In memoriam

Lauri Hakamies 21.12.1945–1.3.2022

Sinikka IngoHellevi LohvaLiisa OvaskaBjarne Udd
Lääkärilehti

Lauri oli syntynyt Juuassa, ylioppilaaksi hän kirjoitti Juvan Yhteiskoulusta, ja lääketieteen opinnot hän suoritti Bernin yliopistossa. Arvostettu professori Mumenthaler oli hänen neurologian opettajanaan ja esikuvana tieteen saralla.

Sveitsissä Lauri asui seitsemän vuotta, siellä hän avioitui, ja perheeseen syntyi esikoistytär. Suomessa perhe asettui ensin Helsinkiin, sitten avautui työpaikka Tampereelta. Vuonna 1975 Lauri valmistui neurologiksi, ja edessä oli muutto Vaasaan vastaamaan keskussairaalan neurologian yksikön perustamisesta.Vaasa jäikin pysyväksi kotipaikaksi, siellä perheen kaikki neljä tytärtä kävivät koulua. Vuonna 1982 Lauri jäi 4 lapsen yksinhuoltajaksi.

Lauri toimi muille erikoisaloille erikoistuvien lääkärien kouluttajana. Jo 70-luvulla hän järjesti neurofysiologisia ja radiologisia tutkimuksia. Tuohon aikaan CT-tutkimukset ostettiin Uumajasta. Näyttöön perustuva hoito ja moniammatillinen kuntous tulivat Laurin ansiosta tunnetuiksi neurologien keskuudessa.

Vaasan neuroylilääkärinä Lauri korosti neurologian merkitystä eri erikoisalojen palavereissa. Palvelujen tarvearvio perustui epidemiologisiin väestöpohjaisiin laskelmiin. 90-luvulla hän laati selkeät ohjeet hoidon porrastuksesta avohoitoon ja Östanlidin sairaalan neurologiseen toimintaan.

Lue myös

Uransa viimeiset vuodet Lauri toimi Vaasan kaupunginsairaalassa, jossa hänen pitkälle edenneitten neurologisten sairauksien ja eri erikoisalojen hallintansa pääsi oikeuksiinsa. Hän piti yksityisvastaanottoa ja teki sairaalajaksoja vielä varsinaisen työuransa jälkeenkin.

Hengellisen kotinsa Lauri löysi ortodoksisesta kirkosta. Musiikki, kuvataiteet ja kirjallisuus olivat hänelle tärkeitä. Hän luki paljon, oli monipuolisesti ajan hermolla ja otti kantaa. Usein hän läksi veneellään saarimökilleen, ja teki myös meriretkiä. Kalastus ja luonnon antimien keräily, erityisesti sienestys, olivat hänen harrastuksiaan – ja luonnonkukkia hän poimi, niitä hänellä oli maljakossa läpi kesän.

Kirjoittajat

Sinikka Ingo

Hellevi Lohva

Liisa Ovaska

Bjarne Udd Kirjoittajat ovat kollegoja ja ystäviä, kolmas myös elämänkumppani yli 30 vuoden ajalta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030