In memoriam

Erna Binder (o.s. Katro) 19.10.1933–12.10.2022

Hanna Niskanen

Erna Katro syntyi varakkaan juutalaisperheen tyttäreksi Turussa 19.10.1933. Hän pääsi ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1952 ja lähti ystävänsä Jeddi Hasanin kannustuksesta vastoin perheensä odotuksia opiskelemaan lääketiedettä Helsinkiin, vaikka perheestä tuntui häpeälliseltä ajatus, että tytär hankkii ammatin ja alkaa tehdä työtä!

Erna valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin Yliopistosta 1961. Opiskelun alkuvaiheessa hän avioitui Jeddi Hasanin kanssa ja perheeseen syntyi kaksi poikaa, Mikael 1954 ja Ami 1956. Avioliitosta Paavo Tarkiaisen kanssa syntyi tytär Jamina 1961. Perheen rinnalla Erna jatkoi sinnikkäästi ammatissaan. Hän toimi assistenttina Helsingin Yliopiston patologian laitoksella, jossa väitteli 1967. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin oikeudet hän sai vuonna 1969. Hän toimi Hyksin korva-, nenä- ja kurkkutautienklinikan apulaisopettajana 1970–75 ja apulaisylilääkärinä 1977–78 sekä erikoislääkärinä Jorvin sairaalassa 1978–79.

Avioliitto itävaltalaisen diplomaatin Erich Binderin kanssa vei hänet Wieniin, jossa hän jatkoi ammattiaan suoritettuaan vaadittavat tutkinnot, 1981 Dr Med Wienin yliopistossa ja Facharzt fur HNO 1982. Wienistä palattuaan Erna toimi Allergiasairaalassa erikoislääkärinä. Hän sai allergologian subspesialiteetin yhtenä ensimmäisistä. Ohessa hän piti laajaa yksityisvastaanottoa.

Lue myös

Erna oli säteilevä ja näkyvä henkilö, samalla suora ja mutkaton, ennakkoluuloton ja periksi antamaton. Aina avulias. Kansainvälisyys tuli jo sukujuurien kautta. Perhe oli tärkeä, ja Erna oli todellinen juutalainen äiti ja bobe (isoäiti), jolle lapset ja lapsenlapset – lopulta neljäs sukupolvi – Suomessa olivat tärkeä syy myös paluuseen Wienistä.

Erna oli esteetikko, joka jakoi kiinnostuksen taiteisiin, kuvataiteisiin, kirjallisuuteen ja teatteriin eläkevuosiensa kumppanin Lars-Göran Johnssonin kanssa. Hän suunnitteli ja rakennutti koteja niin Wieniin kuin yhdessä Jonan kanssa Ranskaan, Antibesiin ja Pariisiin.

Lopulta pariskunta palasi Suomeen. Kesäinen nilkkamurtuma komplikaatioineen vei Ernan sairaalaan ja hän kuoli 12.10.2022 Helsingissä viikkoa ennen 89. syntymäpäiväänsä.

Kirjoittajat

Hanna Niskanen

Kirjoittaja on ystävä ja kollega

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030