Vaikuttaja

Olipa kerran Elsa

Erikoislääkärikoulutuksessa ollaan nyt ottamassa harppaus nykyaikaan niin osaamisen kartuttamisen ja mittaamisen kuin siihen käytettävien työkalujenkin osalta.

Sara Kaartinen
Mikko Käkelä

Ensimmäiset erikoistuvat ja kouluttajalääkärit ovat nyt todella astelleet osaamisperustaisen erikoislääkärikoulutuksen polulle ottamalla käyttöön erikoistuvien sähköisen seurantajärjestelmän eli Elsan. Aiemmin eri klinikoiden tiedonmurusten keräilyyn käytettyä aikaa pystyttiin laskemaan ilman kummempaa järjestelmää ja vielä jokunen vuosi(kymmen) sitten paperisten koulutustodistusten kiikuttaminen opintotoimistoon oli aivan käypä toimintamalli.

Erikoislääkärikoulutuksessa ollaan nyt ottamassa harppaus nykyaikaan niin osaamisen kartuttamisen ja mittaamisen kuin siihen käytettävien työkalujenkin osalta.

Pitkään horisontissa siintänyt osaamisperustaisuuden piparkakkutalo konkretisoituu Elsan myötä. Osaamisperustainen erikoislääkärikoulutus edellyttää toistuvia arviointeja ja perustuu karttuvan tiedon ja taidon -ajatukseen. Elsa mahdollistaa tämän seurannan jopa päivittäisellä tasolla.

Syksyn mittaan lähes kaikki erikoistuvat ottavat järjestelmän käyttöönsä ja kesän 2023 jälkeen valmistuminen erikoislääkäriksi vaatii Elsan käyttöä ja täyttöä. Jo tätä ennen valmistuminen voi olla helpompaa keräämällä tarvittavat dokumentit Elsaan kuin toimittamalla niitä rajoitetusti aukioleviin opintotoimistoihin.

Ken ei sutta pelkäisi – uuden äärellä toki jännittää, kuinka kaikki sujuu.

Tunne on yhteinen niin järjestelmän kehittäjille, koulutuksen vastuuhenkilöille, lähiohjaajille kuin erikoistuville. Pelko-välttämiskäyttäytyminen ei kuitenkaan tunnetusti johda paranemiseen, vaan rajoittaa toimintakykyä. Kokeilemalla ei kuitenkaan rikota kuin jään pinta, joka alkusyksystä on harvoin kovin paksu.

Tässäkin lajissa läheisyys lämmittää ja vertaistuki auttaa alkuun. Käyttöönoton voi hyvin tehdä yhdessä kollegan kanssa, niin erikoistuvat keskenään kuin klinikan lääkärit yhteisessä meetingissä.

Elsan tarina on vasta alussa ja me käyttäjät sekä kehittäjät yhdessä vastaamme tarinan kulusta. Kuten on aikojen saatossa havaittu, ei mikään järjestelmä miellytä tai palvele kaikkia optimaalisella tavalla, mutta yhtään ylimääräistä järjestelmää ja niiden rinnakkaistodellisuuksia kaivataan vielä vähemmän.

Lue myös

Ottaen huomioon, kuinka monella taholla on lusikkansa sopassa erikoislääkärikoulutuksen osalta, on huomattavasti käytännöllisempää rakentaa yksi järjestelmä eri tahoilta kertyvän tiedon kokoamiseksi kuin joka alalle omansa. Jokaisella erikoisalalla on kuitenkin mahdollisuus kehittää oman alansa sisältöä järjestelmään ja uusi työkaluja voidaan ottaa käyttöön ajan myötä.

Annan tähän lopuksi pari vinkkiä Elsaan tutustumista varten:

Katso info ja/tai käyttöönottokoulutus: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/elsa

Ota kaveri/kollega mukaan kuuntelemaan infoa ja tutustumaan sovellukseen.

Ehdota aihetta klinikan/työpaikan meetingiin, jolloin aikaa kysymyksille ja keskustelulle sekä toimipaikan käytäntöjen sopimiselle.

Mahdollinen palaute menee perille vain viestiä laittamalla: sovelluksen kehittäjille tai oman erikoisalan vastuuhenkilölle asiasta riippuen.

Kirjoittaja

Sara Kaartinen Lääkäriliiton hallituksen jäsen LT, fysiatriaan erikoistuva lääkäri

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030