In memoriam

Gottfried Härtel 1.9.1927-23.12.2022

Markku S. Nieminen

Gottfried Härtel menehtyi hoivakodissa yleiskunnon alentuessa kausisairauksien seurauksena. Gottfried syntyi Helsingissä, mutta hänen saksalainen isänsä katsoi perheen parhaaksi siirtyä Saksaan 1930-luvulla olojen kiristyessä.

Valmistuttuaan lääkäriksi Göttingenissä 1953 hänet laillistettiin Suomessa 1954. Gottfried erikoistui ensin sisätauteihin 1964. Kardiologian erikoislääkärin oikeudet hän sai 1966. Pentti Halonen oli hänen kouluttajansa. Hän toimi vierailevana tutkijana Minnesotan yliopistossa 1958–60 perehtyen hyytymishäiriöihin.

Gottfriedin väitöskirja ”In vitro studies on the anticoagulant properties of Russel*viper venom” tarkastettiin HY:ssa 1963 ja LKT 1964. Gottfried oli arvostettu lääkäri Saluksessa että I Sis klinikassa apulaisopettajana, apulaisylilääkärinä ja kardiologin erikoilääkärinä vuoteen 1990.

Suomen Kardiologisen seuran kunniajäseneksi Gottfried nimettiin 1991.

Me muistamme hänet arvostettuna kardiologina aikana, jolloin kliinistä osaamista kunnioitettiin. Keskeisiä ongelmia 1960–1970 luvuilla oivat reumaattiset läppäviat, joiden kliinisen arvioinnin keinoja olivat anamneesi, kädet, stetoskooppi, ekg, thorax röntgenkuva ja tietojen taitava yhdistäminen. Hänen asiantuntemustaan arvostettiin myös hankalissa rytmihäiriöissä ja kardiomyopatioissa. Gottfried oli Euroopan tahdistinrekisterin jäsen.

Lue myös

Kardiologisen osaamisen tarve oli valtava. Gottfried piti yksityisvastaanottoa 1961–2002, ja tämän loputtua monet potilaat kaipasivat hänen empaattista hoitoaan. Kotiväelle hän oli antanut ohjeeksi, että hänelle voi soittaa kotiin tiistaisin ja torstaisin klo 21 jälkeen, muina päivinä klo 19 jälkeen.

Härtel avioitui lääkäri Anna Schaumannin kanssa 1955. Yhdessä he olivat viehättävä pariskunta alan kokousten tilaisuuksissa. Perhe ja 4 lasta olivat avioparille läheisiä. Vapaa-aikoina Härtel rakensi ja askarteli kesäpaikassaan Tammisaaren saaristossa.

Muistamme lämmöllä kalastusta, puutarhanhoitoa ja klassista musiikkia harrastavaa kollegaamme. Hän oli sydäntutkimusosaston tyylikäs eminenssi, jonka esimerkillinen kohtelias käytös ja luonteen ryhdikkyys olivat oivia esimerkkejä nuoremmille.

Kirjoittajat

Markku S. Nieminen

Kirjoittaja on kollega ja ystävä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030