Jäsen

Liitto tehostaa edunvalvontaa

Toimistoon perustetaan uusi Työmarkkinatoimiala.

Sari Kosonen
Mikko Käkelä
Timo Kaukonen on tehnyt uuteen toimialaan liittyviä valmisteluja syksyn aikana.

Lääkäriliiton strategian yhtenä painopisteenä on edunvalvonnan kehittäminen. Valtuuskunta päätti joulukuun kokouksessaan liiton toimiston organisaatiomuutoksesta. Uutena yksikkönä aloittaa vuoden alussa työmarkkinatoimiala.

Uuteen toimialaan liittyviä valmistelutöitä on tehnyt syksyn mittaan työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen, joka on aiemmin toiminut liitossa monissa tehtävissä.

– Ensimmäistä kertaa kaikki Lääkärisopimusneuvotteluissa mukana olevat työntekijät ovat samalla toimialalla. Alueellista näkökulmaa tuovat mukaan piiriylilääkärit, Kaukonen kertoo.

Toimialan perustaminen ei vaikuta henkilöstön määrään. Jäsenpalvelut-toimialalta työmarkkinatoimialalle siirtyvät neuvottelujohtaja Laura Lindholm ja lakimies Heli Hartman-Mattila, Yhteiskuntasuhteet-toimialalta tutkimustiimi eli tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä sekä tutkijat Piitu Parmanne ja Peppiina Saastamoinen, ja Politiikkatoimialalta piiriylilääkärit eli Minna Kaarisalo, Juho Kivistö, Tuija Räisänen ja Seija Vento.

Jäsenten toiveita kuunnellaan tarkasti

Toimialan perustamiseen ovat vaikuttaneet toimintaympäristön muutokset, kuten historiallisen suuri sote-uudistus. On täytynyt löytää järkevä tapa turvata jäsenten edut jatkossakin.

Lue myös

– Meidän pitää pystyä pitämään entistä paremmin yhteyksiä jäseniin ja kuuntelemaan toiveita työn kehittämisestä. Perusterveydenhuollossa työolot on saatava sellaisiksi, että lääkärit jälleen haluavat hakeutua sinne ja myös pysyä siellä, Kaukonen sanoo.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden alussa. Tähän liittyy suuria haasteita.

– Kaikki hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet, että rahaa ei ole riittävästi. Myös lääkärijohtajuuteen liittyy avoimia kysymyksiä.

Vaikka ajat ovat monella tavalla haastavat, Kaukonen uskoo, että uudella toimialalla on hyvät edellytykset tehdä tuloksia.

– Meillä on ollut syksyn mittaan muutamia valmistelevia palavereja. On ollut kiva suunnitella töitä hyvän porukan kanssa. Uuden toimialan henkilöt ovat tosi ammattilaisia, joten asioita on sikäli helppo lähteä ajamaan. 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030