In memoriam

Esko Iisalo 7.3.1930–9.12.2021

Risto HuupponenHarry ScheininMika ScheininJyrki Iisalo
Lääkärilehti
Esko Iisalo

Kliinisen farmakologian emeritusprofessori Esko Iisalo menehtyi Turussa 91-vuotiaana.

Esko valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta 1955. Jo opiskelijana hän aloitti tutkimustyön adrenaliinin ja noradrenaliinin metaboliasta Farmakologian laitoksella ja väitteli aiheesta 1962. Tutkimustyönsä ohella Esko työskenteli Tyksin sisätautiklinikassa ja valmistui sisätautien erikoislääkäriksi 1961 ja sai kliinisen farmakologian erikoislääkärin pätevyyden 1966. Kliinisen farmakologian kehittämisestä tuli hänen elämäntyönsä. Välillä Esko palasi Tyksin sisätautiklinikan apulaisylilääkäriksi, mutta vuodesta 1969 vuonna 1993 tapahtuneeseen eläköitymiseensä saakka hän oli päätoiminen yliopistolainen, aluksi farmakologian apulaisprofessorina ja vuodesta 1983 kliinisen farmakologian professorina. Toiminta sisätautilääkärinä jatkui yksityisvastaanotolla vuosikymmeniä.

Kardiovaskulaarinen lääkehoito oli Eskon ominta tutkimusaluetta. Hän oli digoksiinin radioimmunologisen määritysmenetelmän kliinisen käytön uranuurtaja. Laaja kliinisen farmakologian tuntemus teki hänestä alan keskeisen vauhdittajan Suomessa. Tiivis yhteys alan johtavaan laitokseen Euroopassa, Tukholman Karoliiniseen instituuttiin, avasi monia ovia suomalaisille alan tutkijoille. Esko toimi pitkään lääketehdas Leiraksen ja Kansaneläkelaitoksen asiantuntijana. Opettajana Esko oli innostava ja hänen luentonsa johdattivat opiskelijoita farmakologisen tutkimuksen pariin.

Lue myös

Lääkeasioiden lisäksi Eskon asiantuntemusta hyödynnettiin myös ministeriöiden työryhmissä sekä yliopiston ja sairaalan hallinnossa. Esko Iisalo toimi Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina 1991–93.

Veneily ja Turun Kakskerrassa sijaitseva kesämökki olivat hänelle rakkaita. Myös työtoverit saivat nauttia Kakskerrassa Eskon ja hänen puolisonsa Eilan vieraanvaraisuudesta. Eläköitymisen jälkeen erityisesti kotiseututyö oli lähellä Eskon sydäntä. Eilan noin vuosi sitten tapahtuneeseen poismenoon asti he olivat säännöllisesti mukana kollegakunnan tilaisuuksissa. Lähiomaisten ohella Eskoa jää kaipaamaan laaja ystävien, oppilaiden ja työtoverien joukko.

Kirjoittajat

Risto Huupponen

Harry Scheinin

Mika Scheinin

Jyrki Iisalo

Kirjoittajat ovat Eskon oppilaita, työtovereita ja hänen poikansa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030