In memoriam

Kari Järvi 1.2.1939–19.2.2023

Outi Herkepeus
Tarja Järvi

Kari Järvi syntyi Helsingissä Sarrivaaran perheen esikoisena. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Kalliossa ja Punavuoressa, lukuunottamatta sotalapsena Göteborgissa vietettyä aikaa. Äitinsä uuden avioliiton myötä Kari vaihtoi sukunimensä Järveksi. Kari valmistui ylioppilaaksi Helsingin Norssista 1958.

Heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen Kari pääsi Helsingin yliopiston Lääketieteelliseen tiedekuntaan, vaikka oli myös harkinnut tekniikan opiskelua Polilla. Aluksi hän hankki toimeentulonsa työskentelemällä vessaportsarina mm. Kaivohuoneella. Kari valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1966.

Uransa alkuvaiheessa hän toimi lääkärinä mm. Suomen Trikoolla Tampereella. Hän erikoistui ensin gynekologiaan ja sitten patologiaan Tampereella vuosina 1971 ja 1975. Hän pätevöityi kohdunkaulan syövän seulontaan European Community Training -projektissa 1993. IAC:n jäseneksi hänet hyväksyttiin 1995.

Kari työskenteli Päijät-Hämeen keskussairaalan Patologian osaston ylilääkärinä vuosina 1977–2002 eläköitymiseensä saakka. Siellä hän kehitti kattavan laatujärjestelmän ja sai tunnustuksena SLL:n laatupalkinnon 1999. IAP:n laatutyöryhmään hän kuului 1994–2002. Kliinikoidenkin arvostama Kari sai kiitosta nopeista PAD-vastauksista. Hän oli edelläkävijä tietojärjestelmissä ja mahdollisti etätyöskentelyn jo 90-luvulla. Julkaisuja hän teki sytologiasta ja isotooppilääketieteestä ja oli mukana monessa lääketutkimuksessa.

77-vuotiaaksi hän piti Lahdessa gynekologin yksityisvastaanottoa. Sotilasarvoltaan Kari oli lääkintäluutnantti.

Lue myös

Lääketieteellisen työn lisäksi Karille oli tärkeää hyvä johtajuus, ylilääkärinä hän oli erittäin pidetty ja arvostettu. Henkilökuntansa hyvinvoinnista huoltapitävä Kari vietti heidän kanssaan vuosittain “pikkujouluja” rakentamallaan puuveneellä. Eläköidyttyään Kari kävi tervehtimässä entisiä työtovereitaan patologian osastolla vuosittain lähes 20 vuoden ajan.

Lapsilleen hän opetti oikeudenmukaisuutta ja käden taitoja. Karille oli tärkeää jatkuva oman osaamisen kehittäminen, niin lääkärinä kuin muillakin elämän osa-alueilla. Hän kouluttautui, luki sekä kuntoili ahkerasti aivan viime kuukausiin saakka.

Kari kuoli aggressiiviseen eturauhassyöpään kotonaan helmikuussa. Häntä jäävät kaipaamaan puoliso, viisi lasta perheineen sekä joukko läheisiä ja ystäviä.

Kirjoittaja

Outi Herkepeus tytär

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030