Jäsen

Lääkäriliiton Max Oker-Blom -palkinto Klas Winellille

Winellin ansioina ovat erityisesti tupakanvastainen toiminta sekä hoidon vaikuttavuuden ja laadun kehittämiseksi tehty työ.

Sari Kosonen
Vilja Harala
Lääkäriliiton yhdeksäs Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto on myönnetty yleislääketieteen erikoislääkäri, LT Klas Winellille. Palkinto jaetaan Lääkäripäivien avajaisissa 25. tammikuuta.

Lääkäriliiton yhdeksäs Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto on myönnetty yleislääketieteen erikoislääkäri, LT Klas Winellille. Palkinnolla toimikunta haluaa kiinnittää huomiota kansanterveystyöhön, joka on kaiken terveyden ja hyvinvoinnin perusta.

Winell aloitti tupakanvastaisen työnsä jo lääketieteen ylioppilaana puhumalla aiheesta koululaisille. Hän toimii puheenjohtajana Käypä hoito -työryhmässä, joka parhaillaan kirjoittaa Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito -suosituksen neljättä päivitystä. Hän on myös ollut toimittamassa vuonna 2022 ilmestynyttä kirjaa Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus.

Lähes kolmen vuosikymmenen ajan Klas Winell on koordinoinut valtimotautien ehkäisyn laatuverkostoa, jossa on suunniteltu kansantautien – diabeteksen, kohonneen verenpaineen, sepelvaltimotaudin, eteisvärinän ja sydämen vajaatoiminnan – mittaamista ja hoitoprosesseja. Lisäksi laatuverkosto on kehittänyt tupakasta vieroituksen ja lihavuuden hoitoprosesseja.

Winellin kliininen ura on jatkunut jo yli 45 vuotta. Hän on vannoutunut yleislääkäri, jolle hoidon jatkuvuus ja pitkäaikainen potilas-lääkärisuhde ovat tärkeitä. Vuonna 2022 hänet nimitettiin Turun yliopiston kansanterveystieteen dosentiksi.

Kliinisen työnsä ohella Winell on toiminut terveyskeskuksessa johtavana lääkärinä ja ylilääkärinä, Stakesin kehittämispäällikkönä, Näkövammaisten keskusliiton kuntoutusylilääkärinä ja Diabetesliiton laatupäällikkönä. Lisäksi hän on johtanut lähes 30 vuoden ajan konsultointi- ja koulutusyritystä, joka keskittyy terveydenhuollon laadun kehittämiseen. Luottamustehtävissä Winell on ollut Lääkäriliitossa, Duodecimissä ja Suomen yleislääkärit ry:ssä. Hän toimi pitkään muun muassa Lääkäriliiton laatuneuvoston puheenjohtajana.

Tutkimustyötä Winell on jatkanut koko uransa ajan. Tavoitteena on ollut aina hoidon ja toiminnan parantaminen. Väitöskirjansa jälkeen hän on jatkanut tutkimustyötä kolmessa tutkimusryhmässä, julkaissut aktiivisesti ja toimii nyt myös väitöskirjan ohjaajana.

Uraauurtavaa laatutyötä

– Max Oker-Blom -palkinnon saaminen on aikamoinen kunnia. En osannut odottaa tällaista, Winell sanoo.

Lue myös

Pitkältä ja ansiokkaalta uraltaan hän ei heti osaa nostaa mitään yhtä asiaa yli muiden. Lääkärin koulutuksella hän on voinut kulkea monia tärkeitä elämänpolkuja.

– Olen ollut mukana kaikenlaisessa. Terveydenhuollon laadun kehittäminen oli uraauurtavaa silloin, kun lähdin siihen mukaan. Ehkä se työ on ollut merkittävintä.

– Tupakanvastaista työtä olen tehnyt melkein 50 vuotta. Onneksi tupakointi on vähentynyt paljon, joten ne hommat pikkuhiljaa vähenevät. Myös kliinikon työ on ollut mielenkiintoista ja hauskaa. Tulen aina iloiseksi, kun voin auttaa potilasta, joka ei ole saanut apua muualta, Winell kertoo.

Lääkäriliiton yhdeksäs Max Oker-Blom -palkinto jaetaan Lääkäripäivien avajaisissa keskiviikkoiltana 25. tammikuuta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Max Oker-Blom -palkinnon saajan tulee olla ansioitunut lääkäri tavalla, joka on edistänyt lääkärin työtä ja lääkäriyttä tai terveydenhuollon ja sairaanhoidon kehitystä. Max Oker-Blom oli Lääkäriliiton perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030