In memoriam

Hannu Wallinheimo 28.2.1946–10.6.2022

Sinuhe WallinheimoRaimo KreesKari ReijulaAnneli Vainio
Lääkärilehti

Lääkäri Hannu Wallinheimo syntyi vuonna 1946 Helsingissä. Lapsuuden kaupunki oli Nurmes, ja hän pääsi ylioppilaaksi Jyväskylän Lyseosta vuonna 1965. Valmistuttuaan lääketieteen lisensiaatiksi Turusta vuonna 1973 Hannu palasi Keski-Suomeen Muurameen, jossa hän toimi ensimmäisenä terveyskeskuslääkärinä. Hän valmistui syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäriksi vuonna 1979 ja toimi Jyväskylän Sädesairaalassa osastonlääkärinä 80-luvun puoleenväliin saakka. Samoihin aikoihin hän toimi myös ”Kaikki syöpää torjumaan”- projektin Keski-Suomen aluepäällikkönä. Helsinkiin muutettuaan Hannu Wallinheimo toimi Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärinä ja sen jälkeen työterveyslääkärinä. Eläkkeelle jäätyään toimi Jyväskylässä työterveyslääkärinä sairastumiseensa saakka. Hannu kehitti jatkuvasti osaamistaan ja valmistui myös liikennelääketieteen erikoislääkäriksi. Hän toimi mm. liikenneonnettomuuksien asiantuntijalääkärinä.

”Tupakkatohtori” oli myös esitaistelija tupakoinnin vastaisessa työssä Suomessa. Hän ajoi 1980- luvulla rallia ”On ilo olla tupakoimatta”- sloganin alla ja oli myös laatimassa jyväskyläläisen jääkiekkoseuran JYP HT:n sopimusta No Smoking Team- projektissa. Hän kuului kansainväliseen ”Pacesetters Don’t Smoke”- talliin yhdessä juoksijalegenda Sebastian Coen ja 10- ottelija Daley Thompsonin kanssa. Hannu oli myös keskeinen asiantuntija ja kannustaja tulevien sukupolvien hyväksi toimivan Savuton Suomi 2030 - verkoston jäsenille.

Lue myös

Hannu rakasti moottoriurheilua yli kaiken. Mikä tahansa moottoroitu ajopeli sai miehen adrenaliinit rullaamaan – ensin ralliautoilu suurajoineen ja rallisprintteineen, sitten enduro Päijänne-ajoineen ja viimeksi matkamoottoripyöräily. Harrastus vei miehen kymmeniin eri maihin. Hän ajoi muun muassa Saharan läpi vielä 68-vuotiaana.

Hannu suhtautui intohimoisesti kaikkeen mihin ryhtyi. Opiskelutoverit muistavat hänet helposti lähestyttävänä ystävänä, joka osallistui yhteisiin rientoihin tärkeänä tunnelman luojana.

Hannu Wallinheimon elämän pitkä pikataival päättyi vaikeaan sairauteen kesäkuussa Jyväskylässä rauhallisesti nukkuessa. Häntä jäivät kaipaamaan niin kollegat, potilaat kuin ystävätkin monilta elämän eri osa-alueilta. Isää, veljeä ja ukkia jäivät kaipaamaan poika perheineen, isoveli Kari ja muut läheiset.

Kirjoittajat

Sinuhe Wallinheimo kansanedustaja, poika

Raimo Krees erikoislääkäri, nuoruudenystävä

Kari Reijula professori, työtoveri

Anneli Vainio LT, opiskelutoveri

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030