Kommentti

Ministerin pelko toteutui jo

Poliisin pääsyä potilastietoihin ei tule laajentaa. Hoidettu potilas on kaikkien etu. Hoitamaton ei kenenkään, kirjoittaa Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Aamun Helsingin Sanomat kertoi rankan uutisen: sisäministeriö haluaa laajentaa poliisin pääsyä potilastietoihin. Lakia nuijitaan lehden tietojen mukaan pikavauhtia.

Tarkoitus on epäilemättä hyvä. Rikoksia tulee ehkäistä etukäteen.

Joku näyttää silti pyhittävän keinot. Uudistuksella on suuri vaara kääntyä itseään vastaan.

– Ei saa syntyä kuvaa, että poliisille luovutetaan mapillisia potilastietoja, ministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi Helsingin Sanomille.

Pelkään pahoin näin jo käyneen.

Esitys on tyystin pihalla lääkärin roolista ja terveydenhuollon toiminnasta. Mikä pahempaa: se ei ymmärrä potilasta.

Yksi tavoite on ehkäistä kouluampumisia ja terrorismia.

Ajatus osoittaa psykologista köyhyyttä. Kouluampujat ovat suurella todennäköisyydellä kiusattuja, sopeutumattomia ja pakkomielteisiä nuoria. Heitä piinaa syvä viha auktoriteetteja, yhteiskuntaa sekä sen arvoja kohtaan. Kynnys hakeutua lääkärille on äärimmäisen korkea: terveydenhuolto edustaa vihan kohdetta.

Pelkkä mielikuva yhteydestä poliisiin on siksi turmiollinen.

Pakkomielteistä auttaa parhaiten ammattitaitoinen psykiatri, psykologi tai vastaava terveysalan ammattilainen. Hänen luonaan pakkomielteitä on mahdollista purkaa puhumalla niistä vapaasti ilman pelkoja seurauksista.

Lääkärillä ei ole kristallipalloa erottaa, milloin fantasioita saatetaan toteuttaa. Mutta hän on paras henkilö sen estämään.

Lääkärin tehtävä ei ole käräyttää

Ehdotus ajaisi lääkärit nurkkaan myös narkomaanien ja paperittomien hoidossa. Heitä tulee hoitaa lääkärin etiikan mukaan. Tehtävä ei ole käräyttää heitä poliisille.

Lakiehdotuksen perusteluissa puhutaan myös terveydenhuollon henkilöstön velvollisuudesta tiedonantoon.

Lue myös

Nykyisin lääkärin pitää ilmoittaa poliisille lapseen kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksia koskevista epäilyistä. Tämä on perusteltua. Lapset ovat suojattomia. Perheväkivallassa on samoja piirteitä.

Tehtäköön lainsäätäjälle silti yksi asia selväksi. Potilasasiakirjoja ei laadita poliisia varten. Ne laaditaan hoitoa varten.

Hoidettu potilas on kaikkien etu. Hoitamaton ei kenenkään.

Siksi pahin pelkoni on, että ministeri Saarikon pelko toteutui jo.

Potilastiedot säilötään. Jos kerrot nyt lääkärille mitä mielessäsi liikkuu, siellä se odottaa poliisia vuosien päästäkin. Ja sitä voidaan käyttää sinua vastaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030