Jäsen

Lääkäriliitto on edelleen Green Office

Liitto läpäisi WWF:n tarkastuksen ja uusi sertifikaattinsa.

Sari Kosonen
WWF
Green Office-sertifikaatin saaminen edellyttää ympäristöohjelmaa, seurantaa ja WWF:n tekemien toimistotarkastuksien läpäisemistä. 

Lääkäriliitto on mukana Green Office -järjestelmässä. Se on toimistoja varten kehitetty käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä, jonka avulla voi pienentää työpaikan hiilijalanjälkeä ja edistää kestävää kehitystä.

Green Office -ohjelman myötä Lääkäriliitto on sitoutunut muun muassa säästämään energiaa kiinteistössä, lajittelemaan jätteet huolellisesti, vähentämään paperin kulutusta, suosimaan julkista liikennettä työaikana tapahtuvassa matkustamisessa ja tekemään kestäviä hankintoja.

Green Office-sertifikaatin saaminen edellyttää ympäristöohjelmaa, seurantaa ja WWF:n tekemien toimistotarkastuksien läpäisemistä. Lääkäriliitto sai sertifikaatin kesällä 2012. Liitto läpäisi jälleen tarkastuksen, ja on Green Office ainakin kolme vuotta eteenpäin eli seuraavaan tarkastukseen saakka.

Korona vauhditti kehitystä

Korona-aika vähensi paperinkulutusta ja lentomatkustamista tuntuvasti.

– Etätyön myötä toimiston tulostimia käytettiin vain vähän. Lisäksi liiton paperinkulutusta on vähentänyt huomattavasti se, että Lääkärilehti ilmestyy paperisena entistä harvemmin, liiton Green Office vastaava, johdon assistentti Riikka Rahkonen kertoo.

– Myös lentomatkustaminen väheni. Nyt lentokilometrit ovat lisääntyneet, kun kokouksia ja konferensseja järjestetään taas live-tilaisuuksina. Liitto pyrkii kuitenkin suosimaan lentomatkojen sijasta junalla matkustamista kotimaan työmatkoilla, jos suinkin mahdollista. Lisäksi etäkokoukset ovat yleistyneet, mikä vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä, Rahkonen toteaa.

Lue myös

Liitto sai kiitosta ja yhden moitteen

Lääkäriliiton Green Office -tiimi sai WWF:n tarkastajalta Mikko Heikkiseltä kiitosta hyvästä työstä. Ympäristöohjelmaa päivitetään vuosittain ja tavoitteiden saavuttamisesta seurataan. Uusia kehittämiskohteita mietitään jatkuvasti, ja työntekijöitä innostetaan toimimaan ympäristövastuullisesti.

Sari Kosonen
Liiton Green Office -vastaava Riikka Rahkonen ja WWF:n tarkastaja Mikko Heikkinen keskustelivat kehittämiskohteista toimistotarkastuksen yhteydessä. – Lääkäriliitto yhtenä Green Office -toimistona on suunnannäyttäjä muille organisaatioille, Heikkinen totesi.

Yhden moitteenkin tarkastaja antoi: Lääkäritalon kellarissa olevassa jätehuoneessa ei ole eri jätelajeille kaikkia asianmukaisia säiliöitä. Tilanne johtuu talon yhä jatkuvasta peruskorjauksesta. Puuttuvat säiliöt järjestetään mahdollisimman pian.

Kirjoittaja

Sari Kosonen


Faktat

Mikä Green Office?

Green Office on työpaikoille kehitetty ympäristöjärjestelmä. Se tarjoaa toimistoille konkreettisia ja vaikuttavia toimenpiteitä luontoa turmelevien ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Suomen Green Office -verkostossa on mukana yli 200 organisaatiota ja noin 470 toimipaikkaa eri toimialoilta: yrityksiä, yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, ministeriöitä ja virastoja, järjestöjä ja muita toimijoita.

Järjestelmän on kehittänyt vuonna 1961 perustettu järjestö World Wide Fund for Nature (WWF). Suomessa tämä pandalogostaan tunnettu järjestö on toiminut vuodesta 1972 lähtien.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030