In memoriam

Raisa Mäkäräinen 14.10.1964–8.5.2023

Kirsi-Kaisa SinisaloMari JaakkolaPäivi Cheney

Työterveyslääkäri ja yrittäjä Raisa Mäkäräinen (o.s. Pääkkönen) kuoli työmatkallaan 8. toukokuuta 2023 Kajaanissa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt Kajaanin maalaiskunnassa vuonna 1964.

Mäkäräinen oli monipuolinen, rakastettu ja arvostettu työssään ja ystävänä.

Lääkärinä potilaat arvostivat hänen osaamistaan, suorapuheisuuttaan ja juurevuuttaan. Omien sanojensa mukaan hän oli aina töissä: joko vastaanotollaan tai muuten paneutumassa potilaidensa asioihin. Mäkäräinen toimi talkootyönä Kajaanin Runoviikon lääkärinä yli 15 vuoden ajan.

Mäkäräinen toimi aktiivisesti Kainuun lääkäriyhdistyksessä ja oli sen kunniajäsen. Lääkärikunnan ja kainuulaisen väestön yhteisöllisyyteen tähtäävän ”Sairaan hyvän filmifestivaalin” rakentamisessa hänen roolinsa energisenä organisaattorina oli keskeinen.

Pystyäkseen lääkärin työssään paremmin vastaamaan asiakkaidensa luonnontuotteita koskeviin kysymyksiin, hän opiskeli luonnontuotejalostajaksi. Syntyi Raisan Terveyspirtti. Mäkäräinen tunsi olevansa sillanrakentaja lääketieteen ja luontaistuotealan välillä. Kainuun lääkäriyhdistys palkitsi hänet luonnontuoteyrittäjyydestä.

Raisa sytytti elinpiirinsä elämänvoimallaan. Hän järjesti juhlia ja matkoja ystävilleen ja yhteistyökumppaneilleen, joita hän vei erilaisiin tapahtumiin. Hän ihaili ja kehui epäsuomalaisen avoimesti rakkaidensa, ystävien ja kollegojen onnistumisia.

Lue myös

Rakkainta Raisalle oli oma perhe. Inspiraatiota ja voimaa hän sai luonnosta, erityisesti Kainuun metsistä. Hän oli intohimoinen penkkiurheilija ja harrasti monipuolisesti liikuntaa ollen kuulantyönnössä aikoinaan jopa piirinmestari. Suunnistus, kuntosali ja hiihto olivat rakkaita harrastuksia.

Sairauden takia urheiluharrastukset jäivät. Raisa kaatui lonkkaleikkauksen jälkeen ja loukkaantui vakavasti tullessaan kukkasidontakurssilta. Hän kärsi vuosia kovista kivuista. Koville otti myös omatoimisuuden heikentyminen, jota hän vastusti kaikin tavoin, valittamatta.

Raisan suosikkibändin Eppu Normaalin sanoin ikävöivät hyvästit: ”Aamu sarastaa, öiset hetket varastaa. Meidät valoon hukuttaa. Meidät nukuttaa."

Kirjoittajat

Kirsi-Kaisa Sinisalo

Mari Jaakkola

Päivi Cheney

Kirjoittajat ovat Raisa Mäkäräisen ystävä ja yhteistyökumppani sekä ystäviä ja työtovereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030