In memoriam

Anne Vaarala 14.12.1961–10.6.2022

Venla VaaralaSilja JaakkolaPirjo KarvonenM-L KarjulaEija Pääkkö

Anne Vaarala o.s. Vilen syntyi Sievissä maanviljelijäkotiin vuonna 1961. Annesta kasvoi puuhakas ulkoilmaihminen. Hän oli kiinnostunut ihmisistä ja aina innokas oppimaan uutta. Nämä ominaisuudet tekivät Annesta hyvän lääkärin, joka pyrki auttamaan ihmisiä parhaansa mukaan, mutta osasi myös irrottautua työn äärestä perheen ja harrastusten pariin. Vielä viimeisinä aikoina hän jaksoi nauraa itselleen, vaikka muuten voimat olivatkin vähenneet.

Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Anne pääsi opiskelemaan Ouluun. Hän löysi itselleen nopeasti ystäviä. Annen kanssa ei tullut aika pitkäksi, hän oli reilu ja avulias opiskelutoveri. Anne valmistui lääkäriksi Oulun yliopistosta vuonna 1986 ja sai radiologian erikoislääkärin oikeudet vuonna 1993 ja toimi siitä lähtien erikoislääkärinä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Anne hankki lisäpätevyyden sekä thoraxradiologiasta että abdominaaliradiologiasta.

Työtoverina Anne oli avulias, reipas ja positiivinen. Hän otti aina potilaan asian omakseen ja perehtyi perusteellisesti kliiniseen ongelmaan. Annea oli helppo lähestyä ja laajan tietämyksensä vuoksi hän oli suosittu konsultantti niin erikoistuvien kuin erikoislääkäreidenkin keskuudessa. Hän loi tiiviit suhteet kliinisten alojen kollegoiden kanssa ja oli heidän suuresti arvostamansa radiologi. Työmatkoilla Anne oli mitä parhainta seuraa: juttua riitti, eikä huonoja tai tylsiä matkapäiviä ollut. Työtoverit jäivät kaipaamaan Annea paitsi hyvänä kollegana myös ystävänä ja naisradiologikerhon jäsenenä.

Lue myös

Syksyllä 1987 Anne löysi puolisonsa Sepon ja he saivat neljä lasta. Kotitilalla Kempeleessä oli hevosia ja Anne nautti pihatöistä. Kauniit istutukset kukoistivat pihapiirissä.

Anne sairastui vakavasti vuonna 2014, mutta ei lannistunut vaan elämänmyönteisenä eli täyttä elämää jatkaen pitkään hänelle mieluista työtä. Luonnossa liikkuminen hiihtäen ja meloen yhdessä ystävien kanssa oli hänelle tärkeää. Lapset ja kaksi tyttären lasta olivat hänelle rakkaita ja heidän kanssaan hän olisi halunnut jatkaa pidempään. Kotisairaalan tuella hän sai olla lähes loppuun saakka kotona, kunnes elämä päättyi 10.6.2022. Hänen valoisa muistonsa antakoon voimaa perheelle.

Kirjoittajat

Venla Vaarala

Silja Jaakkola

Pirjo Karvonen

M-L Karjula

Eija Pääkkö

Kirjoittajat ovat Annen tyttäret, opiskelutoverit ja kollega.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030