Kommentti

Otettaisiinko sittenkin mallia Italiasta?

Rokotuspakko on syytä pitää harkinnassa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Italian hallitus antoi perjantaina lakiesityksen, joka pakottaa vanhemmat ottamaan lapsilleen perusrokotteet. Alle kuusivuotiasta ei otettaisi ilman rokotteita julkiseen päiväkotiin. Kouluikäisen vanhempia uhkaisivat sakot.

Rokotuspakko on ikuisuusaihe, jossa Suomi ottaa siinä ensiaskeliaan. Uuden tartuntatautilain mukana riskiryhmien kanssa työskentelevien on terveydenhuollossa käytännössä otettava perusrokotteet influenssa mukaan lukien.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suhtautui sunnuntain Helsingin Sanomissa Italian mallin mahdollisuuksiin Suomessa varoen. Nohynekin mukaan pakko saattaisi kääntyä itseään vastaan. Pahimmassa tapauksessa rokotuskriittisyys kasvaisi.

Nohynek vetosi myös kansalaisoikeuksiin. Yleisen ajattelun mukaan perustuslaki takaa yksilölle oikeuden päättää terveydestään.

Kannat ovat perusteltuja. Jopa terveydenhuollon henkilöstössä rokotepakko on aiheuttanut kapinahenkeä. Lisäksi Suomen neuvolajärjestelmä toimii hyvin. Täysin rokottamattomia lapsia on vähän. Esimerkiksi vuonna 2012 syntyneistä arviolta 1,4 prosenttia.

Tartuntatautilain mukaan kunta voi uhkaavissa epidemioissa antaa rokotusmääräyksiä. Kuritonta kansalaista uhkaa silloin sakko tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Koska rokottaminen muuten on vapaaehtoista, pakko on syytä säilyttää harkinnassa ja vaikutuksia maailmalla kannattaa seurata tarkoin.

Suomessa on yhteiskunta ennenkin päättänyt yksilön terveydestä. Turvavyöpakko. Tupakoinnin jatkuva rajoittaminen. Lasten turvaistuimet. Muutoksiin liittyy vastarintaa, mutta kapinoinnin jälkeen järkevät päätökset on hyväksytty.

Lue myös

Rokotukset ovat poistaneet Suomesta polion, tuberkuloosin, tuhkarokon, sikotaudin, hinkuyskän, kurkkumädän ja vihurirokon. Hyödyt ovat kiistattomat.

Kun jopa vapauksistaan tunnettu Kalifornian osavaltiossa USA:ssa on rokotuspakko, Suomessa harkinta ei saa kaatua yksilönvapauksiin. Maahan ei tarvita yhtään epidemiaa, joka johtuu laumaimmuniteetin menettämisestä. Ei esimerkiksi tuhkarokkoa siksi, että rokotetta vastaan propagoidaan kestämättömin perustein.

Rokotuspakolle löytyy perustellusti argumentteja puolesta ja vastaan, mutta yhden asian se ainakin tekisi. Se olisi selkeä viesti siitä, että meidän kaikkien on syytä ottaa yhteinen etu, tieteellinen tieto ja tartuntataudit vakavasti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030