
Elämää muistikylässä
Hollantilaisessa Hogeweykin kylässä vaikeasti muistisairaat viettävät mahdollisimman normaalia arkea.
Ei suljettuja ovia. Lempiruokaa sekä juomaa ja normaalit palvelut, kuten kauppa, ravintola ja pubi.
Tällaista on suljetuksi pihapiiriksi rakennetulla 1,6 hehtaarin alueella Hollannissa.
Amsterdamin lähettyvillä sijaitseva Hogeweyk on rakennettu yksin muistisairaille. Alueella on pihoja suihkulähteineen, istutuksia, penkkejä, kujia ja käytäviä sekä 1–2 kerroksisia taloja rivitalomaisesti vierekkäin.
Sisään ja ulos alueelle mennään vastaanottorakennuksen kautta. Kaikkialle on esteetön kulku.
Asukkaat asuvat 6–7 hengen yksiköissä omissa huoneissaan. Talossa on keittiö, olohuone ja muita kodin tiloja.
Henkilökunta tekee ruoan, auttaa päivittäistoimissa ja jakaa lääkkeet. Aterioille kokoonnutaan yhteiseen pöytään. Kotitöihin asukkaat osallistuvat kykyjensä mukaan.
Ulko-ovet ovat auki, joten asukkaat pääsevät vapaasti liikkumaan alueella ja osallistumaan alueen toimintoihin. On musiikkiryhmiä, liikuntaa ja kuvataidetoimintaa.
Harrastustiloissa järjestetään myös klubeja, jotka ovat osin maksullisia, mutta jokaiselle kuuluu yksi ilmainen harrastus/klubi viikossa. Vapaaehtoiset osallistuvat aktiivisesti klubien toimintaan.
Kauppa itsenäinen
Alueen kauppa, Hogeweyk Supermarket, on itsenäinen yritys. Tarjolla on paljon hedelmiä ja herkkuja sekä hygieniatarvikkeita.
Talot tekevät tilauksensa etukäteen ja noutavat ne nimetyissä pusseissa.
Ostoksilla on yleensä mukana sekä henkilökuntaa että asukkaita. Eletään normaalia arkea, jossa ruoka ensin ostetaan ja valmistetaan kotona.
Kaupan henkilökunta tuntee asiakkaat ja huolehtii ystävällisesti siitä, ettei muistisairas epähuomiossa ota herkkuja maksamatta. Kauppa kannattaa eikä saa tukea valtiolta.
Ravintolakin on itsenäinen yritys. Asukkaat voivat syödä siellä omaisten kanssa, ja myös lähialueiden asukkaat käyttävät ravintolaa.
Vieressä on suosittu pubi, jossa on laaja valikoima oluita. Pubi on hyvä paikka paikallisille tutustua muistisairaiden elämään.
Neljänlaisia taloja
Asukkaita Hogeweykissä on 188 ja taloja 27. Hogeweykissä asutaan kuolemaan asti, ja keskimääräinen asumisaika on 2–2,5 vuotta.
Koska muistisairaan voi olla vaikea sopeutua uuteen elämäntyyliin, Hogeweyk hakee taloihin samanoloiset ihmiset. Asukkaat ja omaiset haastatellaan, jotta jokaiselle löytyy oikea yksikkö.
Taloja on neljää tyyppiä.
Perinteisissätaloissa ruokavaliossa on paljon perunaa (tätä pidettiin erityisen tärkeänä) ja perhe, tavallinen arki ja käsityöt korostuvat.
Urbaanityksiköt sijaitsivat kaupunkimaisemmalla alueella.
Muodollinen yksikkö tarkoittaa yläluokkaista ilmapiiriä, jossa korostuvat pöytätavat ja klassinen musiikki.
Kosmopoliittisessa yksikössä kiinnostutaan taiteesta sekä maailman tapahtumista ja syödään kansainvälisiä ruokia.
Lisäksi Hogeweykissä on yksi indonesialainen taloyksikkö, jonka ulko-ovella on Buddhan patsas.
Sairaalaan ani harvoin
Päiväsaikainen aktiivisuus, rajoitusten puuttuminen ja turvallinen arki vähentävät käytösoireita. Suurin osa asukkaista on päivisin pystyssä, joko kävellen tai pyörätuolissa.
Yöt suurin osa asukkaista nukkuu rauhallisesti. Vuodepotilaana ollaan yleensä vain viimeiset viikot.
Sairaalahoitoon asukkaita lähetetään ani harvoin. Elämää ei pyritä pidentämään ja DNR on yleinen periaate. Suonensisäisiä lääkkeitä tai nenä-mahaletkuja ei käytetä.
Sijoituksissa katsotaan, ettei samaan taloon sijoiteta useita levottomia asukkaita.
Aina asukas ei sopeudu Hogeweykiin. Hänet sijoitetaan silloin muualle.
Hogeweyk saa valtiolta noin 7 500 euroa kuukaudessa asukasta kohti. Summaan sisältyvät asuminen, ruoka, hoiva, lääkkeet sekä hoitotiimin palvelut.
Helsingissä hinta on vuokra mukaan lukien keskimäärin 6 200–6 400 euroa, mutta tehostetussa palveluasumisessa tähän eivät sisälly lääkkeet eivätkä hoitotarvikkeet. Lääkkeisiin voi saada Kelan korvausta, ja hoitotarvikkeet voi saada terveysaseman tarvikejakelusta.
Muistilääkkeitä ani harvalla
Henkilökuntamitoitus on Hogeweykissä 0,87. Mukaan lasketaan talojen henkilökunta ja moniammatillinen hoitotiimi muttei klubien eikä yritysten henkilökuntaa.
Talon tiimiin kuuluu 6–8 työntekijää. Aamuvuorossa heistä on kaksi ja iltavuorossa yksi.
Öisin talot ovat lukittuja eikä niissä ole henkilökuntaa, mutta kylän yötiimillä on kuuloyhteys kaikkialle. Yötiimissä on joka yö seitsemän henkeä, joista vähintään yksi on sairaanhoitaja. He kiertävät tarvittaessa taloissa ja huolehtivat yöllisistä toimenpiteistä sekä saattohoidosta.
Henkilökunnalla on pääosin lähihoitajaa vastaava kolmevuotinen koulutus. Lisänä on 1–2 vuoden koulutuksen saaneita hoiva-avustajia.
Talojen työntekijöiden lisäksi kylässä on moniammatillinen hoitotiimi, johon kuuluu lääkäri, psykologi, sosiaaliohjaaja, kuntouttajia ja sairaanhoitajia.
Kuntouttajat pääosin konsultoivat. Geriatriaan erikoistuneita omia lääkäreitä ei ole, he toimivat yhdessä muiden hoitoyksiköiden kanssa.
Asukkailla on keskimäärin kahdeksan lääkettä. Psykoosilääkkeitä käyttää vain kahdeksan prosenttia ja muistilääkkeitä ani harva.