vallan kliseistä verrata nyt tapahtunutta Rosa Parksin tapaukseen. En silti malta olla tekemättä niin.

Mitä olisi tapahtunut, jos vain Rosa Parks olisi kieltäytynyt luovuttamasta paikkaansa bussissa? Tuskin mitään, yksilötason kapinaa oli nähty aiemminkin. Ompelijatar-Rosa olisi menettänyt työnsä ja maksanut 14 dollarin sakkonsa kuten muutkin niskuroinnista tuomitut.

Rosa Parksin kapina osui kuitenkin sopivaan saumaan.

Samaan aikaan tasa-arvoa edistänyt järjestö NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) oli sinnikkäästi käynyt neuvotteluja rotuerottelua vastaan siinä onnistumatta. NAACP suunnitteli bussipoikottia, tietäen että bussien käyttäjistä 75 % oli mustia, mutta tarvitsi asialleen keulakuvan.

Rosa Parksin astuttua kuvioon boikotti järjestettiin seuraavana maanantaina onnistuneesti – eikä mitään muuttunut. Itse asiassa koko asiaa ei otettu käsittelyyn. Vasta vuodeksi venynyt kollektiivinen bussiboikotti tukitoimineen oli se, joka pakotti liittovaltiot heräämään.

Ei Rosa Parks ollut se, joka rotuerottelun lopetti. Sen teki koko musta väestö.

Ihmiset vain ovat aina mielellään kiinnittäneet muutoksen ajatuksissaan yhteen henkilöön.

Nyt meillä on Lara ja Laran asian tukena NLY ja Lääkäriliitto. Kasvot ja leveät hartiat. Huokaisemme helpotuksesta.

Eivät ne tule meitä pelastamaan.

Lara on kiitoksensa ansainnut ja enemmänkin. Liittommekin on tehnyt jo vuosia lujasti töitä paremman perusterveydenhuollon eteen. Totuus kuitenkin on, että jos liiton hartiat yksin todella olisivat riittävän leveät, muutos olisi tapahtunut jo.

Tarvitaan vielä kolmas taho: se, joka hartioita kannattelee. Meillä on 22 000 työikäistä lääkäriä. Jos sellainen joukko kollektiivisesti päättää toimia, ei meitä voida olla kuulematta.

Meidän on lopetettava äyskäröiminen ja lähdettävä tilkitsemään vuotoja.

Ja niitähän riittää.

Lue myös

Ei laktoosittoman ruokavalion koulutodistukseen lääkäriä tarvita. Päihdepotilaan seurantaa ei ohjata akuuttiajalle vastaanottoaikojen puutteesta. Reseptit uusitaan siellä, missä on hallussa lääkehoidon kokonaisuus. Ensikontakti potilaaseen ei ole toisen ammattilaisen pyytämien laboratoriotulosten läpikäyminen puhelinajalla. Me teemme päätöksen annosjakeluun siirtymisestä, ei apteekki tai hoivayksikkö. Yhtään vaippaa vaihtamaton lääkäri ei ole oikea ihminen inkontinenssisuojien maksusitoumuksia arpomaan. Jokaisesta laastarista ei reseptiä tarvitse kirjoittaa, vaikka sitä joku keksisi pyytää, eikä lausuntoja tarvitse kirjoittaa kaiken maailman matkatoimistoille ja harrastusseuroille.

Lääkäreille kuuluu lääkärin työ. Jos emme itse ota valtaa siitä, mihin meitä vastuutetaan, sen tekee joku muu.

Yhteisen hyvän ajaminen ja yhteiskunnalliset muutokset ovat tärkeitä, mutta ne eivät tule pelastamaan perusterveydenhuoltoa ajassa, jonka se pysyy pinnalla. Ne eivät tule pelastamaan sinua, äyskäröivä kollegani, ajassa, jonka jaksat.

Kirjoittaja on tampereella asuva entinen terveyskeskuslääkäri ja nykyinen perusterveydenhuollossa toimiva yksityislääkäri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030