In memoriam

Pentti Sorri 18.3.1940–10.4.2022

Hanna-Mari AlanenAino MattilaAnnamari Sorri
unknown

Psykiatrian erikoislääkäri Pentti Olavi Sorri syntyi Helsingissä maaliskuussa vuonna 1940. Lääkärin identiteetti, eettisyys ja kollegiaalisuus elivät hänessä vahvasti loppuun asti. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui Helsingin yliopistosta 1966 ja psykiatrian erikoislääkäriksi 1971. Harjamäen sairaalassa kesäkandina ollessaan hän tapasi tulevan vaimonsa, sairaanhoidon opiskelijan Elsan. Perheeseen syntyi kolme tytärtä.

Valmistumisen jälkeen Pentti työskenteli Harjamäen sairaalassa ja sen jälkeen Hyksin psykiatrian klinikassa sekä apulaislääkärinä että erikoislääkärinä v.1977 asti. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Pentti toimi ensin yleissairaala- ja nuorisopsykiatrian klinikan vastaavana ylilääkärinä ja lopulta psykiatrian toimialuejohtajana. Vuonna 2000 Pentti sai Suomen Leijonan Ritarikunnan 1.luokan ritarimerkin ja 2002 Christian Sibelius -palkinnon. Hän teki merkittävän uran erityisesti yleissairaalapsykiatrian ja työnohjauksen asiantuntijana ja kehittäjänä. Kliinisen ja hallinnollisen työn ohella hän koulutti lääketieteen opiskelijoita ja erikoistuvia lääkäreitä. Esimerkillään Pentti näytti, miten hankalistakin tilanteista selvitään, kun potilaiden hoidossa sovelletaan sekä tietoa että taitoa.

Lue myös

Pentin harrastuksina läpi elämän olivat klassinen musiikki, valokuvaus, kirjallisuus sekä luonto. Käsillä tekeminen – oli se sitten rakentamista tai korjaamista – toimi vastapainona työlle. Lapsenlapsien kanssa hän jakoi harrastuksiaan, opasti ja neuvoi jakaen laajaa tietämystään, toimi tarvittaessa harrastuksiin kuljettajana. Fyysisen kunnon heikentyessä säilyivät musiikki, valokuvaus ja kirjallisuus tärkeinä aivan viimeisiin kuukausiin asti.

Pentti tunnettiin rauhallisena ja rauhoittavana henkilönä potilaiden ja henkilökunnan keskuudessa. Miehenä, joka kulki kädet selän takana pitkin Pitkäniemen rantoja, usein kamera kaulalla roikkuen. Hän oli harvasanainen mies, mutta sanat olivat huolella valittuja. Muistotammi Pitkäniemessä Pyhäjärven rannalla kunnioittaa Pentin työtä Tays Psykiatrian hyväksi.

Pentti kuoli Tampereella Pirkanmaan hoitokodissa omaistensa läsnä ollessa 10.4.2022 vaikeaan sairauteen.

Kirjoittajat

Hanna-Mari Alanen

Aino Mattila

Annamari Sorri

Työtovereita ja tytär.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030