In memoriam

Juha Risikko 3.3.1939–13.11.2022

Antero HelanteräVivian MaunuFolke ParoTuomo Rapo

Psykiatri Matti Juha Jaakko Risikko syntyi 3.3.1939 Alahärmässä. Ainoana viidestä veljeksestä Juha lähti opintielle lukioon Pietarsaareen, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1959. Lukiossa hän tutustui lappajärveläiseen Helena Finnilään. 1963 solmittiin loppuun saakka kestänyt avioliitto.

Juha valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1966 Helsingin yliopistosta ja kiinnostui psykiatriasta jo opiskeluaikana. Juha suoritti psykiatrian erikoislääkäritutkinnon vuonna 1970. Vuosina 1971–73 hän toimi ylilääkärinä Tyrvään piirisairaalassa Vammalassa, josta hän siirtyi vuonna 1974 Vaasaan Huutoniemen sairaalaan/VKS:n psykiatrian yksikköön. Siellä hän toimi kliinisenä ylilääkärinä vuoteen 1994 saakka sekä 1984–89 myös johtavana lääkärinä. Päätoimensa ohella Juha piti yksityisvastaanottoa sekä toimi 1979–83 vs. johtavana lääkärinä silloisessa Mustasaaren sairaalassa, nykyisessä Vanhan Vaasan sairaalassa.

Juha Risikon suhtautuminen potilaisiin ja henkilökuntaan oli kiinnostunutta ja kunnioittavaa. Kliinisessä työssä Juha oli täsmällinen vaalien periaatetta, että hyvä hoito pohjautuu perusteelliseen diagnostiikkaan. Esimiehenä Juha oli osallistava, arvostava ja kannustava kohdellen nuortakin lääkäriä tasa-arvoisena kollegana, mutta ollen aina tukena ongelmatilanteissa. Kliinisen työn opettajana hän oli taitava ja arvostettu ja sai monen lääkärin kiinnostumaan psykiatriasta. 2001 Suomen Psykiatriyhdistys myönsi Juhalle arvostetun Christian Sibelius -palkinnon.

Lue myös

Vapaa-aikanaan Juha viihtyi luonnossa, nuorempana metsissä samoillen, vanhempana kesämökillä meren rannalla. Pienviljelijäisältä opituista käden taidoista on osoituksena kesämökille omin käsin rakennettu sauna. Juha piti arvossa härmäläistä talonpoikaiskulttuuria. Siitä kertoivat komea puukkokokoelma ja vanhat sananparret, joita Juha pilke silmäkulmassa laukoi sopivissa tilanteissa.

Etenevä sairaus päätti Juhan mittavan työuran 1994. Hän kuoli pitkään sairastettuaan 13.11.2022 Mustasaaressa. Juhaa jäivät kaipaamaan Helena, joka itseään säästämättä hoivasi häntä, sekä kolme lasta, seitsemän lastenlasta ja yksi lapsenlapsen lapsi.

Kirjoittajat

Antero Helanterä

Vivian Maunu

Folke Paro

Tuomo Rapo

Kirjoittajat ovat kollegoita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030