Jäsen

Akava: Työmarkkinoiden kriisiytyminen pitää välttää 

Akava suhtautuu hallituksen työelämälinjauksiin kriittisesti, mutta ehdottaa sopimisen tietä.

Sari Kosonen

Akava katsoo, että maan hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset vähentävät ennennäkemättömällä tavalla palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella tärkeistä työehdoista ja puolustaa oikeuksiaan.

Akavan hallitus määritteli kantansa työlainsäädäntöesityksiin kokouksessaan 11. syyskuuta.

– Ehdotetut uudistukset johtaisivat toteutuessaan epävarmuuden lisääntymiseen, luottamuksen vähenemiseen ja mahdollisesti kriisiin työmarkkinoilla, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren tiedotteessa .

Akava ehdottaa hallitukselle ja muille työelämäosapuolille sopimisen tietä.

– Olen ehdottanut pääministeri Petteri Orpolle , että työlainsäädäntö- ja työttömyysturvaa koskevia tavoitteita tarkastellaan kokonaisuutena. Niistä on aloitettava pikaisesti aidot neuvottelut, joissa haetaan tasapainoista ratkaisua. Heikentämällä henkilöstön asemaa ei saada vahvistettua työllisyyttä tai parannettua julkisen talouden kestävyyttä, Löfgren jatkaa.

Lue myös

Akavan mukaan hallitusohjelmassa on useita mahdottomia kirjauksia, kuten lakisääteisen työmarkkinamallin säätäminen, jolla hallitus ja poliittiset päättäjät sekaantuisivat palkkaneuvotteluihin, henkilökohtaiset lakkosakot ja määräaikaisten työsopimusten perusteiden höllentäminen.

Työllisyyden kasvua tavoiteltaessa ainoa kriteeri ei voi olla työllisten lukumäärän kasvu, vaan sen ohella myös työelämän laadun paraneminen on välttämätöntä.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030