Lääkäriliitto on osin tyytymätön yliopistojen sopimukseen
Kokonaistyöajan rajaamiseen ei saatu suojamekanismia.
Juko, Pro ja JHL sekä työnantajien Sivistysala hyväksyivät valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistassa 21. toukokuuta. Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö ja OAJ äänestivät ehdotuksen hylkäämisen puolesta, ja jättivät eriävän mielipiteen.
Neuvottelujen keskeisiä kiistakysymyksiä olivat palkankorotukset ja kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärä, jolla suojellaan opetus- ja tutkimustyötä tekeviä liiallisilta työkuormilta.
– Olemme tyytyväisiä yleisen linjan mukaisiin palkankorotuksiin. Sen sijaan ehdotukseen sisältyvä kokonaistyöaikakokeilu on ongelmallinen, kertoo Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Anna Zibellini .
– Lääketiede perustuu tutkimukseen. On olennaisen tärkeää, että yliopistoissa voidaan tehdä sitä.
– Työehtosopimuksessa sovittu kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärä on käytännössä ainoa suojaelementti, joka rajaa työmäärää. Nyt työnantaja voi päättää yksipuolisesti, kuinka paljon aikaa käytetään opetukseen. Jos opetustunteja on paljon, pelkona on, että työntekijä joutuu tekemään tutkimustyötä omalla ajalla, Zibellini toteaa.
Sovintoehdotuksessa tosin mainitaan, että jos kokeilussa syntyy tilanteita, joissa ilmenee huoli työmäärän kasvamisesta, asia käsitellään paikallisesti viivytyksettä.
Juko painottaa, että yliopistoilla työnantajina on edessään todellinen näytönpaikka. Työaikakokeiluun liittyvien kysymysten ratkaiseminen edellyttää työpaikalla molemminpuolista tahtoa ja luottamusta.
Yliopistojen sopimusneuvottelut olivat pitkälliset ja vaikeat. Lakoltakaan ei vältytty.
– Osapuolet olivat todella kaukana toisistaan. Ratkaisu oli meidän kannaltamme siedettävä kompromissi, Zibellini toteaa.