1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Saksa 1939 – ja Turkki 2017?
Kommentti

Saksa 1939 – ja Turkki 2017?

Lääkäreiden etiikka on kansainvälistä ja sitä tulee puolustaa yhdessä, kirjoittaa Heikki Pälve.

Saksa 1939 – ja Turkki 2017? Kuva 1 / 1

Ääritapaukset voivat valaista tautikehityksen patofysiologiaa. Kansallissosialistisen Saksan tapauksessa mielipidemuokkaus ja arvomaailman yksipuolistaminen ja vääristäminen olivat valtiovallan järjestelmällisen toiminnan tulosta, jossa eräänä oleellisena elementtinä oli uhkan luominen. Lopulta kansalaiset alkoivat tehdä automaattisesti ’oikeita’ valintoja.

Ruohonjuuritason näkökulman prosessista tarjoaa saksalaisen papin Martin Niemöllerin itsetilitys. Hän kirjoitti: "Saksassa haettiin ensin kommunistit. En puuttunut asiaan, koska en ollut kommunisti. Sitten haettiin juutalaiset. En puhunut mitään, koska en ollut juutalainen. Sitten vietiin ammattiyhdistysaktivistit. Asia ei kuulunut minulle, kun en ollut ay-aktivisti. Sitten haettiin katoliset. En vastustanut, kun olen protestantti. Kun minut tultiin hakemaan, ei ollut enää ketään, joka olisi noussut minua puolustamaan".

Turkin demokratian kehitys on ollut surullista katsottavaa, ja mitä kauemmas itään mennään, sitä vähemmän siitä tiedämme. Kurdialueella lähellä Irakin ja Iranin rajaa kurdeja arvioidaan ’vihollisina’.

Lääkäri Serdar Kuni on istunut lokakuusta vankilassa syytettynä ’terroristiorganisaation jäsenten hoitamisesta’. Hän on hoitanut pahoinpitelyjen ja kidutusten aiheuttamia vammoja ja ollut paikallinen Turkin ihmisoikeusjärjestön edustaja. Viimeisin oikeuden istunto oli 13.3. ja paikalla oli runsaasti ihmisoikeusjärjestöjen edustajia, mm. WMA:n edustajana Norjan Lääkäriliiton edustaja.

Oikeudenistunto tapahtui Sirnakissa, jonne pääsee lentämällä ensin kurdialueen pääkaupunkiin Diyarbakiriin ja hankkimalla sieltä erikoiskuljetuksen lähes 300 km itään lähelle Syyrian ja Irakin rajoja. Siitä huolimatta mm. Maailman Lääkäriliitto lähetti sinne tarkkailijan – Björn Hofveldtin Norjan Lääkäriliitosta.

Lue myös

Tuomarit on sitten viime kesän vaihdettu uusiin hyvin nuoriin. Esitutkinnassa oli saatu näyttöä syytöksen oikeudellisuudesta. Oikeudessa kukin todistaja vuorollaan kertoi, että esitutkinnan tulos oli kidutuksen seurauksena saatu, eikä syytteelle ole todisteita. Noissa olosuhteissa vaatii rohkeutta sanoa se oikeudessa tai videoyhteydellä vankilasta. Lääkärinvalassa vannomme, että "en uhkauksestakaan käytä ammattitaitoani ammattietiikan vastaisesti". Jo Euroopan rajalla tämä lupaus on vaativa.

Oikeudelle ei jäänyt yhtään todistetta syytöksen tueksi. Tilanne on hankala uusille nuorille tuomareille, jotka ymmärtävät liikkumatilansa. Normaalin oikeuskäytännön mukaan syytetty olisi pitänyt vapauttaa näytön puutteessa, mutta hän jäi vankilaan ja syyttäjä alkaa kerätä uutta todistusaineistoa.

Pastori Niemöller on opettanut meille, että ei ole syytä vaieta. Lääkäreiden etiikka on kansainvälistä ja sitä tulee puolustaa yhdessä. Oikeuden seinällä luki isolla "yhteiskunta perustuu oikeudenmukaisuuteen". Periaate on enemmän kuin vain sanoja.

Heikki Pälve

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja

Kirjoittajat
Heikki Pälve

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Työtä vuorotta?

Pääsin testaamaan toisenlaista työaikaa ja huomasin nopeasti eron, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Väitös: Sote-uudistus ei onnistu ilman yhteisiä tavoitteita

Väitöstutkija ehdottaa luovan hallinnan mallia, jonka avulla voidaan johtaa ja kehittää alueellisia sote-palvelutuotannon arvoverkkoja.

Tieteessä
Nielemisvaikeus on monen sairauden oire

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa erottamaan jatkoselvittelyjä vaativat tilat.

Tieteessä
Nuoruuden vakava mielenterveyden häiriö jättää jäljen työuraan

Mielenterveyden takia sairaalahoidossa alle 25-vuotiaana olleilla on muita heikommat näkymät työmarkkinoilla, osoittaa tutkimus.

Tieteessä
Yksinkertainen tietokonemalli voi ennustaa vamman jälkeisen nivelrikon

Menetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi arvioitaessa päätyykö potilas leikattavaksi.