1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Nyt keulii
Kommentti

Nyt keulii

Kukaan ei ole edes ehdottanut leikkausta yksityislääkärin määräämien lääkkeiden korvauksiin.

Nyt keulii Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

Media nosti muutama päivä sitten otsikoihin väitteet siitä, että yksityislääkärin määräämistä lääkkeistä ei saisi Kela-korvausta.

Lehdet kyllä kertoivat, että kyse oli virkamiestyöryhmässä esillä olleesta ajatuksesta. Palstatilaa kului silti todistellessa, ettei korvauksia olla poistamassa, ajatus on absurdi.

Poliittinen prosessi viimeistään hoitaa ylilyönnit syrjään.

Niin se onkin.

Mutta virkamiehille soisi vapauden ajatella luovasti. Lääkekorvaus ei ollut ennen julkista teilaamista ehtinyt edes ehdotukseksi.

Samaan hengenvetoon, kun poliitikot tyrmäsivät ajatuksen, ainakin yksi opposition edustaja syytti virkamiehiä työn salailusta.

Ei ihme. Houkuttaa jäädä piiloon, jos muuten saa heti turpiinsa.

Heitto yksityislääkäreiden lääkekorvauksista on syntynyt osana hallituksen aietta purkaa terveydenhuollon monikanavarahoitusta. Siis sitä, että kansalaisten terveyttä rahoittavat palkansaajat, kotitaloudet, työnantajat, valtio, kunnat, Kela ja potilaat. Rakenne on monimutkainen ja eriarvoistaa.

Julkinen keskustelu otti kierroksia ja taisi sekoittaa osin tarkoitushakuisesti lääkekorvaukset yksityislääkärin palkkiosta maksettavaan Kela-korvaukseen. Sekin saattaa ajan kanssa poistua, mutta milloin, on toinen kysymys.

Hallitus on nimittäin vasta sitoutunut selvittämään monikanavarahoituksen purkua.

Ei toteuttamaan sitä.

Selvitystä tekee neljä työryhmää. Yksi pohtii lääkekulujen rahoittamista, toinen matkojen, kolmas sairaanhoidon hoito- sekä tutkimuskorvauksien ja neljäs kuntoutuksen rahoitusta.

Marraskuussa asetettujen ryhmien takaraja oli maaliskuun loppu, mutta aikaa on jatkettu toukokuun loppuun. Voimme silloin odottaa jokaiseen teemaan kolme ehdotusta.

Lue myös

Työtä jatkaa sen jälkeen parlamentaarinen työryhmä, jossa on edustus kaikilla puolueilla. Ja jos yhtään arvata saa, tämän vaalikauden aikana ei pidemmälle edetä.

Annetaan virkamiesten ideoida. Ajatukset Kela-korvausten lopettamisista, kuntoutuksen siirtämisestä hyvinvointialueille ja matkakorvauksiin puuttumisesta nostattavat ymmärrettävästi etujärjestöjä takajaloilleen.

Kuntavaaleihin valmistautuvat poliitikot ottavat myös ymmärrettävästi irtopisteet pois.

Muistettakoon silti, ettei noita ole kukaan ehdottanut eikä esittänyt. Ne ovat olleet vapaata ideoiden heittoa. Se kristallisoituu yleensä ajan kanssa paremmaksi lopputulemaksi kuin jäykkä dogmaattisuus.

Poliittinen prosessi viimeistään hoitaa ylilyönnit syrjään.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona ei näytä vaikuttavan kandien kesätöihin

Simo Nuuttilan mukaan on huolestuttavaa, että viime kesänä kesätöitä peruutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Ajassa
Kesätyö lähenee

Rebecca Suomi menee kesätöihin Seinäjoen keskus­sairaalan yhteispäivystykseen.

Liitossa
Muista nämä kesätöissä

Muistilistan ovat koonneet Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto.

Ajassa
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen

Lääkäriliitto vetoaa hallitukseen, että tieteeseen kohdistetuista leikkauksista luovuttaisiin.

Ajassa
Saila Suominen valmistuu lääkäriksi 53-vuotiaana

Kevään työt OYS:n lastenpsykiatrialla ­vaihtuvat ensi syksynä terveyskeskuslääkärin tehtäviin Kokkolassa.

Ajassa
”Kaikki saatiin kuitenkin suoritettua”

Opetuksen varadekaani Eriika Savontaus ja toista vuotta lääkäriksi opiskeleva Ronja Vaarama Turun yliopistosta keskustelivat korona-ajan opinnoista.