Valkosolujen erittely PC:n avulla
Tietokoneen kirjain- ja numeronäppäimistö voidaan muuttaa ohjelmallisesti siten, että näppäin toistaa kuvaruudulla jonkin poikkeavan merkin, kirjaimen tai kirjainyhdistelmän. Merkkiryhmiä voi puolestaan käsitellä laskennallisesti. Tähän perustuen on mahdollista muuttaa tavallinen PC manuaaliseksi valkosolujen erittelylaskimeksi. Kaupalliset hematologiset käsilaskimet ovat suorituskykyynsä nähden kalliita (useita tuhansia markkoja), eikä niillä voi esittää esimerkkisoluja monivärikuvina. Näinollen PC:n muuttaminen tietokoneohjelmalla solulaskimeksi tuntuu perustellulta, ja myös vanha PC saa lisäkäyttöä. Tätä ajatusta on käytetty HemoDiff-ohjelmassa.
Ohjelma lukitsee tarpeettomat näppäimet ja toimivien 2-12 näppäimen kautta syötetään manuaalisesti tiedot muistiin. Samalla nähdään monitorilla vastaavan solun lyhenne (Ly,Pl,Ne,Eo,Mo jne). Virheet syötteessä voidaan korjata missä vaiheessa tahansa. Lopuksi ohjelma suorittaa tarvittavat laskutoimitukset (kokonaissolu- ja %-määrän). Valomikro-skoopissa suoritettu erittelyn tulos siirretään syöttöikkunoiden kautta pääikkunaan (kuva 1), josta erittely voidaan tulostaa ja tallentaa.
Mukana on 12 eri valkosolutyypin erittelyikkuna (kuva 2), minidiff-, retikulosyytti- ja tromboosyytti-ikkunat (tavanomainen menetelmä, tasaotantamenetelmä, Millerin ristikkomenetelmä).
Edelleen on mukana opetus- ja kertausosa, jossa kuvaruudulle tuodaan kolme eri solulöydöskokoelmaa: normaali, vasemmalle siirtyminen ja leukemia (kuva 3) (20 yleisintä valkosolun pää- tai alatyyppiä), joilla voi harjoitella erittelyä ja verrata oikeaan tulokseen. Jokaisen solun tiedot saadaan esille hiiren painalluksella. Muistilistana on mukana lisäksi 47 eri punasolu- ja valkosolutyyppiä kuvakkeena tai tekstimuodossa (kuva 4). Ohjelmaan liittyy maski, jolla peitetään tarpeettomat näppäimet lukituksen lisäksi. Myös ns. numeronäppäimistö (numeric keypad) on käytössä ja tähän on helppo lisätä esim. tarrat syötön helpottamiseksi.
HemoDiff-ohjelma on muistin ja laitteiston suhteen vaatimaton, joten vanhakin PC kelpaa ohjelman suorittamiseen. Käytännössä voidaan sanoa, että vuoden 1992 jälkeen markkinoille tulleet ja värinäytöllä varustetut tietokoneet riittävät suorituskyvyltään tähän.
Ohjelma vaatii laitteistolta Microsoft Windows 3.1/3.11 tai uudemman käyttöympäristön. Ohjelma on kirjoitettu 16-bittisellä kielellä, mutta toimii myös kaikissa testatuissa 32-bittisissä käyttöjärjestelmissä (Win95/98/NT). Koska Win95 käyttöjärjestelmiä on myynnissä viisi eri versiota, saattaa olla, että ohjelma ei toimi jossakin Win95-järjestelmässä. Tämä selviää vain kokeilemalla.
Laitteistoksi riittää jo esim. Intel 386 ja keskusmuistia tarvitaan vain 1 Mt. Näytöksi riittää 16 värin VGA-näyttö, mutta myös vanhan, kannettavan pelkkä mustavalkonäyttö kelpaa, jos tyydyt vain diffikäyttöön. Tällöin solujen yksityiskohdat jäävät pois. Levytilaa tarvitaan noin 1,4 Mt eli yhden tavallisen levykkeen verran. Laitteisto toimii pelkällä näppäimistöllä, mutta hiirtä voi käyttää liikuttaessa ikkunoiden ja kenttien välillä, jolloin liikkuminen nopeutuu. Kirjoittimeksi käy mikä tahansa MS-Windows-ohjaimella tuettu kirjoitin.
Ohjelma on englanninkielinen, mutta helppokäyttöinen ja tehty Borland Pascal with Objects ja Assembler -ohjelmointikielillä. Ohjelmaan voi tutustua Internetin kautta sivulla www.patlab. nickels.com, josta sen voi kopioida täydellisenä ja käyttää 20 kertaa; samalla selviää myös yhteensopivuus Win95 käyttöjärjestelmän kanssa. Sivulla on myös tilausohje.
Samalta sivulta voi myös kopioida ilmaisen, bronkoalveolaarista lavatiota (BAL) tulkitsevan tietokoneohjelman.