1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Nuorelle ikuisuus ja vanhalle kaikki jäljellä oleva
Kommentti

Nuorelle ikuisuus ja vanhalle kaikki jäljellä oleva

Vahva odotus rokotteiden takaamasta pandemian päätöksestä on saanut lykkäämään tilanteen käsittelyä.

Nuorelle ikuisuus ja vanhalle kaikki jäljellä oleva Kuva 1 / 1 Kuva: Laura Vesa

Kannoin työlaukkua eteiseen. Kolmevuotias seurasi tekemisiäni tarkoin vaatien selontekoa. Äiti menee työreissuun, siksi kun äitin työ on kauempana, äiti hoitaa siellä mummoja, niin ei sellaisia kuin oma mummo vaan vanhuksia, sellaisia mummoja, jotka eivät pärjää ilman apua vastailin.

Lopulta kysymysmasiina laukaisi: “Mikä vanhus on?"

Meitä on kehotettu jaksamaan vielä hetken ja pääosin olemmekin jaksaneet.

Toden totta, lapseni ei ole kohdannut vanhusta muistimittansa aikana. Ja toden totta, hänen äitinsä on palvelutaloja kiertävä lääkäri. Miten tässä näin kävi?

Pandemian globaali sokkivaihe sai perheeni nyhjäämään siinä määrin tiiviisti keskenään, että höllätessämme itsemme ensi kertaa ihmisten ilmoille lapsi halasi onnessaan Prisman ostoskärryä. Reaktiovaiheeseen siirryttiin puuhakkaana. Muun kansan tavoin myös me pistimme matkarahat rautakauppaan. Vuosia uutta maalikerrosta kaivannut talo pääsi hilseilystään - jos korona on loppumme, ainakaan ei jää ulkomaalaus tekemättä.

Vahva odotus rokotteiden takaamasta pandemian päätöksestä on saanut lykkäämään tilanteen käsittelyä. Huomaamatta kului vuosi sitku-elämään. Ei paha rasti työikäiselle, jonka arjessa on tyypillisesti liiaksi kaikkea. Harrastusten ja koulutusten peruuntuminen käy salaisesta helpotuksesta. Meitä on kehotettu jaksamaan vielä hetken ja pääosin olemmekin jaksaneet. Onhan meillä aikaa malttiin ja taitoja Zoomiin.

Aikaisempien vuosien tapaan potilaistani kuoli kymmeniä sydänsairauksien, dementian ja syövän vaikutuksesta. Kymmeniä tulee vielä kuolemaan. Vaikka rokotukset ovat hyvässä vauhdissa ja omaisvierailut toimivat, en ole voinut olla ajattelematta poikkeusajan olevan monelle loppuelämä. Täällä ei voi kehottaa malttamaan hetken sillä enempää ei ole.

Samaan aikaan Nuorisotutkimusseura raportoi nuorten elämään tyytyväisyyden laskeneen poikkeuksellisen jyrkästi. Viime syksyn kouluarvosana 8.0 on alhaisin koko mittaushistorian aikana. Nuorten turvattomuus ja ahdistus ovat näkyneet auttavissa puhelimissa ja nettipalveluissa.

Lue myös

Oman lapseni rooliksi tuli kasvaminen tynnyrissä. Kun iäkkäät sukulaiset asuvat yöpymistä vaativan etäisyyden päässä ja naapuruston eläkeläiset koostuvat lähinnä aktiivihiihtäjistä, on todella päässyt käymään niin, ettei lapsella ole kokemusta kumaraan painuneista lähimmäisistä. Hän ehtinee vielä korjata maailmankuvaansa - mutta kun vallattomat kolmevuotiaat ja rollaattorikansa jälleen kohtaavat, onko iäkkäiden sukulaisten maanpäällinen edustus paikalla?

On muistettava, että aika, minkä me voimme siirtää tuonnemmas, on nuorelle ikuisuus ja vanhalle kaikki jäljellä oleva.

Virusvariantit leviävät Uudellamaalla kiihtyvästi. Rajoituksista emme ole pääsemässä ja lisärajoituksia harkitaan. Tarvitaan jälleen lisää malttia, mutta keneltä?

Kirjoittaja on tamperelainen yrittäjälääkäri.

Kirjoittajat
Marika Kandell

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyväntekeväisyyttä vuorikiipeilemällä

Lääkäri Jaana Rauhansalo kerää vapaaehtoisena varoja Bosnian vammaisjärjestöille.

Tieteessä
15 uutta dementian biomarkkeria tunnistettiin

Biomarkkerit ennustavat taudin kehittymistä jo 20 vuotta ennen diagnoosia.

Ajassa
USA:n lääkeviranomainen saa lisää kritiikkiä

Nopeutetussa hyväksynnässä laiminlyöntejä - jatkotutkimuksia jää tekemättä.

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.