In memoriam

Pauli Kajanoja 8.6.1937–27.7.2023

Olavi YlikorkalaJouko Kajanoja

Dosentti, ylilääkäri Pauli Kajanoja kuoli Helsingissä lyhyen sairauden murtamana.

Hän valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1965 ja väitteli tohtoriksi antropologiasta 1971. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paulista tuli 1973 ja dosentti 1980 mm. prostaglandiini- tutkimuksilla. Naistenklinikka oli Paulin elinikäinen, rakas työpaikka. Hän oli taitava operatööri. Rauhallinen ja yhteistyökykyinen Pauli nousi nopeasti esimiestehtäviin, joissa hän oli oikeudenmukainen ja kollegiaalinen, jota edellytti myös kollegoiltaan. Naistenklinikan hyvä työilmapiiri, klinikkahenki, oli paljolti Paulin ansiota.

Lue myös

Eläkkeelle Pauli siirtyi hallinnollisen ylilääkärin virasta 2000. Potilastyö kuitenkin jatkui yksityispuolella pari vuosikymmentä. Pauli toimi Suomen Gynekologiyhdistyksen sihteerinä ja kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseneksi. Hän oli vuosia Väestöliiton hallituksessa. Kiinnostus antropologiaan säilyi gynekologiuran ohella ja johti tutkimusmatkoihin Venäjän suomensukuisten kansojen keskuuteen ja kansatieteellisen ja antropologisen yhteistyöryhmän johtoon. Kulttuuriantropologiassa erityisalueeksi tuli Bysantti, jonka erityisosaajana Pauli tunnettiin laajasti. Venäjän kieltä Pauli opiskeli kuolemaansa saakka. Hänet kutsuttiin Suomen Antropologisen Seuran kunniajäseneksi. Pauli rakasti kulttuuria ja erityisesti kuvataidetta. Taulut eivät tahtoneet mahtua tilavan kodin seinille. Hän oli klassisen musiikin konserttien vakioasiakas ja Kuhmon kamarimusiikki ja Savonlinnan oopperajuhlat olivat kesän kohokohtia. Kulttuuriharrastuksiin liittyi ennakkoluuloton toisinajattelun ihmettely.

Pauli asui talvet Helsingissä, mutta kesät maalla rintamamiestalossa, ympärillä isot koivut, pienet ryytimaat ja laajat peltoaukeamat. Talvi- ja kesäkodin suuri kontrasti kuvasi sekin Paulin mielen liikkuvuutta. Vuonna 1966 alkoi avioliitto hammaslääkäri Eijan kanssa, ja kolme tytärtä, vävyt ja kuusi lastenlasta muodostivat kiinteän perheyhteisön. Paulin ja Eijan ystävilleen järjestämät herkulliset ja viihtyisät illalliset ja rapujuhlat olivat osallistujilleen kohokohtia.

Kirjoittajat

Olavi Ylikorkala

Jouko Kajanoja

Kirjoittajat ovat ystävä ja työtoveri sekä veli.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030