In memoriam

Olli S. Miettinen 31.7.1936–24.11.2021

Hilkka RiihimäkiMatti HakamaElina Hemminki
Lääkärilehti

Epidemiologian ja lääketieteen professori Olli S. Miettinen kuoli Montrealissa 85-vuotiaana. Hän syntyi Piikkiössä 31.7.1936 perheeseen, jonka isä oli kouluneuvos ja äiti opettaja.

Miettinen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1962. Jatko-opintoihin hän suuntasi Minnesotan yliopistoon, jossa hän väitteli biometriasta 1968. Ura Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa johti epidemiologian ja biostatistiikan professorin virkaan yli 10 vuoden ajaksi. Vuonna 1984 Miettinen siirtyi Kanadaan McGill-yliopistoon sekä epidemiologian että lääketieteen professoriksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2016.

Suomeen hän palasi vuosittain 1972–2003 opettamaan biostatistiikkaa sekä epidemiologian ja lääketieteen teoriaa kesäkursseilla. Osallistujia oli ympäri maailmaa, yhteensä lähes 1 000. Miettisen maailmanlaajuinen vaikutus on merkittävä. Ennen kaikkea hän jää lääketieteen historiaan kahdeksan oppikirjansa kautta. Ne perustuivat hänen pitkäjänteiseen, omaperäiseen epidemiologian ja lääketieteen teoriaa uudistavaan tutkimustyöhönsä.

Miettinen oli karismaattinen luennoitsija, joka ryyditti sanomaansa sarkastisella huumorilla. Opetus oli tieteellisen täsmällistä ja syvällisen inspiroivaa. Miettinen oli erityisen kiinnostunut kielestä, sanojen merkitysestä ja alkuperästä. Hän vaikutti alan suomenkielisen terminologian kehitykseen, mm. käsite ilmaantuvuus on hänen käsialaansa.

Lue myös

Miettinen oli musikaalinen ja piti klassisesta musiikista. Hän oli hyvä laulaja, ja hänestä ihmisääni on musiikin paras tulkki. Vapaa-aikanaan hän luki klassista kirjallisuutta, eritysesti filosofiaa, ja tietokirjallisuutta. Ystäväpiirissä Miettinen oli tunnettu tennis- ja purjehdusharrastuksestaan. Hänen kulinaristinen suosikkinsa oli suomalainen kalapöytä. Hän oli laajasti sivistynyt, hyvä seuramies.

Ansioistaan tutkijana ja kouluttajana Miettinen sai Suomen valkoisen ruusun 1. luokan ritarimerkin sekä kunniatohtorin arvon Tampereen yliopistosta.

Viimeisessä haastattelussaan Miettinen jätti kaksi viestiä: Valistusajan ”Dare to reason, uskalla ajatella” ja Erasmusyliopiston ”Make no small plans, suunnittele suuria”.

Kirjoittajat

Hilkka Riihimäki

Matti Hakama

Elina Hemminki Kirjoittajat ovat Ollin kollegoita ja ystäviä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030