In memoriam

Jorma Hirvonen 27.9.1938–22.12.2022

Antti SajantilaPhilippe LunettaTerttu SärkiojaJaakko Leisti

Oulun yliopiston oikeuslääketieteen emeritusprofessori Jorma Ilmari Hirvonen kuoli joulukuussa kotonaan Oulussa.

Hän syntyi opettajaperheeseen Sortavalassa. Jorma tuli ylioppilaaksi Helsingin Norssista 1957, valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1964 ja lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1969 Helsingin yliopistosta. Hän sai oikeuslääketieteen erikoislääkärin oikeudet ja dosentuurin 1969. Jorma nimitettiin Oulun yliopiston oikeuslääketieteen professoriksi 1969, vain 31-vuotiaana. Oulussa hän perusti tiedekuntaan alan laitoksen sekä käynnisti koulutuksen, opetuksen ja tieteellisen tutkimustyön. Hän jäi eläkkeelle 2001.

1969–70 Hirvonen vietti vuoden NIH-stipendiaattina USA:ssa. Alaskan Arktisessa tutkimuslaitoksessa alkoi hänen koko tutkijanuran aikainen kiinnostuksensa kylmätutkimukseen. Hän saavutti alalla kansainvälisesti merkittävän pioneeriroolin paleltumiskuolemien asiantuntijana. Jorman aloittama hypotermiakuoleman tutkimusperinne jatkuu edelleen Oulussa. Kylmätutkimuksen lisäksi hän tuli tunnetuksi kätkytkuolemiin liittyvästä toiminnastaan.

Tieteellisen uran lisäksi Jormalla oli useita hallinnollisia virkatehtäviä, ja seurojen sekä yhdistysten hallitusten puheenjohtajuuksia. Hän toimi mm. arktisen lääketieteen Pohjoismaisen toimikunnan pääsihteerinä, Suomen oikeuslääketieteellisessä yhdistyksessä puheenjohtajana, Duodecimin hallituksen jäsenenä ja Pohjoismaisen oikeuslääketieteen yhdistyksen puheenjohtajana. Sotilasarvoltaan lääkintäkapteenille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokanritarimerkki 1987.

Lue myös

Jorman henkireikänä oli Vaalan kesämökki Oulujärven rannalla. Hän nautti myös moottoriveneilystä Oulun edustalla. Jorma oli monipuolisen, oikeudenmukaisen ja yhteisöllisesti suuntautuneen oikeuslääkärin perikuva. Hänessä oli aitoa humaania ajattelua, joka tuli esiin mm. hänen tavassaan kohdata kätkytkuolemassa lapsensa menettäneiden vanhempia. Pidetyllä seuramiehellä oli YL-taustansa sekä lauluharrastuksensa suomaa rohkeutta korottaa äänensä lauluun illanistujaisissa. Hän säilytti kuolemaansa asti kiinnostuksensa oikeuslääketieteen alan ja akateemisen koulutuksen kehittymiseen.

Jormaa jäävät kaipaamaan vaimo Ulla ja tyttäret Heli ja Tuija perheineen.

Kirjoittajat

Antti Sajantila

Philippe Lunetta

Terttu Särkioja

Jaakko Leisti

Kirjoittajat ovat Jorma Hirvosen pitkäaikaisia kollegoita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030