In memoriam

Lauri Lammi 1.6.1961–14.9.2023

Tuomo NieminenPerttu Lahtinen

Lauri Juha Tapio Lammi syntyi Vaalassa ja kuoli syyskuussa kotonaan Muuramessa äkilliseen sairauskohtaukseen.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen medisiinisen tulosalueen johtaja ja keuhkosairauksien ylilääkäri Lauri kouluttautui Oulussa ylioppilaaksi, lääkäriksi ja erikoislääkäriksi sekä keuhkosairauksien että sisätautien alalla. Hänen väitöskirjansa vuonna 1999 käsitteli keuhkojen sidekudossairauksia. Hänellä oli myös eMBA-tutkinto ja erityispätevyys niin hallinnosta kuin terveydenhuollon tietotekniikasta.

Lauri työskenteli neljänkymmenen vuoden aikana monissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Ensimmäinen ylilääkärin työ hänellä oli vuodesta 1990 alkaen Kuusamon terveyskeskuksessa. Vaasan keskussairaalassa Lauri toimi usean lääketieteen erikoisalan johtajana vuodesta 1995 aina vuoteen 2002. Vaasan vuosien jälkeen Laurin tie vei Keski-Suomen keskussairaalan keuhkosairauksien osastonylilääkäriksi. Lauri perheineen asettui Muurameen, joka pysyi perheen vakituisena kotina.

Vuonna 2012 hän siirtyi Jyväskylästä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin keuhkosairauksien ylilääkäriksi ja edelleen hallintoylilääkäriksi. Lauri siirtyi Lahteen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän keuhkosairauksien ylilääkäriksi vuonna 2016. Pian tehtäväkenttä laajeni medisiinisen tulosalueen johtajaksi. Useissa tehtävissä hän toimi lisäksi tietohallintoylilääkärinä, ja siinä tehtävässä hän pistäytyi myös Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Lauri näki terveydenhuollon kokonaisuutena ja kehitti edistyksellisesti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä. Hän oli määrätietoinen ja kuunteleva esimies. Potilaan etu oli keskiössä. Henkilöstön hyvinvointi oli aina lähellä Laurin sydäntä.

Luonto oli hänelle tärkeä. Oulujärven mökin rantamaisemissa hän kulki lapinkoirien kanssa, ja niissä maisemissa hän palautui ja nautti elämästä. Valokuvaus ja maanpuolustustyö – hän oli reservin kapteeni – olivat Laurille pitkäaikaisia harrastuksia.

Lauria jäivät kaipaamaan vaimo Merja, kolme lasta sekä sukulaiset, ystävät ja työkaverit.

Kirjoittajat

Tuomo Nieminen

Perttu Lahtinen

Kirjoittajat ovat Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta Laurin työkavereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030