In memoriam

Eija Kara (os. Mäki-Uutela) 25.6.1962-29.8.2022

Marke Hietanen-PeltolaRitva KannistoMiia KuhanenSalla Lamusuo

Eija Katariina Kara (os. Mäki-Uutela) syntyi kesäkuussa 1962 Ypäjällä vanhempiensa kotiseudulla. Jo varhain löytyivät leikkikaverit samasta talosta, yksi heistä tämän kirjoittajana. Usein lapsuuden hauskojen leikkien keksijä ja johtohahmo oli Eija.

Eija kirjoitti ylioppilaaksi Linikkalan lukiosta Forssasta 1981 ja lääketieteen opinnot Tampereella alkoivat vuonna 1983. Niinä vuosina Eija avioitui ja perheen ensimmäinen lapsi syntyi. Myöhemmin perhe kasvoi vielä kahdella lapsella. Jo opiskeluajan alussa Eijalle muodostui tiivis ystäväpiiri, ns. viiden kopla, joka jatkoi tapaamisiaan opiskeluajan jälkeenkin.

Eijalle työskentely yleislääkärinä oli arvokysymys. Eijan luonteenpiirteet olivat sopivia terveyskeskuslääkärille: hän pystyi tekemään nopeasti päätöksiä, ottamaan vastuuta, erottamaan olennaisen epäolennaisesta ja sietämään epävarmuutta. Pääosan työurastaan Eija tekikin terveyskeskuslääkärinä, alkuvuodet Urjalassa ja sen jälkeen Forssan terveyskeskuksessa. Osaamistaan Eija vahvisti pätevöitymällä yleislääketieteen erikoislääkäriksi ja perhelääkäriksi. Pitkäaikaissairaiden ja veteraanien kuntoutukseen hän perehtyi toimiessaan Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa Somerolla. Eija oli hyvin pidetty lääkäri niin kollegoiden, muiden työntekijöiden kuin potilaidenkin taholta. Ystävällisen, työhönsä sitoutuneen, kärsivällisen ja diplomaattisen Eijan kanssa oli helppo tehdä työtä sekä saada konsultaatioapua. Eijalla oli halua vaikuttaa myös yhteiskunnallisiin asioihin kotikuntansa kunnallispolitiikassa äitinsä tavoin. Eijan toive ”olla kaikkien lääkäri” toteutui.

Lue myös

Ystävänä Eija oli iloinen, huomioonottava ja kannustava. Hänen kanssaan oli helppoa keskustella elämän murheista ja iloista. Eija osaisi elää hetkessä ja löytää arjen pienistäkin asioista valoisat puolet.

Tärkeintä elämässä Eijalle oli perhe, puoliso ja lapset kumppaneineen, omat vanhemmat sekä pienet lapsenlapset. Eija menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen liian varhain. Nuorin lapsenlapsista syntyi vain neljä päivää Eijan poismenon jälkeen. Eijan ja Veli-Jukan 38. hääpäivä oli samalla viikolla. Läheisten lisäksi me kaikki ystävät ja kollegat jäämme syvästi kaipaamaan iloista, eläväistä ja valoisaa Eijaa.

Kirjoittajat

Marke Hietanen-Peltola

Ritva Kannisto

Miia Kuhanen

Salla Lamusuo

Kirjoittajat ovat ystäviä ja työkavereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030