In memoriam

Antti Holopainen 19.12.1947–2.10.2022

Jonna LevolaKaarlo SimojokiJouni Tourunensekä joukko muita Antin työtovereita ja ystäviä

Ylilääkäri Antti Holopainen kuoli lokakuun alussa vaikeaan sairauteen kotonaan Lahdessa läheistensä läsnä ollessa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Tuusniemellä joulukuun 19.12.1947.

Antti valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1975, yleislääketieteen erikoislääkäriksi 1990 ja sai päihdelääketieteen erityispätevyyden ensimmäisten joukossa 1994. Hän toimi A-klinikkasäätiöllä vuodesta 1989 lähtien lääkärinä, johtajana sekä Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärinä.

Käytännön potilastyö ja potilaiden oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja kunnioittava kohtelu olivat Antilla keskiössä. Hän oli rohkea päihdehoidon kehittäjä ja yhteiskunnallisesti aktiivinen - aina heikoimman puolella. Hän ei pelännyt tarttua kiisteltyihinkään aiheisiin, josta osoituksena mm. Antin keskeinen roolin opioidikorvaushoidon ja terveysneuvontatoiminnan edistämisessä 90-luvulla. Eläköitymisensä jälkeenkin Antti jatkoi aktiivisena lääkärin työssä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana ottaen mm. vielä tänä vuonna kantaa huumeiden käyttötilojen tarpeeseen.

Lue myös

Antti oli Päihdelääketieteen yhdistyksen kunniajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Monille aloitteleville päihdelääkäreille Antin esimerkki ja tuki olivat tärkeitä ja hänen loputon optimisminsa ja uskonsa ihmisten hyvään ihailtavaa, työ kun ei ollut aina helppoa. Antin omistautuneisuutta kuvaa hyvin tarina, jonka mukaan nuorempi kollega kerran soitti Antille neuvoa kysyäkseen: ”Onko huono hetki?”, johon Antti vastasi: ”Ei, olen tässä Finlandia-hiihdossa, mutta tässä on alkamassa pitkä alamäki, kysy vaan.”. Hiihto, kuten myös maratonit ja moninainen luonnossa liikkuminen kuuluivatkin olennaisesti Antin vapaa-aikaan. Synnyinpaikka Tuusniemellä oli Antille perheineen tärkeä.

Antille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki vuonna 2009. Viimeisinä elinpäivinään Antti oli todennut läheisilleen olevansa tyytyväinen, kun sai tehdä juuri sellaisen työuran kuin itse halusi ja piti tärkeänä. Muistamme ja kiitämme Anttia hänen arvokkaasta elämäntyöstään.

Kirjoittajat

Jonna Levola

Kaarlo Simojoki

Jouni Tourunen

sekä joukko muita Antin työtovereita ja ystäviä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030