Jäsen

Laatupalkinto matkaa Uuteenkaupunkiin

Palkinto tuli pitkäjänteisestä geriatrian kehitystyöstä.

Sari Kosonen
Mikko Käkelä
Lääkäriliiton laatupalkinnon voitti Geriatrian kehittäminen Uudessakaupungissa -hanke. Palkinnon vastaanotti Varhan geriatrian ylilääkäri Tarja Uusitalo.

Laatupalkinnon voittaja valittiin Lääkäripäivillä järjestetyssä finaalissa torstaina. Palkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille toiminnan tuloksellisesta kehittämisestä.

Palkinnon saajan valitsee Lääkäriliiton laatuneuvosto.

– Uudenkaupungin geriatrian kehittämishankkeen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on hyvin suuri, ja se tarttuu olennaiseen ja ajankohtaiseen perusterveydenhuollon haasteeseen, perusteli laatuneuvoston puheenjohtaja Petri Bono .

Voittajan valinnassa painotettiin näyttöjä siitä, että kehittämishanke on edistänyt terveydenhuollon toimivuutta ja vaikuttavuutta. Lisäksi arvioitiin finaaliesityksen ja materiaalien laatua.

Painopiste ennaltaehkäisyyn ja varhaisiin palveluihin

Uudessakaupungissa painopiste geriatriassa on siirretty ennaltaehkäiseviin, varhaisiin ja kuntouttaviin palveluihin perusterveydenhuoltoon. Vanhusten hoivan tarve on vähentynyt merkittävästi. Hoidon porrastus on toiminut, eikä kaupungissa ole vuosiin ollut jonoa ympärivuorokautiseen hoitoon.

Kehittämistyöstä on vastannut Varhan geriatrian ylilääkäri Tarja Uusitalo , joka myös esitteli hankkeen laatupalkintofinaalissa.

– Ennaltaehkäisy, varhainen diagnoosi ja hoidon aloitus ovat oleellisia. Kallein potilas on diagnosoimaton, Uusitalo totesi.

Mitä vanhemmasta väestönosasta on kyse, sitä enemmän palvelujen käyttö Uudessakaupungissa on vähentynyt. Erot vertailukuntiin, sairaanhoitopiiriin tai koko maahan ovat suuria.

Lue lisää: "Sairaalauudistus ei saa vaarantaa koulutusta"

Uusitalo kertoi olevansa onnellinen siitä, että vanhustyö sai nyt arvostusta.

– Vanhukset ovat yhdenvertaisia muiden kansalaisten kanssa ja ansaitsevat hyvää hoitoa, hän totesi.

Kunniamaininta Turkuun

Laatuneuvosto antoi lisäksi kunniamaininnan Tyksin vatsaelinkirurgian ja urologian klinikalle umpilisäkepotilaan hoidon laadun parantamisesta.

– Kunniamaininnan halusimme antaa, koska hanke edustaa suomalaisen kliinisen tutkimuksen 2000-luvun terävintä kärkeä, joka vie suomalaista tutkimusta kohti kansainvälistä huipputasoa, Bono sanoi.

Finaalissa oli mukana neljä ehdokasta, jotka laatuneuvosto valitsi kaikista hakemuksista. Finaaliin pääsivät myös Siun soten Terveyskeskuslääkäri 2.0 -toimintamalli sekä vastaanottotoiminnan hoidon jatkuvuuden pilotti Tuiran hyvinvointikeskuksessa.

Lue lisää: Neljä kehittämishanketta kisaa Laatupalkinnosta

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030