1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tällä et säästä euroakaan
Kommentti

Tällä et säästä euroakaan

Jos päivystyksen kokonaisuus ei toimi, siitä tulee pelkkä kallis, tehoton ja turha postikonttori.

Tällä et säästä euroakaan Kuva 1 / 1

Seuraaviin hiihdon MM-kisoihin Lahteen on saatu uusi laji. Kyseessä on miesten 50 kilometrin hiihto, jossa maaliviivaa siirretään 10 kilometrin välein, kunnes vain kymmenen kilpailijaa jaksaa hiihtää maaliin. Kilpailun järjestäminen on yksimielisesti luovutettu työryhmälle, joka on sorvannut esitystä kirurgian keskittämisestä. Sosiaali- ja terveysministeriöltä on pyydetty apua kilpailun sääntöjen laatimiseen.

Kirurgian keskittämistä koskevat esitykset, tai paremminkin niiden henki, on lähtöisin kirurgian erikoisalayhdistyksiltä, joista osa on puhtaasti halunnut kiillottaa kilpeään ja muistuttaa omasta erinomaisesta olemassaolostaan. Matkan varrella jopa erikoisalayhdistysten esitykset on jätetty taakse ja keskittämisen metamorfoosiksi ovat muodostuneet kuvitellut säästöt. Muun merkitys on jo aikaa sitten pudonnut pois.

Erikoissairaanhoito on paljon muutakin kuin kirurgiaa ja vaatii laaja-alaista osaamista.

Jos tämä keskittämisasetuksen sorvaus voitaisiin osoittaa yksityishenkilön tekemäksi ja kohteena olisi julkisyhteisöjen sijaan joukko yksityishenkilöitä, systemaattisen kiusaamisen tunnusmerkit olisi täytetty jo aikapäiviä sitten. Koska kiusaajana on hallintokoneisto, kiusaamista ei ole olemassakaan – kelvoton ja tempoileva hallinnointi ei ole kiusaamista.

Lue myös

Osa keskittämisestä on hyvinkin perusteltua, osa taas on täysin päätöntä. Maahamme on nimetty pisteet, joissa on erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystykset. Siis päivystykset, joissa päivystää myös erikoissairaanhoito. Erikoissairaanhoito on paljon muutakin kuin kirurgiaa ja vaatii laaja-alaista osaamista. Päivystyksessä erikoisalat tukevat toisiaan ja niitä kaikkia tarvitaan, jotta pystytään hoitamaan tärkein: hoidon tarpeen oikea-aikainen arvio ja hoidon oikea-aikainen aloitus. Mikään erikoisala ei tätä kokonaisuutta pysty yksin hoitamaan. Päivystys on kokonaisuus, jonka kaikkia palasia tarvitaan. Jos tämä kokonaisuus ei toimi, päivystyksestä tulee pelkkä kallis, tehoton ja turha postikonttori.

Rooman keisarien järjestämissä triumfeissa voittoisan sotapäällikön mukana oli kuiskaaja, jonka tehtävä oli kuiskata voitonhuumassa juhlivan sotapäällikön korvaan: "Olet vain kuolevainen." Tässä keskittämisen triumfissa voisin itse toimia kuiskaajana ja kuiskata itse valtionvarainministerin ja STM:n virkamiesten korviin: "Tällä ette säästä euroakaan."

Heikki Laine

Kirjoittaja on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Mikkelin keskussairaalassa.

Kirjoittajat
Heikki Laine

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.